Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBivše industrijske objekte koristiti kao deo turističke ponude

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Slaviša Grujić, izjavio je da u Vojvodini postoji 47 bivših industrijskih objekata za koje se može pronaći nova održiva namena u funkciji kulture i turizma. Dodao je da je pokrajinska administracija takvu inicijativu već pokrenula u Vrdniku, Novom Miloševu i Malom Staparu.

– Imam obaveštenje da su u Kasini u Vrdniku počeli radovi, tako da se taj spisak od oko 47 objekata malo-pomalo na lep način kruni, u pozitivnom smislu reči – rekao je Grujić. On je ukazao da ova tema mora da se razvija odnosno da se ne može sve svesti „na kuknjavu da ne postoje prostori i da se sve zida od temelja“, niti može da se čeka na odluku Vojske o njenim objektima odnosno na objekte koji su pod restitucijom.

– Poenta je u tome da ono što imamo, a dobro je, da to pokušamo da privedemo nameni i upotrebimo na pravi način. Hajde da računamo na ono što je moguće, što nam stoji pred nosom i prolazimo pored toga svaki dan – rekao je Grujić. Da bi objekti industrijskog nasleđa dobili novu održivu ulogu, Grujić navodi da je prvo potrebno definisati programe i prostore, pronaći namenu, utvrditi da li je održiva, analizirati troškove i krenuti u traženje izvora finansiranja. Na konferenciji je učesvovalo više od 120 učesnika iz cele Vojvodine, a izneti su i pozitivni primeri iz prakse regiona i Srbije.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...