Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV prikuplja 100.000 potpisa za spas vojvođanskih oranica

BELA CRKVA – Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je 18. oktobra inicijativu za prikupljanje 100.000 potpisa kako bi se sačuvale vojvođanske oranice. Naime, od 1. septembra 2017. godine, stranci će moći da kupuju vojvođansku zemlju bez ikakvog ograničenja, pod istim uslovima kao domaći državljani. Umesto da zaštiti domaće poljoprivrednike, kao što su to uradile vlade u svim zemljama članicama EU, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije još će omogućiti strancima i tajkunima i da nesmetano zakupljuju državnu zemlju. Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila je i upozoravaće da naš poljoprivrednik nije zaštićen ni na koji način i da nema ko da se pobuni, ako se mi ne pobunimo.

– Ko je lud da proda ono od čega živi? LSV upozorava – sada je 5 do 12 – piše na plakatima koji se već nalaze širom Vojvodine.

Inicijativu je prvi potpisao lider LSV Nenad Čanak koji je tom prilikom, nakon šetnje 500 vojvođanskih zastava u Beloj Crkvi, naveo da će potpisi biti podneti Narodnoj skupštini Republike Srbije.

–  Mi mislimo da Vojvodina pripada Vojvođanima, a zemlja paorima – istakao je Čanak. Novinarima je rekao i da će Liga uraditi sve što je u njenoj moći, da je sto hiljada potpisa mnogo, ali da je nezadovoljnih u ovoj zemlji daleko više.

– Tako da sam uveren da će LSV podneti tu inicijativu, ali da će je prihvatiti i mnoge druge organizacije, da ćemo zajedničkim snagama to uspeti u dogledno vreme da realizujemo – istakao je on.

Svi ćutali u javnoj raspravi

Liga je pre početka prikupljanja potpisa, u Beloj Crkvi organizovala šetnju 500 zastava AP Vojvodine, a nakon šetnje, Čanak je okupljene u gradskom parku podsetio na to da je ovog leta obavljena javna rasprava o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, te da je bio šokiran kada je shvatio da se niko nije setio da se u taj zakon unesu odredbe koje će zaštititi poljoprivrednike u Vojvodini od nelojalne konkurencije onih koji će već od septembra 2017. godine moći da kupuju zemlju.

– Nama više od Vojvodine neće ostati ništa. Naftu ćemo morati da vratimo, jer ona je garancija zdravlja naše dece i mirne starosti naših roditelja. Moraćemo da vratimo vode koje su nam takođe uzeli. Moraćemo da vratimo nebo nad našim glavama, jer su i njega rasprodali, dali u rentu. Pa ako još i zemlju budu prodali, ja ne vidim gde ćemo mi Vojvođani onda uopšte živeti – upozorio je Čanak. Lider LSV je ukazao da se ligaši ponovo okupljaju sa zastavama AP Vojvodine, kako bi još jednom podsetili da je Vojvodina živa i da će živeti, te da je u prethodnih četvrt veka Liga držala naše zastave visoko.

Pobeda jedini izbor

Čanak je upozorio i da na sledećim izborima za Ligu postoji samo jedan izbor, a to je pobeda.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine na ovim izborima kreće na pobedu i to na pobedu gde ćemo mi biti najjača stranka u Vojvodini i oko sebe okupiti sve koji vole Vojvodinu. I od toga napraviti svoj program, formirati vladu od pet tačaka i ta vlada će, najzad, pokrenuti Vojvodinu s mrtve tačke. Više nemamo pravo da sudbinu Vojvodine i njenih građana ostavljamo u tuđe ruke – rekao je Čanak, ukazujući da LSV na izborima očekuje pobeda ukoliko njeni članovi budu radili onako kako su radili proteklih 25 godina, ali uz svest da osim njih, više nema nikoga.

– Ili ćemo mi pobediti ili Vojvodine neće biti. To je ono što je strašno. Ali ono što je dobro, to je što su građani već na prošlim izborima pokazali da smo mi najjača autohtona vojvođanska snaga i da će nam pokloniti svoje poverenje samo ako nastavimo da budemo dosledni kakvi smo i do sada bili – rekao je Čanak ponovivši i da je neophodno da Vojvodina ostvaruje izvorne prihode garantovane Ustavom i da više ne bude „sitnina za potkusurivanje“.

– Evo već četiri mandata predsednik vojvođanske vlade je iz stranke kojoj je centrala u Beogradu. I mi četiri mandata gledamo kako se sve svodi na nekakve unutarstranačke pogodbe oko Vojvodine gde, kad god se oni nešto pogađaju, cena je da se u Vojvodini ništa ne promeni – zaključio je Čanak. 


 

Vojvodina naša kuća

Nakon defilea 500 zastava Vojvodine centralnim ulicama Bele Crkve, Nenad Čanak je novinarima rekao da Liga ovim šetnjama poručuje da je Vojvodina krov svima koji u njenoj kući žive, bez obzira na to ko je, kada i odakle u nju došao.

 

100 vojvođanskih zastava u Selenči i Farkaždinu

U organizaciji Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bač, u Selenči je 17. oktobra organizovana šetnja 100 vojvođanskih zastava, a povodom Dana oslobođenja Selenče od fašizma, ligaši su nakon šetnje položili venac na spomeniku palim borcima, žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu. Nedelju dana ranije, u Farkaždinu je takođe organizovana šetnja 100 zastava Vojvodine, a iz Mesnog odbora LSV ukazali su tom prilikom da se šetnja organizuje da bi se pokazalo da su i manja mesta poput Farkaždina „isto tako Banat i Vojvodina, kao što su to i veliki gradovi“.

 

SUBOTA 24. oktobar
kolone vojvođanskih zastava
u još 11 vojvođanskih mesta!

Lokve (Alibunar),

Banatsko Novo Selo (Pančevo),

Mužlja (Zrenjanin),

Mokrin (Kikinda),

Novo Miloševo (Novi Bečej),

Opovo (Opovo),

Kuzmin (Sremska Mitrovica), Čantavir (Subotica),

Ruski Krstur (Kula), Bajša (Backa Topola)

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...