Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBorbu protiv fašizma voditi svakog dana, svakog sata

NOVI SAD – Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorio je da Republika Srbija taj dan dočekuje zapuštenih spomenika herojima koji su ginuli za slobodu, pokušajima prekrajanja istorijskih činjenica kako bi se izjednačila uloga četnika i partizana, ali i uz delovanje raznih fašističkih i neonacističkih grupa i pokreta, iako je neke od njih zabranio Ustavni sud.

Srbija se srozala

– Srozala se čak na to da je na obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom, predstavlja osoba koja baštini tekovine poraženih kolaboracionističkih snaga, saradnika okupatora i fašista koji su pobeđeni 9. maja 1945 – upozorio je Čanak. Saopštio je i da junaci i oslobodioci koji su u borbi s fašistima izgubili živote, zaslužuju da ta borba ne prestane nijednog dana, nijednog sata i da se bar jedno ministarstvo, ili kancelarija, ili radna grupa bavi očuvanjem antifašističkih tradicija intenzivno svakog dana i sata u godini. – Upravo je antifašizam jedna od temeljnih vrednosti na kojima je izgrađena Evropska unija kojoj težimo, ali i evropska Vojvodina koja je 31. jula 1945. godine odlučila da se kao autonomna pokrajina priključi Srbiji – naveo je Čanak.

Tomu zavitlavali na društvenim mrežama

Inače, 9. maja, delegacija Vojske Srbije, predvođena predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem učestvovala je na vojnoj paradi, tim povodom organizovanoj u Moskvi. Tog dana, društvene mreže bile su preplavljene komentarima na račun Nikolićeve titule četničkog vojvode, koje se nikada nije odrekao, i činjenice da baš on predvodi delegaciju na proslavi dana kada je njegova opcija doživela konačan poraz! Povod za podsmeh svakako je bila i činjenica da je Nikolić morao da na reveru nosi petokraku, što se jasno vidi na fotografiji na kojoj se rukuje s Vladimirom Putinom.

Skupština AP Vojvodine održala
svečanu sednicu

Skupština AP Vojvodine održala je u subotu, 9. maja svečanu sednicu, a poslanicama, poslanicima i celokupnoj javnosti obratili su se predsednici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade Ištvan Pastor i Bojan Pajtić, kao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Nebojša Stefanović. Tom prilikom, Pastor je, između ostalog, ukazao da se istorijska i politička legitimnost Vojvodine temelji na odlukama donetim posle Drugog svetskog rata. „Tada su stvorene pretpostavke za konstituisanje autonomije Vojvodine koja je doživela neponovljivi civilizacijski iskorak za vreme SFR Jugoslavije. Čini se da mnogi to olako zaboravljaju, a spomenici antifašizma se uništavaju", rekao je on.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...