Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPlate i penzije umanjene, a javni dug raste

NOVI SAD – Godišnjicu republičke vlade dočekujemo s dve teme na koje smo, čini se, već navikli. Prva je, naravno, polemika – hoće li ili neće vlada biti rekonstruisana i ako bude, kako će biti, da li ostaje i ko ostaje. Druga tema jeste suficit u budžetu kojim se republička vlada hvali i koji iznosi 1,9 milijardi dinara u prva dva meseca ove godine. Ono što, međutim, tu treba znati, jeste da podaci istog ministarstva govore da je javni dug Srbije na kraju februara 2015. godine, iznosio oko 23,74 milijarde evra, što je 71,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Zanimljivo je da je javni dug na kraju 2014. iznosio 22,76 milijardi evra, tj. 70,9 odsto BDP-a, a na kraju 2013. godine, 20,14 milijardi evra, tj. 59,6 odsto BDP-a, iako je Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno na 45 odsto.

Kad se 250 miliona evra nađe u fusnoti

Tom silnom zaduživanju treba dodati i detalj da je vlast umanjila plate i penzije u decembru. Mesec kasnije, u januaru, prilikom rasprave o budžetu, Nenad Čanak je pronašao da je u fusnoti, u dnu strane, sitnim slovima navedeno da vlast izdvaja 250 miliona evra za gubitaše – „Srbijagas“ i „Galeniku“. Zakidanje novca Vojvodini nastavljeno je, a na direktno Čankovo pitanje da li se Vojvodini može dugovati milijardu evra po osnovu neispunjavanja ustavne obaveze, ministar finansija nije imao odgovor.  

Pad helikoptera

Pad helikoptera Mi-17 u noći 13. marta, u kojem je poginulo sedam osoba, postavio je niz pitanja na koje i dalje nema odgovora. O propustima u lancu komandovanja, ni reči. O moralnoj odgovornosti ministra vojnog ili ministra zdravlja Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara, takođe. Ministri ćute, a premijer je poručio da neće da ih da.

Smanjenje plata prosvetarima
koji štrajkuju zbog niskih plata


U međuvremenu, štrajk dela prosvetnih radnika zbog smanjenja zarada traje od početka školske godine. Nakon više sastanaka s ministrom prosvete Srđanom Verbićem, njegovih optužbi za politizaciju protesta, pa i pretnji, situacija se toliko usijala da su ga prosvetari u jednom trenutku polili vodom. Verbić je istakao da će nastavnicima koji ne nadoknađuju časove biti smanjena plata, kao i da Vlada ne može da izađe u susret zahtevu o isplati još jedne zarade. S druge strane, paori su, bar zasad, odustali od najavljenih protesta nakon što je vlada najavila da će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza mleka i svinja i pronaći mehanizam za njihov otkup pomoću robnih rezervi.

Advokati izgurali svoje

Višemesečni štrajk advokata zbog zakona o notarima prekinut je tako što su usvojene izmene Zakona o javnom beležništvu. Naravno, ni ministar pravde Nikola Selaković nije ni pomislio da ponudi ostavku, iako se ispostavilo da su u pravu advokati a ne on, koji ih je, između ostalog, optuživao i za politizovanje protesta. A koliko advokati veruju Vladi Srbije, najbolje ilustruje podatak da su izmene Zakona o javnom beležništvu i prateći zakon usvojeni 21. januara, objavljeni u Službenom glasniku 22. a stupili na snagu sutradan, ali je štrajk advokata okončan tek 26. januara.

Parada ponosa

Prošle jeseni je, treba biti iskren pa reći, održana Parada ponosa koju godinama nije bilo moguće organizovati zbog straha od nasilja, paljenja i razbijanja. Volšebno, huligani su izgleda uzeli slobodan dan. Nasilje međutim nije izostalo, pošto su se sukobili nekoliko pripadnika vojske među kojima je bio i Andrej Vučić i Žandarmerija. Prvi su izvukli deblji kraj, a drugima se ovih dana sudi zbog napada.

