Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBeograd na vodi, Vojvodina pod vodom

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemorkata Vojvodine ukazivali su tokom rasprave o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinskih dozvola neophodnih za realizaciju „Beograda na vodi“, da se pažnja mora ukazati podjednako i ulaganjima u AP Vojvodinu. Lider LSV Nenad Čanak tako je ukazao premijeru Aleksandru Vučiću da je, dok se usvaja leks specijalis o „Beogradu na vodi“, Vojvodina pod vodom, jer je svaka druga njiva poplavljena zbog visokog nivoa podzemnih voda.

Budžet Beograda 70,
a Vojvodine 28 milijardi


Čanak je u svom govoru Vučiću skrenuo pažnju na to da je ovogodišnji budžet AP Vojvodine za 3,6 odsto manji od prošlogodišnjeg, kao i da ustavna obaveza od garantovanih sedam odsto budžeta Republike Srbije, Vojvodini do sada nijednom nije isplaćena u celosti. Podsetio ga je da od ministra finansija još nije dobio odgovor na pitanje može li se dugovati AP Vojvodini i upitao zašto Vojvodina dobija manje novca od Beograda, ukazujući da ovogodišnji budžet Vojvodine, nakon odbijanja transfernih sredstava, iznosi svega oko 28 milijardi, a beogradski oko 70 milijardi.

Nikako da bude „lex specialis“
za Vojvodinu


– Ako ste prošli Vojvodinom, videli ste da je svaka druga njiva potopljena podzemnim vodama, da imamo probleme s kanalskom mrežom. I to nisu problemi koji su u vezi s luksuznim poslovnim prostorom i s luksuznim rezidencijalnim objektima, nego su u vezi s poljoprivrednim zemljištem bez kojeg će proizvodnja poljoprivrednih proizvoda u ovoj zemlji vrlo teško dostići dovoljan nivo. Kako je, dakle, moguće da grad Beograd koji ima toliko para više od Vojvodine po glavi stanovnika, ne može da finansira ovakve stvari, a AP Vojvodina to mora da isfinansira? A mora zbog toga što nikako da dobijemo leks specijalis koji bi se bavio Vojvodinom pod vodom, a treba da dobijemo leks specijalis koji će se baviti „Beogradom na vodi“ – istakao je Čanak.

U Beogradu zemlja pod zakup,
a vojvođanske oranice prodaju


– Kada govorite o zaposlenosti, vi ste spomenuli da će tu biti zaposlen veliki broj ljudi. Mene interesuje šta će građani Vojvodine imati od toga, osim lepog pogleda na Beograd s vojvođanske strane. Mene to zanima. I zanima me koliko će biti radnih mesta koja će se tu pojaviti, jer se ovde daje zemlja u dugoročni zakup, a vojvođanske oranice treba da se prodaju. To je ono što je suština mog pitanja – predočio je predsednik LSV.

Gradi se Beograd na vodi, a Vojvodini – 150 metara puta!


Tokom rasprave, poslanica LSV Nada Lazić ukazala je da nema ništa protiv gradnje „Beograda na vodi“, da će dolaziti kao turista da ga razgleda, ali da želi da i u Vojvodini bude nečeg sličnog. Kao loš primer ulaganja u Vojvodini, Lazićeva je navela put od Novog Sada do Rume, na kojem kod Iriškog venca postoji deonica od 150 metara koja se, usled obilnih prošlogodišnjih kiša, odronila. Samo je ta deonica rekonstruisana, a ostatak puta je „zakrpa na zakrpu“, navodi Lazićeva i upozorava da se pojavljuju i novi odroni.

Vučić najavio razgovore

o finansiranju AP Vojvodine


Premijer Srbije Aleksandar Vučić, u odgovoru Nenadu Čanku u parlamentu, istakao je da je spreman da početkom maja s političkim strankama, osim ulaska u razgovore oko izbornih zakona i političkih reformi, budu pokrenuti i razgovori o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine, ističući da neke probleme treba konačno i zauvek rešiti. – Zato smo spremni da s vama razgovaramo i da vidimo šta je to što zajednički možemo da uradimo, šta je to što zajednički možemo da napravimo i da konačno svi budemo zadovoljni. Da pokušamo da napravimo i oko nekih drugih stvari koje nisu ekonomske, neku vrstu političkog dogovora da bi Srbija mogla jedinstven pogled da uperi u budućnost – naveo je Vučić. Podsetio je i da je Čanak iste primedbe imao i pre godinu i pre tri ili sedam godina, bez obzira na to ko je bio na vlasti, te da je neophodno sagledati sve činjenice i videti šta je u redu, a šta ne. – Beograd ima više samosvojnih prihoda nego što ih ima Vojvodina. Više transfernih sredstava ide za Vojvodinu, dvostruko više nego što ide za Beograd. Ja razumem da se jedan deo ljudi oseća, ja mislim bez prava, vi mislite s pravom, zapostavljenim zato što se nalaze na teritoriji jednog dela naše zemlje – naveo je Vučić.

