Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRepublika Srpska može imati akademiju nauka, ali Vojvodina ne sme?!

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine trebalo bi uskoro da odlučuje o predlogu Pokrajinske vlade za osnivanje javne ustanove „Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture“ (VANUK). Ta vest izazvala je oprečne reakcije u javnosti, negativne pre svega od centralistički i nacionalistički nastrojenih stranaka koje su odmah Pokrajinu optužile za separatizam, nepoštovanje odluke Ustavnog suda Srbije i slično. Komentarišući ocene da je reč o provokaciji pokrajinske administracije, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš, istakao je u intervjuu za „Dnevnik“ da treba biti oprezan s definisanjem ko smatra da je to provokacija. – U situaciji kada imate tako veliku stranku kao što je to danas SNS, pitanje je da li određeni pojedinci koji iznose svoje stavove, govore u ime čitave partije, ili su samo oni najglasniji povodom tog pitanja. Treba videti kako će se generalno SNS odnositi prema tom pitanju i koji će biti njihov zvaničan partijski stav – rekao je Kostreš.

Nezrelost političke elite

Upozorio je i da se političari i političke elite u Beogradu, koje se zalažu za centralizovanu državu, moraju zapitati zašto je Srbija došla u tu poziciju u kojoj je danas i kako to da su sve članice nekadašnje federacije napustile zajednicu s njom.
– Mora da postoji neki problem u tome što niko neće da bude u zajednici sa Srbijom. Taj problem je centralistički stav i nipodaštavanje razlika i nedozvoljavanje da bilo ko može imati bilo šta drugo što nije u Beogradu. Priča da je pravljenje VANUK uvod u separatizam, jeste potpuno besmislena – naveo je Kostreš upozorivši da, umesto da se što više ulaže u nauku i kulturu, nekima smeta što se formira regionalna akademija. Istakao je i da su besmislene teze da takvi primeri ne postoje nigde u Evropi.
– Već u susednoj BiH postoji Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske. Imate ih u Nemačkoj, Španiji, Italiji... Nacionalistima i centralistima ne smeta akademija RS, ali im smeta akademija Vojvodine, zato što je akademija RS jedan korak ka velikosrpskoj hegemoniji gde bi se akademije RS i SANU mogle ujediniti u svesrpsku akademiju. A kada dođete u situaciju da se formira vojvođanska koja nema nacionalni predznak, onda to može predstavljati problem?! E, upravo takvi politički stavovi dovode nas u situaciju da polako Vojvodina klizi iz pitanja u problem – istakao je Kostreš dodajući da LSV ne želi to da dozvoli i da zato insistira na razgovorima o promeni političkog sistema.

Zakonski utemeljena

Pokrajinska vlada saopštila je da je pravni osnov za donošenje te odluke sadržan u Statutu AP Vojvodine i Zakonu o javnim službama Republike Srbije. Dodaje se i da se u radu VANUK stvaraju uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica koje postoje u AP Vojvodini, kao i da će naglasak rada nove institucije biti proučavanje naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za APV, te podsticanje i unapređenje naučnog stvaralaštva u skladu sa zakonom. Na zakonsku utemeljenost VANUK ukazala je u izjavi za „Blic“ i pokrajinska poslanica LSV Kristina Meneši, navodeći da se ona formira kao javna ustanova, za razliku od prethodne. – AP Vojvodina treba da ima svoju, regionalnu akademiju. U zemlji gde postoje problemi s obrazovanjem i gde je mnogo funkcionalno nepismenih, suludo je insistirati na tome da takva akademija ne sme biti osnovana – poručio je potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški. On je za „Politiku“ dodao i da je „svako ulaganje u nauku – ulaganje u budućnost zemlje“.

VANU ukinuo

Slobodan Milošević


Vojvođanska akademija nauka i umetnosti reosnovana je odlukom Skupštine AP Vojvodine  23. oktobra 2003. godine, u vreme dok je predsednik LSV Nenad Čanak bio na njenom čelu. Tokom tadašnje rasprave, Čanak je, između ostalog, rekao da je priča o vojvođanskoj naciji izmišljena zato da bi se plašili ljudi kada pitaju elementarno pitanje: a šta će biti s nama i našim prosperitetom? „Vojvođanska akademija nauka i umetnosti treba da posluži jednoj jednostavnoj stvari, a to je da se jasno sagleda interes građanki i građana Vojvodine, vojvođanskog prostora kao celine svih različitosti, da sve nacionalne zajednice i svi oni koji žive u Vojvodini, imaju gde da rasprave pitanja važna za zajednički život. Da se u naučnom smislu dokažu, u umetničkom smislu pokažu...” Odlukom Ustavnog suda Srbije u julu 2012. godine, kojom je deo nadležnosti Vojvodine proglašen neustavnim, onemogućeno je finansiranje VANU. Ona, ipak, nije ugašena, već je nastavila da funkcioniše praktično kao nevladina organizacija. Interesantno je i da je prva VANU osnovana odlukom Skupštine Vojvodine 20. juna 1979. godine, i to uz podršku i pozitivno mišljenje tadašnje Srpske akademije nauka i umetnosti. Ukinuta je ukazom koji je 1992. godine potpisao tadašnji predsednik Republike, Slobodan Milošević.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...