Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOvo nigde na svetu nema: NIS tužbama sprečava proteste građana

SRBOBRAN – Građani Srbobrana koji su tokom juna blokirali ulaz u jedno od dvorišta u kojem je Naftna industrija Srbije počela istraživanja, dobili su tužbe od te kompanije za smetanje poseda?!! Kako je za naš list ukazao pomoćnik predsednika Opštine Srbobran i funkcioner LSV, Marko Lutkić, NIS nije ispoštovao dogovor koji je postignut nakon protesta, ali je umesto toga protiv pojedinih građana, uključujući i njega, podigao tužbe.
– Oni sad tvrde kako smo mi njima tokom protesta smetali posed i traže da se to sudski utvrdi?! Bitno je napomenuti da mi nemamo pravo na blokade dok se tužba ne okonča – navodi Lutkić ocenjujući da je tu zapravo reč o zloupotrebi prava, jer dok se postupak ne okonča, NIS će planirane radove završiti, a da ih ne ometaju oštećeni građani.
– Tu nema smetanja poseda s obzirom na to da je za svaki skup postojala i prijava skupa u policiji, odobrenje načelnika policijske uprave i slično – ističe on.

Blokada zbog bahatog ponašanja


Podsetimo, početkom juna, meštani Ulice Miloša Obilića u Srbobranu blokirali su ulaz kojim NIS-ova teška mehanizacija prolazi da bi vršila geološka istraživanja u jednom od dvorišta u tom stambenom naselju. Uprkos tome što je NIS postigao dogovor s vlasnikom te kuće, probleme su trpele, i još uvek trpe, i ostale komšije kojima se bušotina nalazi u neposrednoj blizini kuća. Lutkića su tada meštani pozvali da ih podrži prilikom blokade, a kasnije se priključio timu za pregovore. U međuvremenu su održana i dva sastanka s predstavnicima NIS-a, i oni su u prvom momentu manje-više poštovali dogovorene uslove, pre svega poštovana je obustava prolaza mašinama i kamionima između 22 uveče i 7 ujutro. U međuvremenu, radovi su u toku, buka je i dalje nesnosna i znatno je preko dozvoljene, upozorio je Lutkić.
– S obzirom na to da su se građani žalili, obaveštena je nadležna komunalna inspekcija i biće postavljeni uređaji za merenje buke. Videćemo šta će inspekcija utvrditi, ali pretpostavljamo da će rezultat biti u korist građana, s obzirom na to da je buka nesnosna – kaže Lutkić dodajući da bez obzira na tužbe i to što su onemogućeni da protestuju, oni neće odustati od svojih zahteva. 

Kopaju gde hoće

Čitava situacija posledica je odluke Vlade Republike Srbije da eksploataciono polje u sva tri naseljena mesta opštine Srbobran odredi tako da ono obuhvata gotovo celu opštinu. Zbog toga sada opština trpi velika oštećenja infrastrukture i puteva. NIS je takvu odluku iskoristio, pa je jednu od bušotina postavio na dečjem igralištu, a drugu na starom groblju u Turiji. Opština Srbobran je još u septembru 2014. godine tražila od resornog ministarstva da promeni odluku kojom se gotovo cela ta opština proglašava poljem za eksploataciju, za sada bez uspeha.
Završena procena stanja objekata
Procena stanja objekata na koju je opštinska uprava Srbobrana pozvala svoje građane 12. juna, u međuvremenu je završena i sada građani imaju napismeno precizno procenjeno stanje njihovih objekata. Ta procena urađena je s ciljem da se, u slučaju nekakvih nezgoda i oštećenja koja bi mogla nastati u procesu eksploatacije nafte, lakše mogla dokazati na sudu i naplatiti odšteta od Naftne industrije Srbije. Budući da su u procesu učestvovali opštinski građevinski inspektor i procenjivač NIS-a, očekuje se da u postupku dokazivanja ne bi trebalo da bude problema i nesuglasica.

A građanima po 200 dinara...


Naftna industrija Srbije akcionarima je 31. avgusta isplatila dividende za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 7,64 milijarde dinara, što je 25 odsto neto dobiti te kompanije u protekloj godini. Kako je prenela RTV, Republika Srbija je na osnovu svog udela koji čini 48.712.049 akcija odnosno 29,87 odsto, dobila 2,28 milijardi dinara! Da nije bilo sramnog poklanjanja NIS-a, novac koji bi pripao budžetu bio bi trostruko veći odnosno oko 62 miliona evra! Dodajmo da su građani akcionari NIS-a za svaku od akcija dobili po 39,82 dinara odnosno nepunih 200 dinara za paket od pet besplatnih akcija.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...