Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPosle 40 godina, 100 osnovnih škola u Vojvodini dobilo sportsku opremu

NOVI SAD – Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, više od trećine ukupnog broja osnovnih škola u Vojvodini, tačnije njih 103, dobilo je posle 40 godina sportsku opremu i rekvizitarijume. Zahvaljujući opremi vrednoj 30 miliona dinara, đaci tih škola će, konačno, imati mogućnost da vežbaju na različitim spravama i uz različite rekvizite. Koliko je neophodno bilo opremiti škole rekvizitima za fizičko vaspitanje, govori i podatak da većina tih škola novu opremu nije dobila od kako su zgrade sagrađene, a direktori nisu mogli poverovati šta je sve namenjeno njihovim đacima. Neki su čak od radosti i zaplakali.

Trećina škola u Vojvodini bez sale za fizičko

Prema rečima pokrajinske sekretarke za sport i omladinu Marinike Tepić, a u skladu s ciljevima koji proističu iz Strategije razvoja školskog sporta u APV i pratećeg Akcionog plana, odlučeno je da se rekvizitima i sportskom opremom opreme škole u koje je do sada najmanje ulagano i u kojima nema pravih sala za fizičko. Kako je istakla, čak 109 osnovnih škola širom Vojvodine, nema salu za fizičko ili je ona neadekvatna, dotrajala i zbog prokišnjavanja ili nedostatka izolacije i grejanja nebezbedna za održavanje časova fizičkog! Od tog broja, šest škola ima po manje od pet đaka i to su uglavnom odeljenja sa nastavom na jezicima nacionalnih zajednica kao maternjim jezikom. Te škole će u nekom narednom periodu, sigurno biti opremljene manjim sportskim setom koji će zadovoljavati njihove potrebe, napominje Tepićeva. Pre početka školske 2015/2016. godine, sekretarijat je opremio preostale 103 osnovne škole, što je trećina ukupnog broja osnovnih škola u pokrajini. Oprema i rekviziti koji su mobilni, služiće mališanima ne samo za nastavu već i za vannastavne aktivnosti, za kvalitetno sprovođenje velikih odmora kada dežurni učenici uvek mogu dati na korišćenje u školskim dvorištima lopte, vijače, čunjeve, lastiše...

Važno za zdravlje


– Od 103 škole, čak 22 matične škole nemaju salu. Među njima je najveća jedna škola u Zrenjaninu, Alibunaru... U takvim slučajevima, đaci časove fizičkog imaju u dvorištima, sportskim halama, salama drugih škola ili u učionicama. Ovi setovi koje smo obezbedili jesu mobilni i praktični, pa će učiteljice, kad razmeste klupe, naprave dva-tri poligona u učionici, moći da i na minimalnom prostoru postignu maksimalan učinak. Nedopustivo je da se deca u školama u kojima provode gotovo čitav dan, ne bave fizičkom aktivnošću koja je preduslov za njihovo zdravlje – naglašava pokrajinska sekretarka.

Direktori zatečeni

Marinika Tepić navodi da je za mnoge škole ova nabavka rekvizitarijuma bila prva posle više decenija, ako se izuzme obnavljanje lopti za loptaške sportove kojih je bilo u nekoliko navrata.
– Kada smo direktorima najavili da će dobiti opremu, bili su zatečeni i mislili su da ćemo im spakovati dve-tri lopte i tri vijače u paket. Nisu mogli da veruju kada smo im rekli da moraju nabaviti kamion da odvezu svu kupljenu opremu do svojih škola. Bilo je i onih direktora koji su zaplakali kada su videli šta smo sve kupili i samo su nam rekli da od kako su škole sagrađene, što je u proseku 40 godina, nisu dobili ni pet odsto ovoga što smo im mi obezbedili – priča pokrajinska sekretarka. U izjavi za naš list ona ističe da je cilj sekretarijata da sve 353 škole odnosno 565 koliko ih ima s područnim odeljenjima, dobije sličnu donaciju, a prioritet su sada imale ustanove koje su među najsiromašnijima.
Predstavljanju kupljenje opreme za vojvođanske osnovce prisustvovao je i predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić koji je pohvalio rad sekretarijata, a posebno pokrajinske sekretarke Marinike Tepić.


Strunjače, trambuline, lopte...


Škole su dobile setove od preko 30 rekvizita koji su nabavljeni u skladu s republičkim obrazovnim pravilnikom za nastavu fizičkog vaspitanja. Sekretarijat za sport i omladinu i Savez za školski sport Vojvodine naročito su obratili pažnju na učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, vodeći posebno računa o opremi, inovativnim i kreativnim rekvizitima koji će učiteljicama, učiteljima i đacima omogućiti maksimalan učinak na minimalnom prostoru. Svaki set sadrži više desetina rekvizita, od strunjača – manjih, većih, kosih, do švedskih sanduka i merdevinica, trambulina, lopti za razne sportove, balansere, poligone, lestvice, prepone i brojnu drugu nastavnu i trenažnu opremu.


BROJKE


Ukupno 353 škole u Vojvodini, a 565 s područnim odljenjima
103 škole (22 matične) bez adekvatnih sala za fizičko
Više od 70 škola s manje od pet odeljenja
6 škola s manje od pet đaka

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...