Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPomozite nezaposlenim porodiljama!

NOVI SAD – Članice Foruma žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Žabalj, u akciji organizovanoj povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, uz razgovor sa sugrađankama i prigodan poklon, prikupljale su i potpise za inicijativu za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara za nezaposlene porodilje.

Jednokratno, 10. 000

– Smatramo da iznos od 10.000 dinara ne bi bio veliko opterećenje za opštinski budžet, a bio bi velika pomoć porodiljama i njihovim porodicama u prvim danima po rođenju deteta – istakla je predsednica Foruma žena OO LSV Žabalj, Miholjka Matić.
Predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, Ana Pataki, ukazala je da žene u Srbiji zauzimaju tek četvrtinu najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, kao što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora, a čine nešto manje od trećine preduzetnika. Istovremeno, one koje se odluče za majčinstvo, suočavaju se s kašnjenjem naknade za porodiljsko odsustvo.

Prilagoditi radno vreme

– Istraživanje Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku pokazalo je da su žene na konkursima bile češće odbijene nego muškarci, s opravdanjem da posao nije za pripadnice njihovog pola (71%) ili zbog starosti (65%). Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da obrazovanje igra presudnu ulogu za prohodnost žena na tržištu rada, ali ne obezbeđuju jednake zarade, budući da na 100 visokoobrazovanih muškaraca dolazi 114 žena, ali i dalje postoji razlika između prosečnih zarada od 5,1% u korist muškaraca – ukazala je Patakijeva.
Forum žena LSV već dugo insistira da radno vreme žena bude prilagođeno njihovim obavezama i potrebama, kao i da žene za svoj rad budu jednako vrednovane i plaćene kao i muškarci. Odavno upozoravamo da je potrebno veće učešće žena u procesima donošenja odluka.
– Umesto da se radi na tome da što bolje ostvare obaveze žene u kući i na tržištu rada, buduće politike moraju biti usmerene na preraspodelu odgovornosti i moći u javnoj i privatnoj sferi društva između muškaraca i žena. Da bi tako i bilo, nije dovoljno samo menjati zakonsku regulativu. Mora se menjati svest – naglasila je Ana Pataki.

Akcija Foruma žena širom Vojvodine

Forum žena LSV obeležio je Dan žena u gradovima i opštinama širom Vojvodine. U razgovoru sa sugrađankama, ligašice iz Zrenjanina, Kikinde, Šida, Vršca, Bele Crkve i Beočina isticale su da je i posle više od 100 godina od početka borbe za prava žena, većina problema s kojima se one suočavaju u Srbiji kao i širom sveta, i dalje ista – počev od radnog vremena, čestih slučajeva nejednakih primanja za isti posao i otežanog napredovanja do uslovljavanja poslodavaca da odlažu majčinstvo.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...