Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKako to? Nakon tri godine, Beograd gradi i treći most, a Novi Sad još čeka dogovor oko Žeželja

NOVI SAD – Nakon što je za poslednje tri godine dobio dva nova mosta, u Beogradu će, sudeći po najavama, ove godine početi gradnja još jednog mosta. Istovremeno, Novi Sad još uvek čeka na Žeželjev most koji je porušen u NATO bombardovanju 26. aprila 1999. godine, zbog nesporazuma na koji način uplatiti dodatnih tri miliona izvođaču radova, špansko-italijanskom konzorcijumu. Potpredsednik Pokrajinske vlade, Branislav Bogaroški, koji je ujedno i jedan od članova koje je vojvođanska vlada delegirala u radnu grupu za izgradnju Žeželjevog mosta, kaže za Slobodnu Vojvodinu da nije u redu da se nađu i novac i modaliteti za tri mosta u Beogradu, a ne može da se završi jedan most u Novom Sadu, koji ima i veliki regionalni značaj.

Iluzorno prozivanje za opstrukciju

Bogaroški ističe da je Pokrajinska vlada spremna i finansijski sposobna da nastavi s finansiranjem izgradnje Žeželjevog mosta, što je jasno i nedvosmisleno pokazala usvajanjem dva modela rešenja koji su predloženi Ministarstvu građevine i Železnicama Srbije kao investitoru. Ta dva modela su odbijena, a on navodi da je Pokrajina spremna i na svako drugo rešenje koje bi omogućilo nastavak radova na izgradnji mosta, jer je prevashodno u interesu građana Novog Sada i pokrajine Vojvodine da most bude što pre završen, ali i u interesu države Srbije i regiona.
– Prozivati Pokrajinu da opstruiše završetak radova ovog mosta, a Pokrajina i Grad su finansijeri 100 odsto onog dela koji pripada Republici Srbiji, jeste iluzorno, pogotovo ako se ima u vidu da most stoji već godinu dana, a da je radna grupa osnovana tek u novembru. Postavlja se pitanje šta je bilo do tada i ko je za to čekanje kriv, ukazao je Bogaroški.

Administrativne zapreke

Podsetimo, prema osnovnom ugovoru iz 2011. godine, vrednost radova bila je 45,3 miliona evra. U međuvremenu, izvođač je na ime radova tražio još devet miliona, ali mu je odobrena tek trećina sume. Reč je o nepunih tri miliona evra, od čega dve trećine treba da finansira AP Vojvodina, a jednu trećinu Grad Novi Sad. Pokrajina je do sada novac prebacivala investitoru preko Fonda za kapitalna ulaganja, koji je u međuvremenu promenio svoj pravni status, prešavši u Upravu za kapitalna ulaganja APV, te sav novac mora ići drugim organima vlasti. Predlozi vojvođanske vlade da novac bude prebačen republičkoj Vladi, pa onda investitoru nisu prihvaćeni, a na sastanku koji je 6. aprila održan u Vladi Srbije, dogovoreno je da transfer sredstava AP Vojvodine ide preko Grada Novog Sada. To Bogaroški ocenjuje kao prihvatljivo rešenje.
– Nadam se da će se pronaći snage, volje i razumevenja, pre svega od Ministarstva građevine i Železnica Srbije kao investitora, da se ovaj proces odblokira, jer je nedopustivo da radovi na izgradnji stoje već godinu dana – rekao je on prilikom obilaska radova na izgradnji Žeželjevog mosta i dodao da administrativne zapreke ne smeju i ne mogu biti razlog zašto se on ne završava.

Dokle ćemo moći da servisiramo zahteve


Branislav Bogaroški je podsetio da je Pokrajina kao finansijer do sada uložila 587 miliona dinara u izgradnju Žeželjevog mosta i naglasio da je spremna da radove finansira do završetka mosta. Dodao je i da je Pokrajina 30. decembra uplatila 97 miliona dinara po osnovu nepredviđenih radova, na osnovu zaključka Vlade Srbije, te da je spremna da plati još dva miliona evra mimo onoga što je ugovoreno u osnovnom ugovoru.
– S obzirom na to da je budžet AP Vojvodine manji nego ranijih godina, pitanje je gde je kraj i da li ćemo mi neke nove i nove zahteve moći da servisiramo na taj način – dodao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

KALENDAR

1. januara 2012. godine otvoren Most na Adi, kako je nazvan novi most preko Save od beogradske Čukarice do Novog Beograda. Radovi na izgradnji počeli 1. decembra 2008. godine.
18. decembra 2014. godine otvoren Pupinov most (poznatiji kao Kineski most) koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu. Pupinov most prvi je most preko Dunava izgrađen u poslednjih 79 godina i ukupno drugi beogradski most preko ove reke. Radovi na izgradnji počeli krajem oktobra 2011. godine.
13. aprila 2015. godine državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Miodrag Poledica, najavio da će tokom ovogodišnje građevinske sezone početi gradnja još jednog mosta preko Save, na obilaznici oko Beograda kod Ostružnice. Idejni projekat postoji, tender će biti raspisan u maju, a biće finansiran iz ušteda iz kredita Evropske investicione banke u vrednosti od 30 miliona evra.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...