Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZakonom će biti uređeno ko i kako čuva spomenike NOB-a

BEOGRAD – Nesporazum oko nadležnosti za održavanje i zaštitu spomenika stradalima u Narodnooslobodilačkoj borbi, rešiće nov zakon o spomen-obeležjima čiji je nacrt 20. aprila upućen Vladi Srbije radi razmatranja i usvajanja. Tim zakonom jasno će biti razgraničena nadležnost jedinice lokalne samouprave i ministarstva nadležnog za poslove negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u finansiranju redovnog održavanja i uređivanja spomen-obeležja, navedeno je u odgovoru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na poslaničko pitanje Olene Papuge.

Dugogodišnji ataci na „Slobodu“

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazala je u svom pitanju ministru Aleksandru Vulinu, 21. aprila ove godine, na stravično uništavanje koje trpi spomen-obeležje „Sloboda" na Iriškom vencu, s kojeg je u proteklih nekoliko godina, ukradeno i oštećeno više bronzanih reljefa, a nedavno odneta i bronzana ploča teška 400 kilograma, neprocenjive umetničke vrednosti. Ona je predočila da AP Vojvodina nema nadležnosti da obnavlja spomenike iz Drugog svetskog rata, te upitala ministra da li će i delima, ili samo rečima, braniti tekovine Drugog svetskog rata?

Licemerje nazvano pravim imenom

Na katastrofalan odnos prema spomenicima NOB-a, funkcionerke i funkcioneri Lige socijaldemokrata Vojvodine upozoravali su u više navrata, a u danu kada je Olena Papuga postavila poslaničko pitanje, predsednik LSV Nenad Čanak rekao je novinarima u republičkom parlamentu da je odlazak Tomislava Nikolića u Moskvu na paradu povodom sedamdesete godišnjice pobede nad fašizmom, licemeran u trenutku dok se devastiraju spomenici herojima stradalima u borbi protiv fašizma i oslobađanju zemlje u Drugom svetskom ratu, te da to predstavlja samo poltronski akt Ruskoj Federaciji i Putinu lično.

Nenad Čanak je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini, zatražio od nadležnih da hitno preduzmu nešto povodom zaštite spomenika, te najavio da će o njihovom stanju upoznati ambasade svih zemalja saveznica iz Drugog svetskog rata. Dan kasnije, to je i učinio. Sedam dana posle toga, ministarstvo je organizovalo sastanak na kojem su se okupili i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i više lokalnih samouprava, kako bi se usaglasile mere koje će biti preduzete radi očuvanja i održavanja spomenika „Sloboda“ na Iriškom vencu, spomenika „Stratište“ Jabuka i spomen-kompleksa „Sremski front“.

Urađene replike

Iako nema nadležnosti za to, Pokrajinski sekretarijat za kulturu ipak je pronašao način kako da izdvoji novac, ne bi li sačuvao to i još nekoliko najugroženijih spomen-obeležja u Vojvodini. Taj detalj je indirektno potvrdilo i Ministarstvo u svom odgovoru poslanici Oleni Papugi.

U tom dopisu navedeno je da su prema obaveštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, urađene replike ukradenih reljefa sa spomenika „Sloboda“ na Iriškom vencu koje je finansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Međutim, replike nisu postavljene uz saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok se ne reši pitanje obezbeđenja tih spomen-obeležja.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...