Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV IZGURALA: dve ostavke i jedna smena zbog trihalometana u vodi za piće

PANČEVO – Dve ostavke i jedna smena rezultat su višenedeljnog insistiranja Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo, zbog incidenata zbog kojih je u dva navrata, u aprilu i maju, voda sa česme bila zabranjena za upotrebu. Odbornik LSV u pančevačkoj skupštini, Vladan Keljević, kaže za „Slobodnu Vojvodinu“ da je ovo velika pobeda opozicije, a posebno Lige, ali navodi da je ostavkom gradonačelnika Pančeva dokazano i ono na šta je LSV ukazivala poslednje dve godine – da velika lokalna koalicija ne funkcioniše. Pritom, rešenje nije rekonstrukcija, jer je to već činjeno ali rezultata nije bilo, nego izlazak građanki i građana Pančeva na izbore.

Voda neispravna od marta

Podsetimo, u Pančevu je prvo bila zabranjena upotreba vode iz gradskog vodovoda od 15. do 20. aprila zbog povećane koncentracije hlora, zbog čega su ligaši tražili ostavku direktorke JKP „Vodovod i kanalizacija“ i pokrenuli peticiju za prikupljanje potpisa s identičnim zahtevom. Ova inicijativa tada nije stavljena na dnevni red, a odbornici LSV ostali su i bez odgovora na pitanja zašto se nije reagovalo još u martu, kada je u 42 odsto uzoraka zabeležena povećana koncentracija hlora, što je tada potvrdio i direktor Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“. I pored dve komisije za ispitivanje situacije i odgovornosti (istina, jedna nije nikada ni formirana), rezultat je izostao, pa je tako Pančevo ponovo ostalo bez vode za piće od 5. do 7. juna, kada je u česmovači pronađena povećana koncentracija otrovnog i kancerogenog trihalometana, kojeg je bilo tri do četiri puta više nego što je dozvoljeno, a Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo njenu upotrebu i za piće i za kuvanje. Pančevački odbor LSV momentalno je zatražio ostavku gradonačelnika Pavla Radanova i smenu direktorke „Vodovoda“, Milice Radovanović, zbog višenedeljnog prikrivanja informacija o katastrofalnom stanju pijaće vode.

Umesto odgovora o vodi, iznosili prljav veš

Umesto da se ponašaju odgovorno i preuzmu odgovornost za nečinjenje, Radanov je javno zapretio odbornicima Lige i najavio podnošenje krivičnih prijava. Ligaši su mu odgovorili da neće dozvoliti da on i Radovanovićeva prikriju sramotu s elementima krivičnog dela raznim insinuacijama i političkim manipulacijama, te da nakon ostavki, slobodno podnesu krivične prijave. – Vrlo rado ćemo se sresti s njima i na skupštinskoj sednici i na sudu – poručili su pančevački ligaši i ligašice. Epilog je usledio za samo tri dana. Najpre je direktorka „Vodovoda“ 10. juna podnela ostavku na konferenciji za novinare u pančevačkom DS-u. Sutradan su odbornici prihvatili njenu ostavku, ali nisu izveštaj o pogoršanju kvaliteta pijaće vode u Pančevu, koji je sačinio gradski većnik za komunalne poslove Predrag Patić. Već 12. juna, na novoj sednici pančevačke skupštine, Patić je smenjen s mesta većnika, a gradonačelnik je to video kao pad koalicije i podneo ostavku.

Rešenje u Pančevu jesu izbori!


„Kad je gradonačelnik podnosio ostavku, potvrdio je ono na šta smo upozoravali prethodnih godina – da ova velika vladajuća koalicija nije ni u jednom momentu bila složna i da je bila reč samo o pojedinačnim interesima, postavljenjima, nekom pozicioniranju za naredne izbore i da nisu radili u interesu građana i građanki Pančeva. Rešenje su jedino izbori“, zaključio je odbornik LSV, Vladan Keljević.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...