Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVeće interesovanje poljoprivrednika za konkurse

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški, izjavio je da je ove godine veće interesovanje za konkurse Sekretarijata u odnosu na prethodni period. Tome je sasvim sigurno doprinelo njegovo predstavljanje mera i programa poljoprivrednicima širom Vojvodine, tokom proteklih nekoliko meseci.

Novci za protivgradnu zaštitu, plastenike, navodnjavanje i izgradnju bunara

Bogaroški je krajem aprila potpisao ugovor s 91 korisnikom bespovratnih sredstva za podizanje protivgradnih mreža i za male prerađivačke kapacitete, vrednih 131 milion dinara. Ovim ugovorima omogućeno je da još 85 hektara voćnjaka u Vojvodini bude zaštićeno protivgradnom mrežom. A početkom maja, potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava po konkursima za navodnjavanje i izgradnju bunara, za nabavku konstrukcije i opreme za plasteničku proizvodnju i za protivgradne mreže.

– Ovog puta potpisujemo 35 ugovora za plasteničku proizvodnju, 47 ugovora za navodnjavanje i 25 ugovora za protivgradne mreže. To znači novih 22 hiljade kvadratnih metara pod plastenicima, preko 450 hektara novih površina za navodnjavanje i novih 114 hektara pod mrežama za zaštitu od grada – izjavio je ovom prilikom Branislav Bogaroški.

Prerada voća, povrća, začinskog i lekovitog bilja

On je najavio i da će Sekretarijat pokušati da u rebalansu budžeta obezbedi dodatna sredstva i da, eventualno, u drugoj polovini godine bude raspisan još jedan konkurs za male prerađivačke kapacitete zbog velikog interesovanja. Dodao je da je najveće interesovanje bilo za sredstva za preradu voća, povrća i hladnjače, te da je ostalo još oko četiri miliona dinara za preradu lekovitog i začinskog bilja i uljarica.

Sekretarijat na Sajmu poljoprivrede

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu od 9. do 15. maja, upriličio je niz manifestacija, stručnih i naučnih skupova, kao i predavanja namenjenih poljoprivrednim proizvođačima, a posetioci su imali priliku da čuju i predavanje Poljoprivredne savetodavne službe, kao i nove informacije Prognozno-izveštajne službe o primeni pesticida. U sredu, 13. maja, štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu posetili su predstavnici nemačke pokrajine Baden–Virtemberg.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...