Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comJoš nije gotovo, borićemo se za „ELEKTROVOJVODINU“!

NOVI SAD – Iza priče o korporativizaciji, „uvođenju jednog operatora distributivnog sistema umesto pet“, uštedama s 43 direktora manje i tome slično, Elektroprivreda Srbije odnosno njen direktor Aleksandar Obradović pokušao je da sakrije brutalno gašenje „Elektrovojvodine“. To je možda i najbolja slika i prilika kolika je centralizacija u Srbiji i šta je sve moguće: Preduzeće koje su građani Vojvodine gradili svojim novcem, koje je najprofitabilniji deo tog istog EPS-a, posle skoro 60 godina gasi jedan direktor u Beogradu, uprkos protivljenju pokrajinske administracije?! Pored „Elektrovojvodine“ iz Novog Sada, Obradović i njegovi saradnici u EPS-u, nameravaju da od 1. jula ugase i „Elektrosrbiju“ iz Kraljeva, „Jugoistok“ iz Niša i „Centar“ iz Kragujevca. Plan im je da se sve to pripoji „Elektrodistribuciji“ Beograd koja je, pritom, najveći gubitaš u tom istom EPS-u.

U međuvremenu, već se čuje da nas tokom leta očekuje – poskupljenje struje!

LSV: Neće proći mirno i ćutke

Liga socijaldemokrata Vojvodine žestoko je reagovala na ovu najavu, upozorivši da je reč o nastavku i završetku svega što je rađeno u prethodne dve godine, s ciljem centralizacije imovine i novca i ove i ostalih elektrodistribucija u Srbiji.

– Ako neko misli da će LSV mirno i ćutke posmatrati kako se brutalno otima imovina koju su stvarale generacije građanki i građana Vojvodine, grdno se vara – poručila je LSV odmah nakon obelodanjivanja plana reorganizacije 29. aprila. Takođe, Pokrajinska vlada je 6. maja uputila Skupštini AP Vojvodine predlog zaključaka u kojima se navodi da se gašenje privrednog društva „Elektrovojvodina“ iz Novog Sada, smatra štetnim po interese Vojvodine i njenih građana. Pokrajinska vlada insistira na realizaciji svih zaključaka Skupštine APV donetih 14. decembra 2012. godine, kada je prvi put bila aktuelna tema o restrukturiranju EPS-a i kada je predloženo da „Elektrovojvodina“ zadrži status privrednog društva radi obezbeđivanja kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije, kao i zbog očuvanja imovine građana i preduzeća s teritorije Vojvodine, čijim je sredstvima izgrađena infrastruktura.

Čija je naša struja? Svi da se ujedinimo!

„Elektrovojvodina“ je nastala odlukom Skupštine AP Vojvodine 1958. godine, a kompletan elektroenergetski sistem u pokrajini izgradili su građani Vojvodine svojim parama. Nijedan dinar nikada nije došao iz Republike za tu namenu – upozorio je potpredsednik LSV i narodni poslanik, Đorđe Stojšić, gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na RTV-u, dodavši da se nakon 1. jula, ovom odlukom menadžmenta EPS-a „Elektrovojvodina“ gasi i zvanično briše iz Agencije za privredne registre! Zbog toga, kako je rekao, on smatra da oko ove teme Vojvodina treba da bude jedinstvena, bez obzira na to ko iz koje stranke dolazi. Stojšić je istakao da se sada neminovno postavlja pitanje: „Čija je naša struja?“, podsetivši da su građani Vojvodine uredno plaćali svoju struju i uredno ulagali u distributivnu mrežu i u proizvođačke kapacitete.

– Kada kažem: „Čija je naša struja?“, to je pitanje koje mi moramo da postavljamo i za puteve i za struju, jer svake godine doživimo da se određena imovina prenese na Republiku i da se, praktično, anektira neki aspekt vojvođanske autonomije – istakao je on. Stojšić smatra i da građani Vojvodine to dobro razumeju i da očekuje da to razumeju i poslanici Narodne skupštine koji dolaze iz Vojvodine, bez obzira na to iz koje su stranke.

– Da li će prihvatiti da stave interes Vojvodine i građana Vojvodine ispred svog usko partijskog interesa i uspeti da o tome nešto kažu ili će morati da ćute, to ćemo videti. Vreme će pokazati – smatra Stojšić.

Postoje sudovi, parlament...

– Postoje sindikati, postoje sudovi, postoji Skupština AP Vojvodine, postoji Skupština Srbije. Postoje razni institucionalni vidovi pritiska na vladu Srbije, medijski i tako dalje. Na nama je da ne ćutimo, da iskoristimo sve demokratske mogućnosti koje možemo. Ne možemo dozvoliti da direktor jednog javnog preduzeća u Beogradu, bude moćniji od svih građana Vojvodine koji su zastupljeni u Skupštini Vojvodine i da se ona ponižava – rekao je Stojšić. On je podsetio i na pokušaj centralista da se auto-put u Vojvodini da pod koncesiju, koji bi je koštao 450 miliona evra, a što je na kraju sprečeno borbom LSV-a.

– Siguran sam da ćemo, ako budemo dovoljno glasni, imati saveznike i u drugim delovima Srbije. Nemojte zaboraviti da mi pričamo o „Elektrovojvodini“, ali da se gase i operateri distributivnih sistema u ostatku Srbije – rekao je Stojšić.

