Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođanski softveri za poljoprivredu i prehrambenu industriju u EU

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine donela je, na poslednjem zasedanju, pokrajinsku skupštinsku odluku o Programu za smart specijalizaciju u istraživanju i inovacijama AP Vojvodine za period 2015–2020. godine. Prema rečima doc. dr Mirjane Kranjac, jedne od autora Programa, taj dokument uvodi Vojvodinu u svet inovacija i omogućava studentima, profesorima na fakultetima i naučnim radnicima da u većoj meri apliciraju za sredstva Evropske unije, ali i da proizvode softvere za poljoprivredu i prehrambenu industriju za evropske firme, a ne samo za domaće.
– EU traži da se regije i nacionalni nivo fokusiraju na određenu oblast u okviru istraživanja i razvoja, da se resursi ne bi rasipali i da bi se svako bavio sektorom za koji je najsposobniji i u kojem može da donese najbolje rezultate koji će doprineti inovativnom razvoju cele Evropske unije.
Poštujući to, Vojvodina ovim Programom za smart specijalizaciju dobija sektorsko usmerenje na dve oblasti – poljoprivredu i prehrambenu proizvodnju, kao prvu oblast, i informaciono-komunikacione tehnologije, kao drugu oblast. Na ta dva sektora mi se fokusiramo i to znači da ćemo dobijati zadatke i raditi za celu Evropu u toj oblasti – napominje Kranjac. Dodaje da će Program omogućiti i unaprediti šanse za apliciranje za nove programe koje finansira EU i kasnije strukturne fondove.
Primer za multidisciplinarnu integraciju poljoprivrede i digitalnih tehnologija, upravo je i Biosens centar koji će, na osnovu odluke donete na poslednjoj sednici Skupštine AP Vojvodine, sada postati institut.

Zapošljavanje mladih


Poslanička grupa LSV podržala je tu inicijativu, a poslanik Saša Homanov rekao je da bi prema nekim procenama, Biosens institut u narednom periodu zaposlio između 100 i 120 visokoobrazovanih mladih ljudi. Prerastanje Biosens centra u institut neophodno je i zbog toga što u našoj zemlji ne postoji institucija koja se isključivo bavi problemima razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija i njihovih primena u ekologiji i zaštiti životne sredine ili poljoprivredi kao grani od najvećeg značaja za razvoj privrede uopšte.
Već sada, u Vojvodini posluje preko 500 firmi koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama i koje dostižu godišnji obrt od preko 100 miliona evra – naveo je Homanov.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...