Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSve sme kad mu je kum predsednik

NOVI SAD – Pet meseci od povratka Vojislava Šešelja (12. novembra) u Srbiju, na čijem je čelu čovek koji je od njega dobio titulu četničkog vojvode, svedoci smo neprekidnog cirkusa koji se dodatno pojačao kada je 30. marta Žalbeno veće Haškog suda naložilo Pretresnom veću da opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Od glogovog koca do paljenja zastave

A u tih pet meseci, Šešelj je nastavio gde je stao 2003. godine – da na najodvratniji način vređa pripadnike drugih vera i nacionalnosti, sve moguće političke protivnike, da govori kako mu je drago što je Zoran Đinđić ubijen i da preti probijanjem njegovog groba glogovim kocem. Stigao je i na pomen Slobodanu Miloševiću, kao i da zapali zastavu Republike Hrvatske, zbog čega je pokrenut krivični postupak protiv njega. Svojim delima i izjavama pogoršao je odnose s Hrvatskom i izazvao lavinu negativnih izjava zvaničnika obe zemlje, pa čak i povlačenje hrvatskog ambasadora na nekoliko dana. Predstavnici vlasti davali su više izjava u kojima su ocenjivali da Hag time pokušava da destabilizuje vladu, dok sam Šešelj ne krije da mu je želja da zaustavi evropske integracije i Srbiju privede Rusiji.  

Spakujte ga u avion i nazad!

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, gostujući u „Pressingu“ televizije N1, istakao je da ne vidi zašto se uopšte raspravlja o eventualnom hapšenju Šešelja, kada je Srbija prema svojim zakonima opredeljenja za saradnju s Hagom.
– Ja ne vidim zašto se o tome razgovara, ako imamo politiku saradnje s Haškim tribunalom. Ako ga treba vratiti, spakuje se na avion i pošalje nazad – rekao je on. Čanak je ocenio da je na vladama u Beogradu i Zagrebu odgovornost za smirivanje tenzija koje je izazvao Šešelj, koji jedino tako može da privuče pažnju.
– Bolećivost prema incidentima tog tipa dovela je ovo društvo tu gde smo sada, a to je da se sve može opravdati turbo-patriotizmom. Je l' Šešelj to sme da radi zato što mu je predsednik Republike kum?! Da je on sve sa zapaljenom zastavom strpan u maricu, ne bi bilo razgovora, ne bi bilo povlačenja ambasadora na konsultacije.                       Čanak je ukazao i da je Šešelj načinio veliki broj krivičnih dela otkad se vratio u zemlju, i smatra da je takva bolećivost prema kriminalcima nedopustiva. S njime se očito ne bi složio vladika mileševski Filaret koji je Šešelju krajem januara, mesec dana pre nego što će biti smenjen, dodelio orden „Belog anđela“.

Na istom zadatku: radikali, Obraz i Naši


Šešelju se sada, pored Srpske radikalne stranke (čiji rad nije zabranjen uprkos zahtevima Lige), obradovali i pridružili osvedočeni fašisti i huligani poput organizacije Obraz (čiji je rad zabranio Ustavni sud, ali ih to nimalo ne ometa) i Naši.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...