On je istakao da LSV ne odustaje od borbe za obeštećenje Vojvodine zbog privatizacije NIS-a, da je Liga 38 puta podnosila tu inicijativu u Skupštini AP Vojvodine, dok ona konačno nije usvojena, te da ligašice i ligaši na isti način nemaju nameru ni da se mire s otimanjem „Elektrovojvodine“.

– Nije još gotovo. Mi se borimo i borićemo se i dalje. Siguran sam da ćemo se izboriti – rekao je Stojšić.

 

Poslanička pitanja o gušenju „Elektrovojvodine“

Kao narodni poslanik, Stojšić je u parlamentu upozorio da bi „Elektrovojvodina“ mogla doživeti sudbinu Naftne industrije Srbije, zapitavši zašto se ukida deo energetskog sistema koji ima ubedljivo najveću naplatu, gde građani i privreda plaćaju svoje račune, gde se 50 godina ulaže u modernizaciju i upravljanje i gde postoji najbolja kadrovska baza.

– LSV sigurno neće ćutati dok se, uprkos odlukama Skupštine Vojvodine, bezočno otima najveće i najprofitabilnije javno preduzeće, bez obzira na odluke pokrajinske adminstracije – naveo je Stojšić i dodao da je sada urađeno ono što ni Miloševiću nije pošlo za rukom – da jednim potezom pera ukine postojanje javnog preduzeća koje samo kroz doprinose i poreze na zarade u Novom Sadu, doprinosi budžetu s nekih 600 miliona dinara godišnje. Stojšić je zatim, 5. maja, od Ministarstva energetike i Vlade Republike Srbije tražio precizan odgovor na pitanje koji je stvarni razlog ukidanja „Elektrovojvodine“ i na osnovu čije se odluke ona jednostrano ukida. Podsetio je i da je „Elektrovojvodina“ u 2014. godini ostvarila dobit od 2,3 milijarde dinara, dok je istovremeno „Elektrodistribucija“ Beograd zabeležila gubitak od 3,4 milijarde!

 

 

Dobit u 2014.

Ceo EPS                                              2,1 milijarda dinara

„Elektrovojvodina“                                2,3 milijarde dinara

„Elektrodistribucija“ Beograd gubitak  3,4 milijarde dinara

 

Gubici u razvodu električne energije (%)

„Elektrovojvodina“ Novi Sad       10,53

„Elektrosrbija“ Kraljevo               14,98

„Elektrodistribucija“ Beograd      15,12

PD „Jugoistok“ Niš                     16,55

PD „Centar“ Kragujevac             18,27

 

KALENDAR OTIMANJA

 

2012.

DECEMBAR: Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila, a nakon toga Skupština AP Vojvodine i raspravljala o planu reorganizacija EPS-a, čiji je krajnji cilj preuzimanje privrednog društva „Elektrovojvodina“. Pokrajinski parlament formirao i radnu grupu za saradnju s Vladom Srbije u postupku restrukturiranja EPS-a, ali ona nije bila uključena u radne timove u prvoj fazi restrukturiranja EPS-a.

 

2013.

 

MART: Prethodni direktor „Elektrovojvodine“, Srđan Kružević, 19. marta 2013. izjavio da mu je naloženo da obezvredi kapital „Elektrovojvodine“ za 19 odsto.

Dan kasnije, LSV od Kruževića zatražila da odmah kaže građanima Vojvodine od koga je dobio nalog da umanji imovinu „Elektrovojvodine“.

Već 21. marta, portparolka LSV Marinika Tepić, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, Kruževiću šalje pitanje u vezi s „nalogom“ koji je dobio, a koji se tiče smanjenja vrednosti te kompanije.

AVGUST: Posle više od pola veka, potrošači u Vojvodini više ne dobijaju račune od „Elektrovojvodine“, nego od preduzeća EPS „Snabdevanje“ sa sedištem u Beogradu. LSV upozorila da EPS hoće deo gubitaka da nadomesti iz Vojvodine, a ne optimizacijom broja zaposlenih i boljom naplatom.

NOVEMBAR: Za 20. novembar UO EPS-a zakazao sednicu s ciljem stvaranja jednog operatora distributivnog sistema (to je upravo ovo što se sada pokušava ponovo). LSV odmah upozorila  da bi to značilo pretvaranje „Elektrovojvodine“ u puki šalter. Na inicijativu Ministarstva energetike, predlog direktora Aleksandra Obradovića povlači se s dnevnog reda UO, što LSV pozdravlja. Obradović kaže da ne odustaje od svog nauma.

 

2015.

 

APRIL: Vlada Srbije 23. aprila daje saglasnost za pokretanje postupka statusne promene u okviru EPS-a, koja počinje 1. jula. LSV poručuje da to neće mirno i ćutke dopustiti, a poslanik i potpredsednik LSV, Đorđe Stojšić, u parlamentu na konferenciji za novinare opozicionih stranaka, upozorava na bezočno otimanje vojvođanske imovine. Predsednik Političkog saveta LSV, Dušan Jakovljev, koji je i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, poručuje da pokrajina mora sve snage usmeriti na očuvanje „Elektrovojvodine“.

MAJ: Poslanik LSV Đorđe Stojšić ponovo 5. maja postavio poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na osnovu čega se ukida „Elektrovojvodina“.

Dan kasnije, 6. maja, Pokrajinska vlada usvojila predlog zaključaka kojima ukazuje da je gašenje „Elektrovojvodine“ štetno po interese Vojvodine i njenih građana. Isto veče,  Stojšić poziva na ujedinjenje u Vojvodini, bez obzira na političke razlike, kako bi se spasla „Elektrovojvodina“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...