Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOgorčeni zbog duplih aršina: Poljoprivrednici spremaju proteste!

KIKINDA – Najava izmena zakona, posebno u delu gde se investitorima, na uštrb poljoprivrednih proizvođača, daje prednost kod dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, protumačena je u javnosti kao usvajanje leks specijalisa koji bi nemačkoj kompaniji „Tenis“ omogućio da dođe do ogromnih komada najbolje zemlje širom Vojvodine.

Predsednik Lige paora Vojvodine, Miloš Šibul, podsetio je za naš list da su kikindski paori početkom juna burno reagovali na zahtev Uprave za poljoprivredno zemljište da se nemačkoj kompaniji „Tenis“ izda u zakup tri hiljade hektara državnog zemljišta na teritoriji opštine Kikinda. Na sastanku koji je tada organizovala nadležna opštinska Komisija, kikindski ratari su se usprotivili takvom rešenju, upozorivši da, na osnovu raspoloživih površina, za njih u tom slučaju neće preostati poljoprivrednog zemljišta koje bi mogli uzeti u zakup. Kako je najavljeno, kompanija „Tenis“ bi na teritoriji kikindske opštine trebalo da gradi farmu kapaciteta do 80 hiljada tovljenika, a Šibul ukazuje da se od tog sastanka nije promenilo ništa odnosno da se ne zna dokle se u tom poslu stiglo.

Niko nije protiv investicija

– Ne kaže niko da strani investitor nije dobrodošao. Ali je veliki problem ako se prave različiti aršini prema stranom i našem investitoru. Za sada niko ništa, bar javno, nije rešavao. Navodno, oni su bili u opštini Kikinda, gledali u papirima koje su to parcele, a prema čaršijskim pričama, navodno su već rezervisali i bezecovali tu zemlju koju sigurno uzimaju, samo da se da blagoslov vlade i potpišu ugovori s ministarstvom – ističe Šibul, dodajući da su poljoprivrednici ogorčeni i spremni za eventualne proteste. Šibul dodaje i da je „Tenisu“ mogla biti ponuđena stara PIK-ova klanica u koju su mogli ugraditi savremenu opremu, kao i da je problem što bi najavljena farma od 80.000 svinja predstavljala potencijalnu ekološku bombu.
– Što ne stave u Nemačkoj 80.000 svinja na jedno mesto? Kod njih to ne može, a kod nas može sve! Ta ekološka bomba zaista je opasna i može napraviti jako velike probleme – ogorčen je Šibul.

Ministarstvo ćuti

A povodom najavljenog dolaska nemačke kompanije „Tenis“ u Srbiju i izgradnje 20 farmi svinja, od čega pet u Vojvodini, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nada Lazić, upitala je još u maju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da li će domaći paori biti kooperanti „Tenisa“ ili se planira da budu samo svinjari. U svom poslaničkom pitanju, ona je tražila i da joj se objasni kako će biti zbrinut otpad i uginule životinje s tih farmi. Ministarstvo ćuti.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...