Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZašto država ne hapsi pripadnike „Obraza“?!

NOVI SAD – Policija je početkom septembra zabranila „Protest protiv plana EU o naseljavanju 400.000 migranata u Srbiji“, koji su organizovali zabranjeni pokret „Obraz“ i još nezabranjeni pokret SNP „Naši“. Međutim, oni su nedelju dana kasnije uredno održali protestno okupljanje protiv vlade Aleksandra Vučića. Pitanje je, međutim, otkud njima pravo da se uopšte okupljaju kada su zabranjeni?! Zbog čega su nezadovoljni kada ih policija nije pohapsila, iako je to ono što je moralo da se dogodi, ukoliko MUP poštuje odluku Ustavnog suda Srbije.

Koga briga za odluke USS

Na takav odnos neposredno pred skup ukazao je i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić koji je u saopštenju pozvao policiju da pripadnike „Obraza“, onoga trenutka kad se okupe na Trgu republike, pohapsi i procesuira, s obzirom na to da je rad te organizacije USS zabranio pre tri godine zbog kršenja ljudskih prava i izazivanja nacionalne mržnje.
– Potpuno je nedopustivo već to što tri godine nakon zabrane nesmetano i nekažnjeno nastavljaju gde su stali i ignorišu odluku Ustavnog suda, a već i sam pokušaj njihovog okupljanja na ulici, više je od provokacije i države i svih nadležnih institucija – istakao je Stojšić dodajući da ako hapšenja ne bude, policija i nadležne službe moraju objasniti zbog čega se to dogodilo.
– Ako nešto što je zabranjeno deluje kao da nije zabranjeno, onda se u javnost šalje poruka da je u ovoj zemlji sve dozvoljeno, a to je već jako opasno. „Obraz“ i njihovi saučesnici iz još nezabranjenog pokreta „Naši“, do sada su na ulice i u javni život Srbije uneli isuviše mržnje i rad takvih grupacija mora biti oštro sankcionisan za primer u svakoj zemlji – zaključio je Stojšić.

Tri godine ignorisanja

Inače, ovo nije prvi put da državni organi ignorišu odluku Ustavnog suda Srbije kada je u pitanju „Obraz“. Iako je 12. juna 2012. godine delovanje te klerofašističarske organizacije zabranjeno zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje, oni su u proteklom periodu više puta javno istupali, a mediji su u više navrata prenosili izjave njihovog vođe Mladena Obradovića.

Zabrana zbog nasilnih akcija

Ustavni sud Srbije zabranio je delovanje „Obraza“ zbog njegovih brojnih nasilnih akcija, između ostalih i napada na pripadnike LGBT populacije i policiju na Paradi ponosa u Beogradu 2010. godine, kada je povređeno čak 140 osoba, uglavnom policajaca. Zbog tog brutalnog nasilja, Parada ponosa sledeće godine nije održana, a vođa te organizacije Mladen Obradović prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora, dok su dvojica njegovih saradnika kažnjena sa po godinu dana. Obradović je 14. januara 2013. godine osuđen na četiri meseca kućnog pritvora zbog širenja rasne i druge diskriminacije pred otkazanu Paradu ponosa u septembru 2009. godine. A svega pola godine nakon zabrane „Obraza“, decembra 2012. godine, na adresu Ustavnog suda stigao je preteći dopis zbog zabrane Otačastvenog fronta „Obraz“, u kojem se zbog toga osuđuje na smrt 11 sudija Ustavnog suda!

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...