Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comA stranke ćutale kad je LSV prošle godine predlagala rešenje za preletače

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine još je u novembru prošle godine upozorila da su trgovina poslanicima i promene u poslaničkim i odborničkim grupama na svim nivoima u Srbiji postali neizdrživi jer postoji opasnost od urušavanja čitavog političkog sistema pošto, umesto toga kako su građani glasali, važnije postaje kako će se određeni pojedinci organizovati unutar parlamenta i tako formirati novu većinu. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš je tada strankama u Srbiji predložio usvajanje kodeksa po kom bi takva praksa bila onemogućena.

Problem rešiti kodeksima

– Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da sve stranke donesu nekakav kodeks po kom nećemo prihvatati članove drugih stranaka kada dolaze kod nas s mandatima, nego mandat mora da bude vraćen onoj listi kojoj je taj član pripadao. A posle on može, ako želi, da menja svoju političku stranku ili svoja politička ubeđenja – naveo je tada Kostreš. U izjavi za Politiku on je ukazao da može da razume situaciju kad se stranka pocepa, kao u slučaju SRS ili DS, ali da je kupovanje ljudi i ubeđivanje da napuste listu na kojoj su izabrani loše i da urušava politički sistem u Srbiji. Kostreš je podsetio i da je prvi put u Vojvodini na takav način promenjena vlast još 1992. godine, kad je SPS preuzeo vlast zahvaljujući glasovima reformista, te da je i 2003. Mlađan Dinkić okupio poslanike koji su služili za rušenje vlade DOS-a, ali i da su od 2008. do 2012. mnoge lokalne samouprave koje su bile radikalske preko noći postajale demokratske, a da sada to rade naprednjaci.

Inđija samo posledica


Da su stranke prihvatile i sprovele ovu inicijativu LSV, dešavanja poput ovih najnovijih u Inđiji, kada je pokušaj smene lokalne vlasti doveo i do fizičkih obračuna, stavljanja odbornika u karantin i angažovanja policije iz Beograda da rešava lokalne sporove, ne bi bila moguća. Međutim, osim načelne podrške političkih partija za Liginu inicijativu, ništa konkretno po ovom pitanju nije urađeno, zbog čega svaki sledeći pokušaj prekrajanja izborne volje i promene vlasti postaje sve dramatičniji i skandalozniji.

Šest odbornika DS i SPS

podržalo pa odustalo od smene vlasti


Haos u Inđiji je nastao kada je SNS prikupio potpise za smenu vlasti, među kojima je bilo i pet imena odbornika DS i jednog iz SPS koji su deo vladajućuje koalicije u toj opštini. Goran Ješić, potpredsednik DS, sarađuje sa SPS od 2004.godine. Nakon haosa, tuča, predinfarktnog stanja dvoje odbornika, sednica Skupštine opštine Inđija sazvana na zahtev SNS, na zahtev te stranke je naprasno i otkazana.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...