Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comUstav je loš i treba ga menjati

NOVI SAD – Devet godina nakon usvajanja Ustava, skoro svim strankama i pojedincima koji su učestvovali u njegovom kreiranju ili donošenju, postalo je jasno koliko je Ustav loš i da ga treba menjati.

Doduše, svako ima svoju ideju o tome šta u njemu ne valja i šta treba menjati, ali su svi zajedno svesni da se menjati mora. Protiv su jedino vanparlamentarni DSS i jedan od njegovih derivata SNP. Ovih dana, i republički premijer Aleksandar Vučić upozorio je da će zbog ulaska u EU, Ustav Srbije morati da se menja, kao i da će za to biti potreban široki konsenzus.

 

– Tu mora postojati široki konsenzus, moramo razgovarati sa svima, besmisleno je da o tome odlučuju dve-tri stranke, već i s nevladinim organizacijama i regionalnim činiocima – rekao je Vučić 2. oktobra na predavanju studentima Pravnog fakulteta.

Devet godina od bojkota

Upravo ovih dana, navršilo se devet godina otkako je 11. oktobra 2006. predsednik Skupštine AP Vojvodine, Bojan Kostreš, pozvao na bojkot ustavnog referenduma. Liga je još tada upozoravala da je Ustav loš, da direktno koči evropske integracije, ne poštuje primat međunarodnog prava, a da je položaj Vojvodine u njemu najblaže rečeno poražavajući – bez garancija zakonodavne, sudske, izvršne vlasti, imovine i izvornih prihoda. Bez svega onoga za čega se Liga socijaldemokrata Vojvodine četvrt veka borila i za čega se bori. Sve to bilo je precizirano u Platformi Izvršnog veća Vojvodine, ali se po povratku Bojana Pajtića iz Beograda ispostavilo da je sve to odjednom zamenjeno odredbom o najmanje sedam odsto republičkog budžeta koji pripadaju Vojvodini. Liga je odmah poručila da je reč o prevari i bila je u pravu. Sve republičke vlade tu ustavnu odredbu krše iz godine u godinu. I tada i svih ovih godina, LSV je upozoravala da Ustav nije precizno definisao ni pitanja regionalizacije i decentralizacije, te da je praktično zacementirao Srbiju kao centralizovanu državu. Mnogi još pamte da je 30. septembra nekoliko desetina ligaša, predvođenih predsednikom LSV Nenadom Čankom i generalnim sekretarom Duškom Radakovićem, učestvovalo na uličnim protestima u Beogradu tokom usvajanja predloga Ustava u Narodnoj skupštini. Zajedno s aktivistima nekoliko nevladinih organizacija i LDP-om, ispred parlamenta je skandirano: „Gde ste sad demokrate!?“, „Izdaja, izdaja!“, a nije izostalo ni guranje s policijom, kao u vreme uličnih demonstracija pre 5. oktobra 2000. Kostreš je obavio i brojne konsultacije sa stručnjacima, strankama i nevladinim organizacijama, a zatim pozvao građane na bojkot. Bio je jedini državni funkcioner koji je pozvao na bojkot ustavnog referenduma, a pored LSV, to je učinila još jedino LDP. Funkcioner DS-a Dragoslav Petrović zbog toga je čak najavljivao Kostrešovu smenu. Sam Kostreš je, odgovarajući tim povodom na pitanje novinara, rekao: „Uvek kada treba da biram između Vojvodine i funkcije, ja ću odabrati Vojvodinu“.

Izbeći da se i nov Ustav donosi preko noći

Referendum je održan 28. i 29. oktobra i aktuelni Ustav nakon toga i nije dobio neophodnu većinu na teritoriji AP Vojvodine, ali je dobio u drugim krajevima države. Zbog toga je Liga poručivala i poručuje da Ustav poštuje, ali punih devet godina ne prestaje da insistira na njegovoj promeni. Gotovo da nema funkcionera ili funkcionerke LSV koji o tome nisu govorili, upozoravali i protestovali. Primera radi, mr Maja Sedlarević je 2011. kao potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, na okruglom stolu organizovanom povodom petogodišnjice Ustava, upozoravala da on ne priznaje i ne poznaje ustavni identitet autonomne pokrajine i da je u tom pogledu on čak korak unazad i u odnosu na Ustav iz 1990. godine.

I dok je ustavotvorcima i strankama trebalo devet godina da shvate koliko je Ustav loš, Vojvodina je trpela i trpi da se njena autonomija, nadležnosti, imovina i novci iz dana u dan tope i nestaju. Ovih dana, LSV je u saopštenju ukazala da u parlamentu treba raspraviti kako budući Ustav treba da izgleda. Zato da bi se izbeglo da neki nov Ustav, koji će morati da se donese na putu ka EU, bude ponovo napisan preko noći. I usvojen preko noći.

 

REZULTATI REFERENDUMA
održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine

– AP Vojvodina „ZA“ 43,93%

– Centralna Srbija 55,33%

– Kosovo 85,29%

– Ukupan rezultat u Republici Srbiji: 53,04% „ZA“.

 

Šta je Kostreš rekao 
pre devet godina

„Posle konsultacija koje sam imao s predstavnicima političkih partija, