Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPaori su za republičko Ministarstvo poljoprivrede deveta rupa na svirali

KOVAČICA – Poljoprivredni proizvođači nezadovoljni su otkupnim cenama, jer rade čitave godine, a nemaju zagarantovanu cenu nijednog proizvoda, istakao je predstavnik Lige paora Vojvodine, Miloš Šibul. Gostujući na TV „Kovačica“, Šibul je ocenio da se u takvoj situaciji može reći da su paori praktično kockari, jer rade a ne znaju za koju cenu, a da ih Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije tretira kao devetu rupu na svirali.

Stručnjaci da učestvuju u izradi strategije

Šibul je upozorio da je zbog toga neophodno da na državnom nivou postoji poljoprivredna strategija, makar za period od deset godina, pa da paori znaju kako da seju, koju količinu i koje kulture. Dodao je da Liga paora traži da se napravi strategija koja bi uključivala znanje eminentnih stručnjaka, Poljoprivrednog fakulteta i drugih institucija koje se bave poljoprivredom, kao i samih paora.

– Zna se koliko država Srbija ima stanovnika, zna se koliko stanovnicima treba i žita i kukuruza i suncokreta. Resto mogu da stave u magacine za robne rezerve i da vidimo da li smo mi u stanju da proizvedemo više za neki izvoz, da uhvatimo korak s Evropom – navodi Šibul. Upozorio je i da subvencije nisu subvencije, nego pre pomoć države, te da uvek dođu u nevreme.

Loš tretman paora

Govoreći o odnosu Ministarstva poljoprivrede prema zemljoradnicima i njihovim problemima, Šibul je ocenio da ih ministarstvo tretira kao „devetu rupu na svirali“.

– Svega 3, 4, 5 procenata republičkog budžetu namenjeno je za granu koja jedina ima veći izvoz nego uvoz. Umesto da se ulaže u poljoprivredu, u ljude koji to rade, koji imaju proizvodnju i mesa i mleka... Kao da žele da propadnu svi paori, pa da se zemlja rasproda, da sve zaključamo – upozorava Šibul. On je predočio i da je, s druge strane, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu povećao budžet za paore, što pokazuje da se može i tako.

 

Jedino Liga misli na paore 
i kad nema izbora

Miloš Šibul je ukazao i da je Liga jedina stranka koja prepoznaje probleme paora, zbog čega je i napravila Ligu paora Vojvodine, kao interesnu organizaciju koja bi trebalo da se izbori za boljitak svih poljoprivrednih proizvođača.

– Svi dolaze pred izbore, slikaju se, muzu krave, voze traktore... A kako prođu izbori, tako se zaboravi svaki poljoprivredni proizvođač. Mi svi imamo isti problem i hoćemo da ga rešimo – rekao je Šibul govoreći o osnivanju Lige paora Vojvodine, na kojem se početkom aprila okupilo preko 100 poljoprivrednika iz svih krajeva Vojvodine.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...