Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNa pomolu afera 10 puta veća od ATP „Vojvodine“: Sprečiti pokušaj tihe prodaje DP „Novi Sad – Gas“

NOVI SAD – Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, Aleksandar Kravić, upozorio je u nekoliko navrata na pokušaj tihe privatizacije DP „Novi Sad – Gas“, pozvavši pritom gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, Vladu Republike Srbije i JP „Srbijagas“ da reaguju i spreče otimanje imovine Novog Sada i njegovih građana. Iako je prvi poziv upućen još krajem avgusta, do danas se niko od navedenih nije oglasio povodom tog pitanja. Prema Kravićevim rečima, reč je o šteti u visini 50–70 miliona evra, čak deset ili petnaest puta većoj od afere s ATP „Vojvodinom“!

Grad ili građani da budu vlasnici

Kravić je na konferenciji za novinare u prostorijama LSV upozorio da su kompletne gasne instalacije na nivou grada imovina Novog Sada, kao i njegovih građana koji su plaćajući priključke hiljadama maraka, platili izgradnju te mreže.

– Zašto je to važno za Novi Sad i građane Novog Sada? Građani Novog Sada su kroz budžet odnosno kroz ulaganja koja je svojevremeno sprovodio Zavod za izgradnju grada, investirali u gasnu mrežu, ali i sami kroz plaćanje priključka. A sada su u situaciji da će neko privatizovati mrežu koja je njihova – upozorio je Kravić, navodeći da je neophodno pod hitno pravno ozvaničiti da su građani Novog Sada vlasnici gasne mreže ili da je Grad vlasnik gasne mreže. Podsećajući na istorijat nastanka DP „Novi Sad – Gas“, Kravić je upozorio da to preduzeće kroz svoju istoriju, nije plaćalo korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, niti bilo kakve takse ni pre nego što je od javnog pretvoreno u državno preduzeće 1997. godine, a da i nakon tog datuma do danas, ne plaća ni zakup distributivnih gasnih mreža.

Privatizacija teče u tišini

Narednu konferenciji za novinare Kravić je održao ispred DP „Novi Sad – Gas“. Tada je na kapiju preduzeća okačio natpise „Ovo je imovina građanki i građana Novog Sada“, te ukazao da se o potencijalnom strateškom partneru tog preduzeća i procesu privatizacije govori i radi ispod žita, da se ništa ne zna, a da se u nezvaničnim pričama pojavljuju navodni investitori iz Kazahstana, pa neka fondacija iz Londona i slično.

– Pričaju se razne priče, a iza se radi proces privatizacije. Tu je problem. Ništa nije transparentno, a po meni, najveći problem je što se „Srbijagas“ ne određuje prema DP „Novi Sad – Gas“ iako je poverilac za sedam milijardi. Imate dužnika koji vam je dužan sedam milijardi dinara i vi se pravite ludi, zato što imate ne znam kakav interes ili nemate nikakav interes ili hoćete da napravite neku akrobaciju – istakao je on. Kravić je ukazao i da se dug prema „Srbijagasu“ pravi godinama, da je varirao od dve do pet milijardi, pa je sada narastao na sedam – što je oko 65 miliona evra, a da je „Srbijagas“ u tom periodu, jedino prošle godine blokirao račun „Novi Sad – Gasa“, što je po zakonu bio dužan da uradi.

– Gde su ta sredstva otišla? Ko je ta sredstva potrošio ako je dug prema „Srbijagasu“ i dalje toliki? Građani plate, znači, negde bi moralo biti to iskazano – upitao je Kravić koji je predočavao i razne mahinacije rukovodstva DP „Novi Sad – Gas“.

Rešenje javno preduzeće

Predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad predlaže da se DP „Novi Sad Gas“ pretvori u javno preduzeće. On je podsetio da su bečejska opština i „Sbijagas“ napravili zajedničku firmu, pa sada u Bečeju postoji javno preduzeće koje građane snabdeva gasom. – Zašto je nemoguće da se to uradi s Društvenim preduzećem „Novi Sad Gas“? Zato što je dug jednostavno velik dug i zbog toga što neko ima interes da to preduzeće privatizuje i da se na taj način neko okoristi – istako je Kravić, upozorivši da će kupac tako steći ne samo imovinu građana Novog Sada nego i monopol u određivanju cene distribucije gasa u gradu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...