Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBruka i sramota: Partijiski vojnici za platu od 92.000 uteruju dugove građanima

ZRENJANIN – Predsednica Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Branislava Jovanov, ukazala je da su lokalnoj vlasti stranački i lični interesi ispred opšteg dobra i da uopšte ne brinu o građanima. Kao primer navela je prošlogodišnje formiranje novog javno komunalnog preduzeća „Zrenjaninska objedinjena naplata“ koje treba da obavlja ono što su decenijama unazad radila druga javna preduzeća – izdavanje računa građanima za komunalne usluge. S druge strane, Jovanov je istakla da je to preduzeće poslužilo gradskim čelnicima za zbrinjavanje stranačkih poslušnika.

Izigrali odluku o zabrani zapošljavanja
u javnom sektoru


– U Planu rada preduzeća „Zrenjaninska objedinjena naplata“ koje je Gradsko veće usvojilo pre dva i po meseca, stoji da će u „Objedinjenoj naplati“ uhlebljenje, na teret budžeta grada, naći ukupno 25 radnika, od kojih 15 sa srednjom stručnom spremom. Prosečna bruto plata iznosiće 92.000 dinara! A glavni posao svih njih, biće uterivanje dugova za račune koji su prethodno udvostručeni, dok su plate i penzije smanjene – naglasila je Jovanov na konferenciji za novinare i dodala da je na taj način koalicija okupljena oko SNS smislila kako da izigra odluku Vlade Republike Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Iz istog razloga je, kako napominje, oformljeno i preduzeće „Rezervati prirode“, a planira se formiranje i treće javne ustanove – „Muzej Mihajla Pupina“.

Sporan i direktor

– Aktuelna vlast na čelu grada, braniće svoju ideju time da se u nova preduzeća neće zapošljavati novi radnici, već postojeći kadar iz drugih javnih preduzeća i Gradske uprave. U tome i jeste stvar. Pošto je zrenjaninska vlast od 2012. godine zaposlila preko 300 partijskih istomišljenika na teret budžeta, većina je zaposlena na određeno vreme zbog aktuelnog zakona o zabrani zapošljavanja. Osnivanjem tri nova preduzeća, pomenutim radnicima će radni odnos na određeno vreme prerasti u radni odnos na neodređeno vreme. Time će aktuelna vlast obezbediti svojim političkim kadrovima trajno zaposlenje – pojasnila je Branislava Jovanov.
Ona je istakla i da će prema saznanjima LSV, direktor „Zrenjaninske objedinjene naplate“ biti David Dimkić, sadašnji pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina za finansije, protiv koga je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog nezakonitog trošenja novca iz zrenjaninskog budžeta, dok je bio načelnik finansija 2004–2008. godine.

BAHATO:

Odbili zahtev LSV da

pomognu građanima!


Branislava Jovanov je podsetila i da je odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina, 27. februara podnela amandman na Predlog odluke o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih usluga. Ligaši su predložili da se rok plaćanja računa pomeri s predviđenog 20. u mesecu na 30. za prethodni mesec, uz obrazloženje da zaposleni građani u javnom sektoru primaju drugi deo plate 20. u mesecu, a da drugi deo penzije penzioneri dobijaju 25. Pomeranjem roka plaćanja, pomoglo bi se građanima čije su plate i penzije smanjene, računi za komunalne usluge drastično povećani, a život doveden na ivicu gladi, istakla je Jovanov i dodala da, iako je za amandman glasala cela opozicija i sedam odbornika pozicije, on nije prihvaćen.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...