Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNajava razgovora u maju jeste dobra vest

NOVI SAD – Najavom premijera Srbije Aleksandra Vučića da će u maju početi razgovori o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine, iznenađen sam i obradovan, pre svega, jer je reč o jednom od najkompleksnijih zakona – ocenio je, dan nakon Vučićeve najave, zamenik predsednika Lige socijaldemorkata Vojvodine, Bojan Kostreš. Gostujući u emisiji „1 na 1“, na Radio-televiziji Vojvodine, Kostreš je rekao da se kompleksnost tog zakona ne ogleda u materiji koju treba da sadrži, nego u tome što za njegovo donošenje poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine, obe vlade i najveći deo političke javnosti mora da se izjasni o jednom vrlo jednostavnom pitanju – da li Vojvodina treba da postoji ili ne treba i koji nivo autonomije treba da konzumira.

LSV spremna da razgovara sa svima


– Sama poruka premijera i predsednika najveće parlamentarne stranke u Srbiji danas, jeste dobar signal da ćemo mi o tome razgovarati – kazao je on. – Ako je čovek koji je predsednik najveće stranke i premijer rekao za skupštinskom govornicom, iako niko od njega to nije očekivao, da će o Zakonu o finansiranju nadležnosti APV biti razgovora, to samo govori da o tome postoji svest da mora postojati saradnja između republičke i pokrajinske administracije i da to pitanje mora doći na dnevni red – ukazao je Kostreš.
Odgovarajući na pitanje da li je toj najavi prethodio razgovor LSV i SNS, Kostreš je rekao da Liga s naprednjacima nema ni veću ni manju komunikaciju nego s ostalim strankama s kojima je trenutno na suprotnim političkim stranama. Zamenik predsednika LSV istakao je i da je Liga spremna da razgovara sa svima, a da nema mnogo tema o kojima je razgovarano s Vučićem.

Bez dogovora nema rešenja

Zamenik predsednika LSV istakao je da je važno što polako sazreva svest da se pitanje Vojvodine mora rešiti i da se mora razgovarati o pitanju Vojvodine, kako ona ne bi postala problem. Dodao je da predlog zakona koji je napisala Pokrajinska vlada, nije gubljenje vremena, a ocenio je i da kada se kreće od praznog papira, što je predlog opozicije, obično rezultati ne budu spektakularni. Kostreš dodaje da bez dogovora republičke i pokrajinske administracije, neće biti ni rešenja. Naglasio je i da LSV neće pristati na rešenje samo da bi se do njega došlo, kako se ne bi ponovila situacija sa Statutom koji sada sadrži falsifikat.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...