Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVratiti jezik društvene sredine u škole!

NOVI SAD – Povodom Dana maternjeg jezika, 21. februara, Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice da se u određenim lokalnim sredinama u Vojvodini otvore ogledna odeljenje za izučavanje jezika društvene sredine. Narodna poslanica, članica Odbora za obrazovanje Narodne skupštine Republike Srbije Olena Papuga i pokrajinski poslanik, potpredsednik Odbora za obrazovanje Skupštine AP Vojvodine Aleksandar Marton, u zajedničkom dopisu ministru dr Srđanu Verbiću i sekretaru Mihalju Njilašu, ukazali su da je pre više od pet meseci Odbor za obrazovanje Skupštine APV na inicijativu LSV usvojio zaključak kojim se sugeriše Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice da u saradnji s Ministarstvom prosvete Republike Srbije pokrene inicijativu da se u određenim lokalnim sredinama u Vojvodini otvore ogledna odeljenje za izučavanje jezika društvene sredine.

Učvršćivanje dobrosusedskih odnosa

U pismu nadležnima, Papuga i Marton su ukazali da je taj predmet postojao u osnovnim školama u Vojvodini do 1991.godine, te da nema razloga da se sa uvođenjem tog predmeta dalje odugovlači.  Kako je zatim navedeno na konfereneciji za medije u Glavnom odboru LSV na kojoj su učestvovali i Jan Litavski, Tibor Vaš i brojni drugi funkcioneri i funkcionerke koji su se obratili na rumunskom, rusinskom, slovačkom, mađarskom i hrvatskom jeziku, jedino na taj način će se sprečiti da nerazumevanje jezika ponovo bude razlog za incidente među mladim ljudima,  ili da se sporazumevaju na engleskom jeziku, kao što je bilo slučajeva u Vojvodini.

Konferencijama za medije ili saopštenjima na ovu temu oglasili su se brojni odbori Lige širom Vojvodine, ističući i da da je pravo na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina jedno od osnovnih prava svake nacionalne zajednice i  garantovano je Ustavom, međunarodnim ugovorima, zakonima i odlukama Skupštine APV.

- Građani i građanke AP Vojvodine imaju pravo na izdavanje javnih isprava, na jeziku svoje nacionlne zajednice. Takođe, imaju pravo  da na jeziku svoje nacionalne zajednice slušaju ili čitaju javne pozive, obaveštenja, javne natpisa, i razne druge informacije oblasti privrede i usluga . Zato, pored vraćanja jezika društvene sredine u škole insistiramo i na tome da svi organi vlasti i lokalni pokrajinski i republički  učine sve da se prevaziđu manjkavosti primene tih zakonskih odredbi u praksi – poručili su ligaši i ligašice.

Široka kampanja

Obeležavanje Dana maternjeg jezika pratila je celonedeljna kampanja na Fejsbuku i ostalim društvenim mrežama, u kojoj su deljeni elektronski leci i prezentovane dugogodišnje aktivnosti LSV po pitanju prava nacionalnih zajednica i problema za čije rešavanje se tokom godina Liga zauzela.

 

Zaštitite Smajila Mašića!

LSV je 15. februara od nadležnih državnih organa zatražila da hitno pronađu i sankcionišu autore i distributere skandaloznog letka na račun nacionalne pripadnosti Vrdničanina Smajila Mašića, koji su se u tom mestu pojavili tokom proteklih izbora za Savet mesne zajednice. Budući da se on sada ne oseća bezbednim u mestu u kojem časno i pošteno živi 45 godina, najmanje što policija može da učini jeste da mu tu bezbednost garantuje, dodala je LSV.

– Prošlo je tačno godinu dana nakon strahote i sramote u kojoj je iz Bele Crkve proteran Munir Isić. Kada se javnost uključila, taj problem je rešen i on se sa porodicom vratio. Prošlo je četiri meseca nakon odvratnog napada na objekte u nekoliko gradova i mesta u Vojvodini čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice. Sada za vinovnike tih nasrtaja očekujemo najstrože kazne – istaknuto je u saopštenju Lige uz ocenu da je sve navedeno bilo i previše i nedopustivo, a da sa ovim najnovijim slučajem već prelazi svaku meru.

– Ako država nije u stanju da zaštiti naše komšije, ligaši će ih čuvati – zaključuje se u saopštenju, uz podsećanje da su komšije čuvane i tokom devedesetih.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...