Vojvodini nadoknaditi milijardu evra

akcijama državnih preduzeća


NOVI SAD – Zbog osmogodišnjeg kašnjenja usvajanja Zakona o finansiranju Vojvodine koji bi obezbedio da joj, kako je Ustavom predviđeno, pripada najmanje sedam odsto novca iz republičkog budžeta, u prethodnih osam godina pokrajinska kasa je „zakinuta“ za preko milijardu evra, rekao je u intervjuu za „Politiku“ lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
To je glavni razlog zašto je, kako je i upozorio na sednici republičke skupštine, projekat koji bi spasao Vojvodinu da ne bude pod vodom, jednako važan kao i „Beograd na vodi“. On kaže, piše dalje „Politika“, da bi taj novac dobrodošao za rešavanje poplavljenih oranica, zatrpanih i zagađenih kanala i drugih infrastrukturnih projekata, ali i za stvaranje penzionog fonda Vojvodine.
– Niko nema iluzije da je to realističan scenario, da bi neko Vojvodini preko noći mogao da isplati preko milijardu evra, ali recimo da bi Vojvodina mogla biti obeštećena učešćem u akcijama pojedinih državnih preduzeća, u tom iznosu – dodaje lider LSV.
Ovaj beogradski dnevnik u nastavku ocenjuje da je premijer Aleksandar Vučić razumeo poruku lidera LSV, potvrđuje i to što je na istoj sednici najavio da u maju počinju razgovori o zakonu o finansiranju Pokrajine.
Čanak je predočio da se svaka republička vlada u proteklih 20 i kusur godina, prema Vojvodini ponaša kao da je nešto izvan državnog sistema, sistema državne uprave.
– Još od vremena Slobodana Miloševića, radilo se na tome da se tiho uguši smanjivanjem ingerencija i uklanjanjem bilo kakve svrhe postojanja pokrajinske administracije. Tu praksu nije prekinula ni vlada Zorana Đinđića, uprkos tome što je pokrajinski budžet višestruko povećan, niti bilo koja vlada posle toga. Nije poenta u visini vojvođanskog budžeta, nego u institucionalnom uključivanju Vojvodine u politički sistem Republike Srbije. Dakle, stvari moraju da se postave na nulti položaj. Problem je što Vojvodina tek treba da nađe svoje mesto u Srbiji, a Srbija je gura od sebe. Kao da joj Vojvodina smeta da bi se sproveo koncept centralizma Beogradskog pašaluka iz 19. veka. E, to su ti nesporazumi. Prvi put je Vojvodina u nezavisnoj državi Srbiji, uvek je bila u Srbiji koja je bila u Jugoslaviji. I zato je potrebno da se izdefiniše jasan položaj Vojvodine u takvoj Srbiji. Ali da bi se to dogodilo, i Srbija mora da izdefiniše svoje sopstvene koordinate, recimo: koje su joj granice, ko su joj državljani, a ne da zbunjuje samu sebe, pa da jednim građanima nesrpske nacionalnosti omogućava da imaju i pasoš Srbije i pasoš matične države, a da drugim građanima, recimo Albancima s Kosova, uskraćuje svoj pasoš, iako ih po Ustavu tretira kao svoje državljane. Previše je tu nedoslednosti i nejasnoća – ukazao je predsednik LSV.

Prekomponovanje Pokrajinske vlade

ne bi donelo ništa dobro


Lider LSV odgovorio je i na pitanje da li će rušiti pokrajinskog premijera Bojana Pajtića:
– Da imam bilo kakvu nameru da lično Bojana Pajtića smenjujem s mesta predsednika Vlade Vojvodine, dovoljno bi bilo da se poslanici LSV ne pojave na bilo kojoj sednici Skupštine Vojvodine. Ne mislim da bi u ovom trenutku bilo kakvo prekomponovanje donelo bilo šta dobro. Trebalo bi bar šest meseci dok se ta nova vlast ne ustali, dok ne nauči kojim se dugmetom zove sekretarica, a kojim se dobija međugradska veza. Dok bi se to povezalo, stigli bi izbori, a Vojvodina bi u međuvremenu trpela i stajala u mestu, ukazao je Čanak. On je ocenio da će izbori sigurno biti u redovnom roku, u decembru ili aprilu, nama je svejedno. Nema nijednog razloga da budu prevremeni. I verovatno će iz praktičnih razloga biti usaglašavani s terminom lokalnih izbora, ocenio je Nenad Čanak.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...