„Svaki neprijatelj Miloševića
jeste neprijatelj Srbije“


Ministru policije osporavan je doktorat, ministru vojnom srednja škola, ministra za vanredne situacije Velju Ilića nisu mogli da pronađu kad su bile poplave. Kada je usred zime, zbog ekstremno niskih temperatura, Majdanpek ostao danima bez struje, ministar Ilić je pronađen u beogradskom „Hajatu“. Ipak, Vulin je rekorder u proizvodnji gafova i afera. Osim što se nekažnjeno meša u druge resore poput spoljne politike zaoštrivši retoriku s Hrvatskom, on je 11. marta obišao grob Slobodana Miloševića, gde je ustvrdio da je Milošević izabran, jer je to bila „odluka Boga“, te da je „svaki neprijatelj Slobodana Miloševića bio i istinski neprijatelj Srbije“. Jedan od najvećih skandala priredio je u novembru, kada je konkurs za razvoj usluga socijalne zaštite, po kojem je trebalo izdvojiti 1,8 miliona evra nevladinom sektoru, poništen nakon saznanja „Blica“ da su mnoge organizacije kojima je prvobitno namenjen novac u sukobu interesa, jer ih vode opštinski činovnici. Da bi sprao ljagu sa sebe, ministar Vulin je samoinicijativno rešio da novac preusmeri u Fond za lečenje dece koja boluju od retkih bolesti. Kako je tada pisao „Blic“, protiv toga su ustale brojne NVO, ali i ombudsman Saša Janković, smatrajući da niko nema prava da se na takav način odnosi prema novcu poreskih obveznika. Takođe, otkriveno je da je Vulin, dok je bio u Kancelariji za KiM, bez tendera dao skoro milion evra za sigurnosne kamere firmi svog prijatelja, a izjavljivao je i da će svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći, morati da rade da bi to pravo ostvarili.

Svađe i prepucavanja

Godišnjicu vlade obeležili su i sukobi nekad niskog, a nekad visokog intenziteta između koalicionih partnera, SNS-a i SPS-a, ali i šire. Malo-pomalo, došlo se i do toga da je Zorana Mihajlović 13. aprila u intervjuu „Politici“, govoreći o propustima u ministarstvu koje su pre nje vodili Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić, istakla da je nedopustivo da ne može da nađe nijedan ugovor ili da ne postoji nijedna međunarodna dozvola za prevoznike, jer neko drži monopol u izdavanju dozvola. Iako malo ko ima razloga da sumnja u ove reči, treba znati i da ona za svojih godinu dana mandata, nije uspela čak ni da završi spajanje „Koridora Srbije“ i „Puteva Srbije“ u jednu firmu, iako je Vlada odluku o pripajanju donela još 28. jula prošle godine.

Elita i Vulin ne idu zajedno

U međuvremenu, premijer je imao zamerki i na elitu u Srbiji. Eliti je zamerio da ne podržava vladu zbog netrpeljivosti prema njemu i stranci koju vodi. Ako mu je neko nešto i zamerio, tu je bio dežurni Aleksandar Vulin koji je uvek imao reči pohvale. Jedan od najpoznatijih stend ap nastupa imao je 12. novembra, prilikom puštanja Vojislava Šešelja iz Haga: „Ja zaista nemam razloga da budem veći diplomata od naših diplomata i zato mogu slobodno da kažem – Haški tribunal kontrolišu SAD i SAD su ga pustile – SAD prošli put nisu htele da ga puste – SAD kroz njegova usta sad govore da će rušiti našu vladu“, rekao je Vulin, a preneo B92. Zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala za vraćanje Vojislava Šešelja u Hag, Vulin je ocenio kao pokušaj rušenja premijera Aleksandra Vučića.

Još bez otvorenog poglavlja s EU


Premijer je imao polemiku s novinarima BIRN-a (Balkanska istraživačka mreža) koje je optužio da su „dobili pare od gospodina Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije“, s OEBS-om, te navodio i da pojedini ambasadori u Srbiji vode napade na njega i na njegovu porodicu. S druge strane, u oktobru 2014. u Londonu je izjavio da svi vide Srbiju kao stabilizujući faktor i dobro mesto za investiranje, a 22. januara ove godine, za B92 kaže da Srbija u Davosu „dobija čestitke i pohvale za hrabre ekonomske reforme“. Iako su i naši i evropski zvaničnici optimistično nastupali cele godine, u 2014. godini, ipak nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje. Istina, krajem ovog marta okončan je takozvani skrining svih poglavlja, što je pozdravio i šef Delegacije EU u Srbiji, Majkl Davenport, a preneo B92, 31. marta.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...