Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVakcina – apsolutno DA!

NOVI SAD – Vakcinacija je važna i ima svoje značajno mesto u prevenciji mnogih bolesti. Dakle, vakcina – apsolutno da! – kaže za Slobodnu Vojvodinu zamenik pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, primarijus dr Radovan Latinović, komentarišući polemiku koja se poslednjih meseci vodi u javnosti. Govoreći o sve češćim zahtevima roditelja da vakcinacija ne treba da bude obavezna i da se njima ostavi izbor odluke, Latinović koji je pedijatar na Institutu za zadravstvenu zaštitu dece i omladine, ističe da ne treba verovati antivakcinalnim lobistima, jer koriste često neargumentovane i nedokazane tvrdnje.
– Ako posmatramo realno i objektivno, onda ćemo, gledajući kroz istoriju, videti da su bolesti koje su odnosile živote i stvarale velike probleme, kao što je bio slučaj s velikim boginjama (variola vera), iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji. Nažalost, antivakcinalni lobiji koriste ono što je sada svima pristupačno – internet i društvene mreže, a njihova argumentacija uglavnom je bez adekvatnih argumenata i dokaza – naglašava prim. dr Latinović.
Istog je mišljenja i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, epidemiolog doc. dr Vladimir Petrović. On je na tribini „Vakcina – da ili ne?“ koju je 27. marta organizovao Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, naglasio da je internet moćno sredstvo koje ni na koji način nije kontrolisano i upravo je to polje na kojem su oni koji se zalažu protiv vakcinacije, iskoristili teren pre zvaničnih institucija i stručnjaka. Kako je rekao, trenutno postoji pet puta više antivakcinalnih sajtova, nego provakcinalnih.
Petrović je rekao da vakcina sama za sebe ne daje apsolutnu zaštitu, ali da štiti do 99 odsto vakcinisanih. Naglasio je i da vakcine nisu apsolutno bezbedne, jer se prave po određenim standardima koji za neke pojedince možda nisu dovoljni, ali je verovatnoća za negativnu reakciju kao i udar groma – jedan na milion ili jedan na dva miliona. Kako je ocenio, to je, u poređenju s lekovima, apsolutno zanemarljiva stopa.

Edukacija, pa vakcina protiv HPV-a


Kad je u pitanju vakcinacija protiv HPV infekcije, koju roditelji na nedavnom anketiranju nisu prihvatili, zamenik pokrajinskog sekretara za zdravstvo, prim. dr Radovan Latinović, kaže da od toga ne treba odustati. Prema njegovim rečima, sada treba o HPV infekciji koja je jedan od uzročnika raka grlića materice koji je u samom vrhu najučestalijih bolesti u našoj zemlji, edukovati devojke, njihove roditelje, nastavni kadar u školama, ali i medicinsko osoblje koje bi vakcinaciju sprovodilo.

Podržali Zakon o vakcinaciji


Poslanička grupa LSV u Skupštini Srbije podržala je izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predviđa da za vakcinaciju dece nije potreban obavezan pristanak roditelja ili staratelja. Podršku tom zakonu su pružile listom sve poslaničkke grupe kako iz redova vlasti, tako i iz opozicije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...