Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNovi susret Čanak – Pajtić – Pastor ponovo u LSV

NOVI SAD - Sastanak lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine,  Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, koji čine vladajuću koaliciju u Vojvodini, biće održan u narednih nedelju dana, a domaćin sastanka biće Liga – izjavio je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, 19. marta za novosadski „Dnevnik“. On je rekao da je utvrđivanje datuma održavanja sastanka tehničko pitanje jer će biti određen kada lideri sve tri stranke - Nenad Čanak, Bojan Pajtić i Ištvan Pastor - usaglase termin u skladu sa svojim obavezama.

Novi Sad- Subotica- Novi Sad

Podsetimo, razgovori predsednika LSV, Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara Nenada - Nenada Čanka, Bojana Kostreša i Ištvana Pastora, počeli su još krajem februara, a inicirao ih je Čanak. Kako je naveo u pismu, koje je 23. februara uputio koalicionima partnerima, razgovori su neophodni zbog „mnogo otvorenih pitanja koja treba rešiti u interesu građanki i građana AP Vojvodine”. – Duboko verujem da nam je svima interes građanki i građana Vojvodine, njenih institucija, njene autonomije i njene budućnosti na prvom  mestu. Svako ko je tome iskreno posvećen svestan je koliko je to važna obaveza i da njoj ne sme ništa da se ispreči – naveo je Čanak u svom pozivu na razgovore. Trojica predsednika, sa najbližim saradnicima, našla su  se 27. februara, “tačno u podne”, u prostorijama Glavnog odbora LSV u centru Novog Sada. Četiri sata kasnije saopšteno je da se pregovori nastavljaju. Nastavljeni su 4. marta u Subotici, gde je u prostorijama SVM domaćin sastanka bio Pastor. Nakon tog sastanka saopšteno je da su pažljivo sagledane sve sporne situacije koje treba prevazići, a da će o svim otvorenim temama i predlozima rešenja trojica lidera obavestiti stranačke organe, nakon čega će razgovori biti nastavljeni. Upravo to je i razlog zbog kojeg se na treći sastanak čekalo malo duže, ali je na kraju održan 16. marta, u prostorijama Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu.

Trojni sastanci posle dugo vremena

Dogovor o tome da se sa detaljima razgovora ne izlazi u javnost postignut je još na prvom sastanku i do sada je poštovan, a nakon sastanaka javnost je kratko obaveštavana o napretku razgovora. Mediji su međutim licitirali o tome šta jeste ili šta bi mogla biti glavna tema sastanaka i u tom smislu navodili smenu Marte Takač sa čela “Vojvodinašuma”. Nenad Čanak je međutim, u kratkoj izjavi Tanjugu, nakon sastanka u Novom Sadu, ukazao da bi "bilo vrlo pojednostavljeno sve svoditi na jednu stvar". U toj izjavi lider LSV je rekao i da su Pajtić, Pastor i on dugo razgovarali, što je, kako je kazao, vrlo korisno iz razloga što je to praktično bio prvi trojni sastanak u tom sastavu posle dugo vremena. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš je za N1 ukazao da je u komunikaciji koalicionih partnera došlo do „šumova“ jer se zbog dugogodišnje saradnje mnogo toga počelo podrazumevati, a da su izostali direktni razgovori, zbog čega se u dnevnim stvarima izgubila suština. – Počeli smo da se bavimo dnevnim pitanjima, počeli smo da se bavimo nekim međusobnim odnosima, izgubili smo politiku. Po mišljenju Lige socijaldemokrata Vojvodine suština politike, s jedne strane, treba da bude položaj Vojvodine u okviru Republike Srbije, a sa druge strane kvalitetniji život građanki i građana Vojvodine – rekao je Kostreš.

Simboli ne utiču na koaliciju

 

Bojan Kostreš ističe i da događaji s poslednje sednice Skupštine Vojvodine, tokom koje su ove tri stranke različito glasale po pitanju predloga tradicionalnih simbola pokrajine, nisu novi momenti za razgovor unutar koalicije.
– Stav LSV-a je jasan i precizan još od ustvajanja Ustava Srbije, Statuta, Zakona o prenosu nadležnosti, pa tako i o predloženim simbolima Vojvodine. Kako se ponašaju ostale stranke koalicije - to treba videti s njima, ali na nivou koalicije znalo se da se o tome ne slažemo pa to nije ni bila tema razgovora. SVM, DS i LSV se zalažu za autonomiju, ali o nivou autonomije se prethodnih 20 godina nismo slagali i ovo glasanje neće uzdrmati ništa u koaliciji – naglasio je Kostreš. On je istakao i da je LSV svesna toga da se o pitanju znamenja Vojvodine mora postići konsenzus, ali ne na način kao pred sednicu Skupštine Vojvodine i ne s falsifikatima. Kostreš je za Blic rekao i da predloženi simboli - srpska trobojska i grb iz 1848. godine, nisu tradicionalni i da je LSV zato bila protiv njihovog usvajanja.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...