Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPromeniti izborni sistem da bi građani bili pravedno zastupljeni u parlamentu

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je 10. marta svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predlog izmena zakona kojim bi se promenio izborni sistem za parlamentarne izbore, a kako je tom prilikom novinarima u parlamentu rekao lider LSV Nenad Čanak, time bi se poboljšala regionalna zastupljenost poslanika iz svih delova Srbije, a Skupština postala reprezentativnija. On je za RTS rekao da očekuje sugestije iz poslaničkih grupa, da je dobra stvar što za sada niko nije ogorčeno protiv, a da će se videti koliko će biti za, i s kakvim sugestijama.

Promena pre novog Ustava

– LSV smatra da se i pre donošenja novog Ustava Republike Srbije, mora pristupiti hitnom procesu decentralizacije i regionalizacije u Srbiji i u tom smislu, već odavno smo tražili da se povede razgovor o promeni izbornog sistema u Srbiji – rekao je tada Čanak. Prema njegovim rečima, predloženih pet izbornih jedinica bile bi: Beograd, Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, dok bi petu izbornu jedinicu činili svi ostali građani Republike Srbije. Čanak je novinarima dodao i da je predloženih pet jedinica podložno konstruktivnoj kritici i da može da ih bude i sedam, ali da je poenta da se izbegne postojeći sistem, u kojem su dominantni poslanici iz Beograda. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da za sada nije imao zvanične razgovore o podršci stranaka tom predlogu.
– Još nisam imao oficijelne razgovore, ali sam razgovarao sa Zoranom Babićem koji je rekao da će razmotriti naš predlog, ali i da misli da to može biti dobra osnova za razgovore o eventualnoj izmeni izbornog sistema – naveo je Čanak. Lider LSV dodao je da teza, kad god se spomene nekakva decentralizacija u Srbiji, da to vodi ka federalizaciji odnosno ka raspadu države, „odgovara samo onima koji vode politiku nečistih računa.“
– Ovako bismo imali potpuno jasnu sliku izbora, kakvu danas, ipak, nemamo. S druge strane, dali bismo šansu regionalnim strankama, kakva danas ne postoji. To je u korist Srbije, ne na njenu štetu – istakao je Čanak.

Oko 60 poslanika po regionu

A prema predlogu LSV, prva izborna jedinica bila bi sa sedištem u Beogradu i obuhvatala bi teritoriju tog grada, odakle bi se biralo 58 poslanika, druga sa sedištem u Novom Sadu, koja bi obuhvatala Vojvodinu, odakle bi dolazilo 63 poslanika, dok bi treća obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moraviški, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski upravni okrug i odatle bi dolazilo 68 poslanika. Sledeća bi obuhvatala Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug, odakle bi dolazilo 57 poslanika, a peta izborna jedinica imala bi sedište u Beogradu, a činili bi je državljani Srbije koji nemaju prebivalište u prethodno navedenim jedinicama i birači s boravištem u inostranstvu. Odatle bi se biralo četiri poslanika bez obzira na broj birača.

Izmene tražili još 2013.


Inače, inicijativu za promenu izbornih zakona na svim nivoima, Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je još u novembru 2013. godine, kada je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, detaljno predstavio predloge Lige. Još tada je ukazano da je neophodno uvesti više izbornih jedinica za izbore za Narodnu skupštinu Republike Srbije, a obrazlažući taj zahtev, Kostreš je istakao da je nakon izbora 2012. godine, u republičkom parlamentu bilo 89 poslanika iz Beograda ili 35,6 odsto, iako birači iz Beograda čine svega 22,7 odsto biračkog tela u Srbiji. Danas je situacija malo drugačija, pa Beograđana ima 72.

Vučić da se izjasni

Inicijativu za izmenu izbornog sistema, Nenad Čanak je najavio još 1. marta, kada je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni o tom predlogu i bude prvi koji će uopšte išta reći o mogućnosti da se izmenom izbornog sistema istinski izborni sistem u Srbiji demokratizuje.


101 opština u Srbiji

nema nijednog poslanika


NOVI SAD – Praveći predlog izbornog zakona, mi smo polazili od činjenice da Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Republika Srbija treba da bude decentralizovana i regionalizovana država, izjavio je za B92 zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i dodao da Liga očekuje sugestije na svoj predlog.
– Prosečno bi se jedan poslanik birao na 27.000 birača i mislimo da je to pravedno, jer bi bila mnogo bolja zastupljenost svih krajeva Republike Srbije – rekao je Kostreš novinarima u Novom Sadu. Dodao je da sada u Skupštini Srbije, poslanici dolaze iz nekoliko velikih centara, a 101 opština nema nijednog svog predstavnika u parlamentu.
Kada je u pitanju podrška drugih stranaka, Kostreš je ukazao da je optimista, jer nijedna politička stranka, ni vladajuća, ni opoziciona, nije negativno reagovala. Kako je rekao, predlog je iz ugla ligaša najbolji, ali je Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna da primi određene sugestije i predloge.
Napomenuo je da nije dobro menjati izborne zakone u izbornim godinama, a da je sada pravo vreme za pokretanje ove teme, jer smo daleko od redovnih republičkih izbora, a, po njegovom mišljenju, ne treba očekivati ni vanredne izbore.

REAKCIJE

 

Borislav Stefanović (DS): Od ključnog interesa da se u Srbiji menjaju izborni zakoni. Pozitivan predlog LSV.
Janko Veselinović: Predlog LSV se u delu poklapa s onim što je zahtev SDS.
Zoran Babić: SNS će analizirati predlog LSV.
Đorđe Milićević: SPS je za razgovor na temu izmena izbornog zakonodavstva.
Zoran Živković: Na prvi pogled nije mi baš najjasnije zašto da bude pet izbornih jedinica.
Đorđe Vuković (Cesid): Verovatno je ovo nešto bolje rešenje nego što je postojeće.
Jovan Najdenov (LDP): Politički odnosi u Srbiji ne mogu da se promene običnom promenom izbornog zakona, nego Ustava.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...