Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDonesite zakon o bezbednosti u školama ili deci obezbedite pancire i šlemove

NOVI SAD – Incident koji je šokirao ne samo domaću nego i svetsku javnost, jeste vest da su dvojica maskiranih maloletnika s fantomkama upali na čas sedmog razreda u Osnovnoj školi „Vasa Pelagić“ u Kotežu i uz pretnju pištoljem (za koji se kasnije ispostavilo da je plastičan) i nožem, oteli dnevnik profesorki. I dok je direktor te škole maksimalno bezbrižan, roditelji đaka su otvoreno nezadovoljni nivoom bezbednosti u školi koja, inače, ima i školskog policajca.

To je bila kap koja je prelila čašu prepunu stravičnih primera, pa je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Aleksandar Jovanović, u svojstvu građanina, pisao ministru i zatražio donošenje posebnog zakona o bezbednosti u školama, školskim dvorištima i dečjim igralištima. Jovanović je u svom pismu koje je poslato 6. juna, naveo da – ako takav zakon izostane – učenicima za iduću školsku godinu treba obezbediti pancire, a đacima starijih razreda i šlemove, kao dodatnu opremu. Zamolio je ministra da mu odgovori u narednih mesec dana, a do zaključenja ovog broja „Slobodne Vojvodine“, taj odgovor nije stigao.

Bezbednost ugrožena i deci i osoblju škole

– Svedoci smo sve učestalije pojave nasilja u školama i školskim dvorištima, u kojem se pored fizičke sile, koriste i noževi, mačete, pištolji i ostala ubojita sredstva za sve teža i bezobzirnija krivična dela. Bezbednost je često ugrožena kako deci, tako i učiteljima i nastavnicima kojima se neretko ne ukazuje ni elementarno poštovanje i oduzima im se svaki autoritet – naveo je Jovanović. Dodaje da je lično, kao zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, svedok dnevnih izveštaja, prepiski, pritužbi o nasilju koje se događa na teritoriji Vojvodine. 
– Zato, još jednom pozivam na što hitnije predlaganje ovakvog zakona Narodnoj skupštini Republike Srbije, kako ne bismo došli do tačke posle koje nećemo biti više u mogućnosti da bilo šta vratimo u stanje koje bi se smatralo normalnim za Evropu i XXI vek. U suprotnom, predlažem da za narednu 2015/2016. školsku godinu, planirate da se o trošku države, svim đacima osnovnih i srednjih škola nabave panciri, a učenicima i učenicama starijih razreda i šlemovi, kao dodatne opreme. Iako bi to sigurno bio veliki budžetski trošak, to bi i dalje bilo nemerljivo manje spram gubitka jednog dečjeg života – zaključio je Jovanović.

U školu unose i noževe, bejzbolke...

Prenoseći vest iz Koteža, evropski mediji su, između ostalog, objavili da je nasilje među maloletnicima i školarcima u Srbiji u izuzetnom porastu, a da je sve započelo još tokom ratnih devedesetih godina. Da je nasilje u porastu, pokazalo je i istraživanje Unicefa u kojem se navodi da čak dve trećine učenika u školama u Srbiji, trpi neki oblik nasilja, dok jedna četvrtina učestvuje u nasilnim aktima.
Nekoliko dana pre incidenta u Kotežu, u dvorištu OŠ „Borislav Pekić“ na Bežanijskog kosi, trinaestogodišnjak je brutalno pretučen zbog SMS poruke koju je poslao bivšoj devojci godinu dana starijeg siledžije. Dečaka su pretukla trojica osmaka, a nezvanično je objavljeno da je dečaku, pored ostalih povreda, polomljena gornja vilica.
Početkom maja, novopazarska policija uhapsila je Abdulkerima B. (19) zbog sumnje da je u toku nastave ušao u učionicu OŠ „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru i nasrnuo na učenika osmog razreda, ali ga nije povredio. Nožem je povredio devojčicu koja je pokušala da odbrani druga, a razlog za napad jeste, navodno, pretnja na Fejsbuku.

 

Opasno u školi i kod škole


Novosađane je potresao i incident kada su trojica nepoznatih mladića, 20. januara 2014. godine, upala na čas u Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić“ i bejzbol palicama i srpom napala sedamnaestogodišnjeg učenika. Nekoliko meseci ranije, u haustoru nedaleko kod Srednje građevinske škole, teško je povređen šesnaestogodišnji učenik. Nesrećni dečak isečen je mačetom praktično po celom telu. Kamera je zabeležila i da je u rukama jednog od napadača bio i kosir, alatka za košenje trave, koja se može upotrebiti i kao smrtonosno oružje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...