Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comUvek se kola lome na vojvođanskom selu: Manja penzija onome ko čitavog života radio motkom, nego onome ko ništa nije radio!

NOVI SAD – Uvek se kola slome na paorima i na vojvođanskom selu, upozorio je Nenad Čanak, pozdravljajući preko stotinu poljoprivrednih proizvođača iz svih krajeva Vojvodine, koji su se okupili i formirali Ligu paora Vojvodine. Osnivački skup te interesne grupacije u okviru Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja bi trebalo da precizno artikuliše probleme s kojima se poljoprivrednici susreću i da predlože konkretna rešenja tih problema, održan je 1. aprila u Kikindi. A problema je mnogo, pa i ne čudi što, kako je Čanak primetio, u Vojvodini ne postoji nijedno selo u kojem nije postavljena tabla „kuća na prodaju“. 
– Neću ja vama da kažem šta treba i kako treba da se radi u poljoprivredi. Vi kažite nama – poručio je on paorima, te upozorio na nepravdu da su poljoprivredne penzije u Vojvodini manje od socijalne pomoći.
– Manja je penzija onome ko je ceo život radio motikom, nego onome ko nikada ništa nije radio – istakao je on.

Brojni problemi u poljoprivredi

Miloš Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde, kaže za Slobodnu Vojvodinu da od Lige paora očekuje da okupi zemljoradnike čiji interes nije zaštićen i angažuje se na rešavanju njihovih brojnih problema.Takođe, LPV ima zadatak da paorima koji po ceo dan provode u ataru i nemaju vremena da se edukuju i informišu o važnim stvarima, to maksimalno olakša i ponudi im prave informacije u pravom trenutku. Dodaje da se danas poljoprivrednici susreću s brojnim problemima, od kojih su neki višedecenijski.
– Veliki problem jeste cena dobara koju nikad ne znamo do same vršidbe, kosidbe ili žetve. A jako je veliki problem da nešto radiš, a da ne znaš zašto i za koliko radiš. Drugi veliki problem jeste nedostatak strategije, na čije smo usvajanje više puta apelovali i u pokrajinskoj skupštini – kaže Šibul. On ukazuje da je neophodno napraviti strategiju koja bi važila makar deset godina, a koju bi sačinili eminentni stručnjaci s univerziteta i paori.
– Moramo znati šta je sve potrebno da se u državi Srbiji proizvede za godinu dana, koliko ima stanovnika, koliko nam treba žita, kukuruza, suncokreta i tako dalje – navodi on, dodajući da je jedan od većih problema i onaj s licitacijama državne zemlje, kao i nedostatak povoljnih kredita za mlada poljoprivredna gazdinstva.

Sastaviti listu prioriteta

Svetozar Botić iz Zmajeva, očekuje da Liga paora Vovjodine napravi ozbiljan iskorak za dobrobit poljoprivrede i celog društva, upozoravajući da je loša državna politika proteklih decenija unazadila zemljoradnike.
– Problem je i dolazak GMO proizvoda, čemu se jako protivim. Imamo dosta dobru proizvodnju pravog semena, ali će biti velikih problema zbog velikih monopolista na tržištu – naveo je Botić. On je, kao koordinator Lige paora za Južnobački okrug, već krenuo u organizovanje paora na tom terenu, a uskoro se očekuju i prvi sastanci na kojima bi trebalo da se razmotre najurgentniji problemi našeg agrara koji bi onda bili prezentovani poslanicima Lige socijaldemokrata Vojviodine u pokrajinskom i republičkom parlamentu. Dragoslav Šojić iz Kuzmina, upozorava da poljoprivrednike trenutno ne predstavljaju dobro udruženja koja se, navodno, bore za njihove interese.
– Obično se predstavnici tih udruženja na neke načine, pre ili kasnije, dodvore predstavnicima države, vlade i zanemare ono za šta su izabrani, a to je da predstavljaju prava poljoprivrednika. Iskreno se nadam da će se Liga paora aktivno boriti za prava poljoprivrednika i da će ih isterati do kraja – rekao je Šojić, ističući da se u poslednjih 20 godina niko nije dovoljno dobro bavio pravima poljoprivrednika, zbog čega je agrar u kolapsu.
– Stočarstvo se uništava dugi niz godina, ratarstvo takođe. Subvencije koje su dodeljivane poljoprivredi, nisu najbolje odmeravane i često su se menjale, jer nije postojala dugoročna strategija. Poljoprivredni proizvođač zbog toga svake godine ulazi u novu kocku, u novu neizvesnost, jer su osnovni uslovi nepoznanica – dodaje Šojić. Ističe i da se paori susreću s problemima tehničke prirode, zbog obimne papirologije i administracije koja paorima odmaže umesto da im pomaže.

Paori rade i plaćaju poreze,
a ništa im se ne vraća!


Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, koji je prisustvovao osnivačkom skupu, istakao je da je osnivanje Lige paora Vojvodine veoma značajno, jer će LSV preko ove interesne organizacije u stranci imati precizna uputstva o potezima koje treba učiniti da bi se pomoglo poljoprivrednicima i rešili njihovi problemi. Zamenik predsednika LSV, Bojan Kostreš, ukazao je da poljoprivrednici rade i plaćaju poreze, a godinama im se ništa ne vraća, te da će LSV štititi interese ljudi na selu. Prisutnima su se obratili i potpredsednici LSV, Branislav Bogaroški i Ðorđe Stojšić. Bogaroški koji je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, naglasilo je da je zemlja najveći resurs Vojvodine.
– Ukoliko se zemlja rasproda ili da tajkunima u zakup od 15 ili 20 godina, odmah će biti ugašeno bar 200 sela u Vojvodini – upozorio je Bogaroški. Stojšić koji je i republički poslanik i član Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Srbije, govorio je o neravnopravnom položaju poljoprivrednika kojima je, kako je istakao, zabranjeno da u ishrani stoke koriste genetski modifikovanu hranu, dok s druge strane, prema njegovim rečima, država uvozi meso iz zemalja u kojima se upravo takva hrana koristi za ishranu stoke.

Ilustracija odnos države

prema paorima


„Odnos države prema paorima najbolje se video kada su traktorima išli za Beograd da traže pravdu za sebe i kada je policija zatvorila auto-put, a mediji izveštavali da poljoprivrednici blokiraju puteve“, zaključio je Nenad Čanak.


Miloš Šibul
, poljoprivrednik iz Kikinde:
Nikad ne znamo cenu dobara do same vršidbe, kosidbe ili žetve. A jako je veliki problem da nešto radiš, a da ne znaš zašto i za koliko radiš.

Svetozar Botić
, poljoprivrednik iz Zmajeva:
Problem je i dolazak GMO proizvoda, čemu se jako protivim.

Dragoslav Šojić, poljoprivrednik iz Kuzmina:
Poljoprivredni proizvođač svake godine ulazi u novu kocku, u novu neizvesnost, jer su osnovni uslovi nepoznanica.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...