Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZa sva zla koja je napravio, Šešelju treba suditi i u Srbiji!

NOVI SAD – Povodom godišnjice početka progona Hrvata iz Srema, 6. maja, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorio je da se, bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, Vojislavu Šešelju mora u Republici Srbiji suditi za zla koja je napravio u ovoj zemlji. Šešelj mu, nakon toga, zapretio na Tviteru. 

To su bili dani kada smo čuvali komšije

– Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a s njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva, za to moraju odgovarati. Bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu. Progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao je potpuno vidljiv upravo na današnji dan, pre dvadeset i tri godine, u prisustvu Vojislava Šešelja. Tog 6. maja 1992. godine, u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije – da se u Vojvodini sprema i sprovodi državna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva. Nakon Hrtkovaca, iseljavanje i progon nastavljeni su u više od dvadeset mesta u Sremu – naveo je Čanak.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine to ne može i nikada neće zaboraviti. To su bili dani kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove – naveo je Čanak, ukazujući da je nedopustivo da za te strahote i progone niko nije odgovarao.

– Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve što je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji. Zato pozivamo tužilaštvo i sve nadležne republičke organe da se taj proces pokrene i da mu se onemogući da ovde izbegne pravdu za svoja zlodela. Suditi Šešelju pred sudom u Republici Srbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima, bila bi važna poruka najpre žrtvama i njihovim porodicama – istakao je Čanak.

Šešelj preti

Haški optuženik Vojislav Šešelj odgovorio je Čanku putem Tvitera, navodeći da je već pripremio suđenje i streljački vod za lidera LSV-a.

– Odredio sam tužioca, sudije, ekipe za privođenje i vod za streljanje. Molba za pomilovanje meni se podnosi – napisao je lider radikala.

Takva pretnja sigurno bi uplašila neke političare, ali sigurno ne može ligašice i ligaše koji se Šešelja i njegovih saučesnika nisu plašili ni mračnih devedesetih.

 

Pastor: Šešeljev govor mržnje

Šešeljevu retoriku oštro je kritikovao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, ocenivši to sramnim, nedopustivim i odvratnim.

– Govor mržnje i šovinizam devedesetih godina, čije su posledice trpeli i Mađari u Vojvodini, doveo je do događaja u Hrtkovcima i do svih onih situacija koji su prouzrokovali raspad države, izgubljene živote, probleme u porodicama i u zajednici, samouništenje, iseljavanje i sve ono zlo koje smo doživeli – istakao je Pastor u saopštenju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...