Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKako rade nakupci glasova u gradskoj vlaststi? Sami sebi dali milione!

NOVI SAD – Uoči gradskog konkursa za projekte iz oblasti zaštite životne sredine, osnovano je nekoliko nevladinih organizacija sa sedištem na istoj adresi privatnog stana, a na ime dvoje funkcionera 3D koalicije. Nekim „čudom“, njihovih 10 projekata dobilo je višemilionske iznose. Istim ljudima, po istom principu, „sreća se osmehnula“ u milionskim iznosima i na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite. Naravno, gradske uprave za te dve oblasti, vode funkcioneri iste te 3D koalicije.
Na sumnjivu raspodelu novca iz oblasti zaštite životne sredine, ukazali su predsednik Gradskog odbora i predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, Aleksandar Kravić i Robert Kolar. Oni su čelnim ljudima gradske vlasti i nadležne Gradske uprave za zaštitu životne sredine predložili da privremeno obustave realizaciju i dalje procedure tog konkursa, dok pažljivo ne ispitaju organizacije i udruženja kojima su odobrena sredstva za projekte. Kolar je na konferenciji za novinare, kao naročito indikativno, predočio da se na istoj adresi nalaze po dve, tri ili četiri organizacije koje su konkurisale, a rekordno najveći broj jeste u jednoj stambenoj zgradi na Detelinari, gde je „smešteno“ čak devet organizacija kojima su odobreni projekti, od kojih je pet osnovalo dvoje ljudi s istim imenom i prezimenom. Za rad tih devet organizacija odobreno je 6,1 milion dinara. Kolar je dodao i da se boji da bi sredstva dobijena putem konkursa, otišla za neku drugu namenu, recimo za kupovinu glasova, umesto zaštitu životne sredine.

Mućke oko „Dino parka“:

„Zelenilo“ daje dve trećine parka

privatniku da naplaćuje ulaznice


JKP „Gradsko zelenilo“ odlučilo da ogradi dve trećine parka pored Železničke stanice i da ovo vlasništvo svih građana i građanki Novog Sada, bez naknade, ustupi privatniku za izgradnju „Dino parka“. Privatna firma bez ijednog zaposlenog, potom će, na toj javnoj površini, naplaćivati ulaznice. „Zelenilu“ nije palo na pamet da jedinom ponuđaču dinosaura proda ili ustupi neku drugu lokaciju u gradu, koja nije jedan od svega četiri gradska parka. Stručni savet za zaštitu životne sredine novosadskog odbora LSV, usprotivio se komercijalizaciji „Dino parka“, istakavši da je privatni preduzetnik trebalo da otkupi neko građevinsko zemljište, a ne jednu od malobrojnih zelenih površina. Ustupanje dela Železničkog parka za „Dino park“, izazvalo je pravu buru u javnosti, a Mesna zajednica „Omladinski pokret“ pokrenula je i potpisivanje peticije za odustajanje od tog nauma.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...