Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSmeniti Nikolića zbog najtežeg udarca evropskim integracijama, stabilnosti zemlje i regiona

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je poručio da bi Tomislava Nikolića trebalo smeniti sa funkcije predsednika Srbije zbog jasnog doprinosa rehabilitaciji Draže Mihajlovića, koja je izazvala ozbiljan udarac stabilnosti u zemlji i regionu, ali i evropskim integracijama.

- Rehabilitacija Draže Mihailovića apsolutno predstavlja jedan od najtežih udara evropskim integracijama, kao i stabilnosti zemlje i regiona u proteklih desetak godina. Sasvim je sigurno da to nije samo rehabilitacija četničkog komandanta generala Mihailovića, nego je u pitanju rehabilitacija jednog čitavog načina razmišljanja koji je doveo do užasnih pokolja po Sandžaku i istočnoj Bosni. Ta rehabilitacija je logičan uvod u rehabilitaciju onih sa kojima je Mihailović sarađivao –Adolfa Hitlera, Ante Pavelića i drugih – ukazao je Čanak.

Zloupotrebljen institut predsednika Srbije

- Pored toga što je po sredi rehabilitacija poraženih snaga iz Drugog svetskog rata, ovo  je i rehabilitacija logike i koncepta koji je doveo do ratova devedesetih. To je rehabilitacija ideologije etnički čiste Velike Srbije i korak ka rehabilitaciji zločinaca odgovornih za Srebrenicu i pre nego što su osuđeni. Zasluga za ovo prekrajanje istorijskih činjenica, relativizaciju antifašističke borbe i podele koje nastaju i koje će nastati u zemlji i regionu,  nedvosmisleno pripada Nikolić master Tomislavu, jer je insitut  predsednika Srbije, predsednika svih građana, zloupotrebljen za pritisak na pravosuđe.

Kako drugačije tumačiti činjenicu da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov koju je predsednik države odlikovao na Dan državnosti pre tri meseca, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Mioševića i mračnih devedesetih. Ili, što je još gore - činjenicu da je punomoćnik predlagača rehabilitacije savetnik predsednika Srbije – predočio je Čanak.

- Kada se tome doda najnoviji skandal u kojem predsednik svih građana aludira na nacionalnu pripadnost pojedinih novinara,  više je nego jasno da bi Nikolić master Tomislav morao hitno biti smenjen sa mesta predsednika Republike Srbije, jer će šteta koju nanosi Republici Srbiji daleko nadživeti njegov mandat. Ukoliko se to ne dogodi, sledeće što možemo očekivati jeste da ispuni svoje obećanje iz predsedničke kampanje 2008. i  „pregleda spise“ kako bi preispitao da li su za ubistvo Zorana Đinđića osuđeni pravi ljudi – poručio je Čanak.

Nikolić se nije odrekao titule četničkog vojvode

– Predsednik države je čovek koji se nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, pa  onda ne treba ni da čudi upotreba i pritisak insitutucije predsednika Srbije na pravosuđe kako bi se promenila istorija i sasvim relativizovala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba – poručio je potpredsednik LSV, Đorđe Stojšić, odmah po objavljivanju odluke suda.

– Ono učešće Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi, jeste – sada je to još jasnije – bilo licemerje i udvorništvo Putinu – kazao je Stojšić.

– Uzgred, u Vojvodini nije bilo četnika. I neka ne pokušavaju da ih izmisle .

 

 

 

Šta je urađeno:
Nisu osporeni zločini, 
nego presuda za njih zbog lošeg suđenja

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić rekla je da je, prema navodima iz obrazloženja koji su se mogli videti u medijima, sudija imao u vidu proceduralni karakter suđenja Mihailoviću, te da je utvrdio da je vođi Ravnogorskog pokreta bilo povređeno pravo na odbranu. – Odluka o rehabilitaciji, kako kaže, ne znači da Mihailović nije počinio zločine za koje je okrivljen. – Sada je, međutim, na taj način ukinuta presuda kojom je Mihailović osuđen za teške ratne zločine. Postavlja se pitanje šta je s krivičnim delima koja se vođi četničkog pokreta stavljaju na teret? Više ne može da mu se sudi, jer nije živ – ukazala je. Tu treba podsetiti na izjave brojnih istoričara da su zločini vojske pod komandom Mihailovića nesporni i mere se hiljadama mrtvih, a potkrepljeni su sačuvanim naredbama u kojima Mihailović nalaže etnička čišćenja muslimana, Hrvata i drugih nacionalnosti. I dok te naredbe postoje, nema nijedne ni pisane, niti poznate u kojoj on naređuje napad na tadašnje okupatore. Toliko o njegovom antifašizmu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...