Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPropao pokušaj promene koncepcije Vojvodine

NOVI SAD – Vojvodina sigurno još neko vreme neće imati dve zastave i dva grba, jer je pokušaj da joj se nametne rešenje koje nema, niti je ikada imao ikakve veze s njenom istorijom, a pritom menja njenu koncepciju dajući joj nacionalni devetnaestovekovni umesto multinacionlnog dvadesetovekovnog karaktera – na sav glas propao. Naime, u Skupštini AP Vojvodine, u utorak 17. marta verovalo se da će biti usvojen još jedan grb i još jedna zastava Vojvodine kako je to propisano Statutom upodobljenim po odluci Ustavnog suda.

Odjednom se istopila 2/3 većina...


Pouzdano se znalo da će Liga socijaldemokrata Vojvodine glasati protiv, jer je to glasno i rekla prethodnih dana, ali su mnogi bili ubeđeni da to ne znači ništa, a poslanik SNS Predrag Matejin koji je govorio posle Dušana Jakovljeva, čak je i nonšalantno spomenuo da je LSV tu nevažna i da će Vojvodina dobiti nova obeležja, tj. tzv. tradicionlni grb i zastavu (preskočivši detalj da oni nikakve veze s tradicijom u Vojvodini nemaju), ohrabren činjenicom da su i SVM i DSS i SPS najavljivali podršku tim simbolima. Međutim, usledio je obrt. DS je odlučio da bude uzdržan, a zatim su to odlučili i poslanici NDS. LSV je glasala protiv, kao što je i najavila i predlog za uvođenje tradicionalnih simbola Vojvodine nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu u pokrajinskom parlamentu. Za to da se pored simbola AP Vojvodine ističu tzv. tradicionalna obeležja, glasalo je 50 poslanika opozicije i Saveza vojvođanskih Mađara.

Kako da bude tradicionalno
nešto što nije tradicionalno?


Podsetimo, Jakovljev je, nakon sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, na kojoj je usvojena odluka o korišćenju tradicionalnih simbola, u više izjava istakao da se LSV tome protivi, jer je zapravo reč o pokušaju menjanja koncepcije Vojvodine i vraćanja na koncept iz XIX veka. U intervjuu za Dnevnik, ocenio je da Ligino protivljenje ovoj odluci neće ugroziti vladajuću koaliciju. Takođe, objasnio je da Vojvodina ima svoje simbole od već desetak godina.
– Vojvodina ima svoje simbole od 22. juna 2002. kada je dobila grb, i 27. februara 2004. kada je izglasana zastava APV. Kada su u pitanju predloženi tzv. tradicionalni simboli, LSV ima rezervu prema njihovom izboru. Naime, i 1848. kada je ustanovljena Srpska Vojvodina, postojalo je nekoliko predloga izgleda simbola, pa je jedan ponudio Stefan Radičević, otac Branka Radičevića, drugi patrijarh Rajačić... Međutim, nijedan od njih na kraju nije usvojen. Stoga je naš utisak da se sada do izbora „tradicionalnih simbola“ koji su praktično identični simbolima Kneževine Srbije i 1835. došlo proizvoljno, na osnovu ličnog ukusa predlagača, što je za LSV apsolutno nedovoljno – naveo je Jakovljev.
– U ovom trenutku, pod postojećim simbolima za koje se tačno zna kada su doneti, Vojvodina je neodvojivi deo Srbije, Vojvodina je Autonomna Pokrajina koja garantuje imovinsku i pravnu sigurnost svih svojih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, njihovu versku, njihovu političku ili njihovu zavičajnu pripadnost – zaključio je Jakovljev u obraćanju poslanicima, uz nadu da predlog tzv. tradicionalnih simbola neće proći. Tako se i desilo.

Nakon sednice, šef poslaničke grupe LSV istakao je da je zadovoljan ishodom, ali je napomenuo da je ipak ostala neispunjena jedna statutarna obaveza.
– Statut AP Vojvodine obavezuje nas da o simbolima pokrajine razgovaramo ponovo, izjavio je on novinarima i napomenuo da će se LSV konstruktivno ponašati i učiniti sve da simboli budu u upotrebi ali „na način koji odgovara stvarnosti“.
Jakovljev, koji je i potpredsednik Skupštine Vojvodine, odbacio je neke tvrdnje među pojedinim novinarima i poslanicima da su se DS i LSV dogovorile da uskrate podršku predlogu odluke o simbolima pokrajine, tako što bi Liga uskratila kvorum na skupštinskoj sednici zakazanoj nekoliko dana kasnije, posvećenoj utvrđivanju činjenica o izgadnji i opremanju bolnice „Kamenica 2“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...