Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOrbanov zid srama

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Đorđe Stojšić, oštro je reagovao na najavu predsednika Republike Mađarske, Viktora Orbana, da se na granici sa Srbijom podigne zid kojim bi se ta zemlja štitila od ilegalnih imigranata, ocenivši da zidovi i bodljikava žica najviše govore o vlasti zemlje koja ih diže, jer je reč o političarima koji duboko ne razumeju vrednosti koje baštine zemlje Evropske unije.

Bodljikavom žicom na gladne

– Bez obzira na to što se u komunikaciji građana dve zemlje suštinski ne menja ništa, što će se granica prelaziti na isti način kao i do sada, ograda od bodljikave žice da bi se zaustavili ljudi koji beže od rata i gladi, više je od sramote. To je nezamislivo i zastrašujuće u 21. veku – rekao je Stojšić. Kada se tome doda odluka vlasti Republike Mađarske da tim nesrećnim ljudima, azilantima, preko bilborda na mađarskom jeziku poručuju da ne otimaju poslove domicilnom stanovništvu, više je nego jasno, navodi Stojšić, da je njihova ksenofobija metastazirala na načine koji su nezamislivi ne samo za jednu članicu Evropske unije nego i za civilizovan svet uopšte.
– Premijer Viktor Orban je očito zaboravio kako je izgledalo kada su građani zemalja Varšavskog pakta, pre samo 30 godina, bili ograđeni zidovima i pokušavali da nađu bolji život van granica svoje zemlje – zaključio je potpredsednik LSV u svom saopštenju.
Istog dana, najavu mađarske vlade osudio je i ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi koji je, prisustvujući primopredaji migranata između mađarske i srpske policije u procesu readmisije na graničnom prelazu Horgoš, podsetio da su SAD probale takav princip, međutim, to nije zadržalo one koji su odlučni da pređu granicu.

I Evropa protiv

Portparolka Evropske komisije, Nataša Bero, istakla je da Evropska unija ne podržava mađarski plan da podigne zid duž granice sa Srbijom, kako bi zaustavila priliv izbeglica, komesar za ljudska prava SE, Nils Muižniaks, na svom Tviter nalogu poručio je da je zid „loša ideja“ i da se treba usredsrediti na to da se migrantima omogući pristup azilu, a ne sprečavati ih u tome.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...