Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodini su ostale dužne sve republičke vlade

NOVI SAD – Vlada Republike Srbije, u trenutku zaključenja ovog broja Slobodne Vojvodine, još nije odgovorila na zahtev Pokrajinske vlade i isplatila 4,4 milijarde dinara duga koji ima prema Pokrajini, na ime transfernih sredstava.

Pokrajinski sekretar za finasije Zoran Radoman upozorio je da će, ako se dug ne plati, morati da se pravi rebalans budžeta, usled kojeg će građani Vojvodine biti zakinuti za svoja prava.
Podsetimo, on je krajem avgusta ukazao i da je umesto (Ustavom propisanih) 7 odsto novca iz republičkog budžeta, vojvođanskoj administraciji ove godine prebačeno svega 3,2 odsto. Dokle je sve otišlo možda najbolje ilustruje činjenica da već kasni isplata novca porodicama koje primaju roditeljski dodatak za treće dete, pa se očekuje da tih dvanaest hiljada dinara, koliko primaju mesečno, bude isplaćeno ovih dana.

Uplitanje politike

Kako stvari stoje i koliko je u sve upletena politika, možda najbolje ilustruje činjenica da je – nakon što je Pokrajinska vlada zatražila da republička vlast u vojvođanski budžet isplati 4,4 milijarde dinara za koliko je zakinuta usled izmene zakona o budžetskom sistemu – predsednik Odbora za finansije Skupštine Srbije, Veroljub Arsić (SNS), za „Večernje novosti“ rekao da je ponašanje Pokrajinske vlade – bezobrazno(?!). Dan –dva kasnije, pozivajući se na Ministarstvo finansija, „Blic“ je objavio da će zahtev Pokrajine morati na stručnu analizu i da neće biti rešavan dok MMF ne završi svoj boravak u Srbiji. Iako to u Ministarstvu ne navode direktno, isti list ocenjuje da verovatno iza „konsultacija“ stoji politička odluka i da će na eventualnu isplatu novca uticati i to što je u APV na vlasti druga politička opcija u odnosu na republičku.

Ni DS, ni SNS nisu popravili stvar

Na sve to odgovorila je članica Predsedništva LSV, mr Maja Sedlarević, ukazavši u „Dnevniku“ da je Vojvodina zbog nepoštovanja ustavne odredbe o sedam procenata budžetskih izdavanja iz Republike za Pokrajinu, ostala uskraćena za preko 120 milijardi dinara odnosno više od milijardu evra i da su Vojvodini dužne sve vlade od 2006. godine do danas.
Poslanik SNS i zamenik predsednika Odbora za finansije i budžet Skupštine AP Vojvodine, Jovan Lazarov, rekao je da je računanje sedam odsto novca koji Vojvodini pripadaju iz republičkog budžeta, bez donošenja zakona o finansiranju Vojvodine neutemeljeno, jer upravo nedostajući zakon treba da definiše parametre na osnovu kojih će se taj ustavni procenat obračunavati.
– Računa se najmanje sedam procenata koji su propisani po Ustavu. Tačno je da se mora doneti zakon, ali je Ustav najviši pravni akt i od njega sve počinje. Činjenica je da je svaka dosadašnja republička vlada od 2006. godine do danas bivala dužna Vojvodini odnosno da je odgovorna za nedonošenje Zakona o finansiranju nadležnosti. Činjenica je i da je SNS od 2012. godine na vlasti u Republici i da republički parlament treba da donese zakon o finansiranju. Legitiman je stav i pravo poslanika SNS-a u Skupštini Vojvodine da se ne slože sa skupštinskom većinom i ne podrže platformu o potrebi donošenja zakona o finansiranju, ali SNS ima dvotrećinsku većinu u Skupštini Srbije i propušta šansu da donese zakon krucijalan za Vojvodinu – naglasila je članica Predsedništva LSV.

Neprihvatljiva politizacija

Sedlarevićeva je kritikovala insinuacije da će na eventualnu isplatu novca uticati i to što je u APV na vlasti druga politička opcija u odnosu na republičku, upozorivši da je takvo razmišljanje „diskriminatorsko i neprihvatljivo“.
– Naravno da ovo jeste političko pitanje, ali je političko pitanje na koje je Ministarstvo finansija pozvano i treba da odgovori. Mesecima smo svedoci najava donošenja zakona o finansiranju, ali i nepoštovanju rokova Ministarstva koje bi trebalo da bude inicijator zakona. Takođe je sramno navoditi da se priča o zakonu o finansiranju pokreće zbog priprema za izbore, jer o potrebi donošenja zakona LSV godinama unazad govori i traži ga od svih prethodnih vlada, pa tako i od ove – zaključila je Maja Sedlarević.

 

Vujović ne žuri


A ministar finansija Dušan Vujović istakao je početkom septembra za RTV da će posle izrade i usvajanja Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakona o naknadama, koji bi se mogli naći pred republičkim poslanicima do kraja godine, biti pokrenut postupak konačnog završavanja pitanja finansiranja AP Vojvodine.
– Ta dva zakona definišu suštinske elemente prihoda lokalne samouprave i gradova. Imamo 122 opštine i 23 grada. Tek nakon toga, i zato vam ovo kažem kao uvod, bićemo spremni, imaćemo jasniju sliku o tome šta će se na lokalnom nivou dešavati u izvorima finansiranja i troškovima, da bismo onda, polazeći od najavljenih polaznih osnova za finansiranje AP Vojvodine, imajući u vidu izmenjenu poziciju gradova i opština na teritoriji Vojvodine, pokrenuli postupak konačnog završavanja pitanja finansiranja AP Vojvodine – rekao je ministar Vujović.

Zakon o finansiranju je „zagubljen“

u republičkoj vladi od 2008. godine


Šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine, Dušan Jakovljev, ocenio je da se zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine „zagubio“ negde u prostorijama tadašnje Vlade Republike Srbije još 2008. godine, kad je prema Ustavu i trebalo da bude donet. Sve vreme, LSV je neprekidno insistirala da se taj zakon nađe na dnevnom redu, te da je republička skupština koja jedina donosi zakone, zakon nije donela.

 

 

Dušan Jakovljev, šef Poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine

Pokrajinska administracija

ne kopa rovove

prema republičkoj vladi


NOVI SAD – Šef Poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine, Dušan Jakovljev, odbacio je neke tvrdnje da pokrajinska administracija „kopa rovove prema republičkoj“ i ocenio da se odnosi između resornih sekretarijata i ministarstava svode na lične odnose ljudi koji njima rukovode.
– Ne postoji sekretarijat, to vam tvrdim odgovorno, koji se svom resornom ministru nije obraćao između 15 i 127 puta, samo u toku poslednjih godinu dana – rekao je Jakovljev koji je i potpredsednik pokrajinskog parlamenta. Gostujući na RTV-u, on je podsetio da je Ministarstvo sporta uvažilo zamerke Pokrajinskog sekretarijata za sport na Zakon o sportu i unelo ih u predlog zakona koji će ići pred Skupštinu.
Jakovljev je kao dobre primere naveo i donošenje medijskih zakona, kada je Ministarstvo za kulturu i informisanje prihvatilo niz predloga koji su dolazili iz Skupštine AP Vojvodine, ali je kao loš manir naveo to što ministarka poljoprivrede nije odgovorila ni na jedan poziv sekretara za poljoprivredu, niti ga zvala na javne rasprave koje su se održavale u Novom Sadu.
Dušan Jakovljev je ukazao i da ne postoji paraliza rada pokrajinske skupštine, navodeći da ona ima svoje odbore i radna tela koja bez ikakvih problema funkcionišu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...