Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMinistar ne mari za apele đačkog nasilja još više

NOVI SAD – Nakon što su tri petnaestogodišnje kik-bokserke u Kruševcu, učenice prvog razreda srednje škole, brutalno pretukle drugaricu dok su njihovi drugari sve to snimili mobilnim telefonom, ponovo je aktuelizovana priča o brutalnosti u školskim klupama. Ali sudeći po stavovima ministra prosvete, takvih primera biće još mnogo pre nego što se nešto konačno ne preduzme.

Inicijativa

Podsetimo, Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, početkom juna je u svojstvu građanina pisao ministru Verbiću i zatražio donošenje posebnog zakona o bezbednosti u školama, školskim dvorištima i dečjim igralištima. On je u svom pismu koje je poslato 6. juna, naveo da – ako takav zakon izostane – učenicima za iduću školsku godinu treba obezbediti pancire, a đacima starijih razreda i šlemove, kao dodatnu opremu. Njegovoj inicijativi prethodio je incident koji je šokirao ne samo domaću nego i svetsku javnost, kada su dvojica maskiranih maloletnika s fantomkama upali na čas sedmog razreda u Osnovnoj školi „Vasa Pelagić“ u Kotežu i uz pretnju pištoljem (za koji se kasnije ispostavilo da je plastičan) i nožem, oteli dnevnik profesorki. Nekoliko dana ranije, u dvorištu OŠ „Borislav Pekić“ na Bežanijskog kosi, trinaestogodišnjak je brutalno pretučen zbog SMS poruke koju je poslao bivšoj devojci godinu dana starijeg siledžije. Dečaka su pretukla trojica osmaka, a nezvanično je objavljeno da je dečaku, pored ostalih povreda, polomljena gornja vilica.

Ignorisanje

Na sve to, ministar je Jovanoviću odgovorio ističući da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, kao i da je ovim dokumentom propisano da se u budžetu jedinice lokalne samouprave obezbeđuju sredstva i za zaštitu i bezbednost đaka. U dopisu se ističe i da je donet i Pravilnik o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Shodno ovome, ministar smatra da postoji dovoljno zakonskih i podzakonskih propisa koji omogućavaju stvaranje bezbednog okruženja za decu i učenike.

Svi znamo

U izjavi za SV, Jovanović kaže da je to što je ministar napisao znao i on, kao što zna i svako, ali da to nije dovoljno u rešavanju sve češćeg i sve brutalnijeg nasilja koje mladi ispoljavaju.
– O ovom problemu moraju da razgovaraju sve institucije – policija, ministarstvo prosvete, sudstvo, pedagozi, psiholozi, pravnici – pa da vidimo šta mi tu možemo da promenimo i zašto se to dešava. Reći da postoji zakon jeste formalan odgovor i na taj način mi se pravimo slepi, zabijamo glavu u pesak i mislimo da su to sitni pojedinačni ispadi učenika. A stvarnost nas demantuje – napominje potpredsednik LSV i dodaje da nije poenta da kažemo da stvari postoje, već da menjamo suštinu.
Jovanović ističe i da će razgovori o ovom problemu biti nepotrebni kada maloletničko nasilje bude veće za 500 odsto, jer će takav način ophođenja biti potpuno normalna društvena vrednost.
– Stvari se moraju menjati. Odgovor na dramatičnu situaciju kada je u pitanju bezbednost učenika i zaposlenih u školama, nije da „postoje zakoni“. To svi znamo. Hajde da pronađemo uzrok ovog problema i rešimo ga, kazao je za „Slobodnu Vovodinu“ Jovanović koji je i potpredsednik LSV.

Čudna Verbićeva inicijativa


Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović ocenio je krajem avgusta da je inicijativa ministra prosvete Srđana Verbića o pooštravanju uslova za upis u srednje škole čudna. Jovanović je rekao da s jedne strane uveliko opada broj upisane dece u škole, zbog čega se one zatvaraju, a da s druge strane državna strategija predviđa podizanje nivoa obrazovanja. On je naveo i da se Verbićevim predlogom neće apsolutno ništa dobiti, a da cilj jednog razvijenog savremenog društva nije sve niži prosek obrazovanja stanovništva. „Zbog toga je čudno da se ograničavaju kriterijumi upisa u četvorogodišnje škole. Pritom se ne ograničavaju uslovi upisa na fakultet. Doći ćemo u apsurdnu situaciju da će biti lakše da se završi fakultet, nego srednja škola“, dodao je Jovanović. On je naveo da Verbićeva inicijativa ima i dobrih strana, ali da bi o njoj trebalo otvoriti širu debatu, kako bi se videlo šta je njen krajnji cilj.

Šta je tu normalno?


– Nama je bilo potpuno normalno da svaka škola ima školskog policajca. Sada smo otišli čak dalje i tražimo dva školska policajca. Ali tako ne treba da bude. Nije normalno da mi imamo ijednog policajca u školama – ukazuje Jovanović. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...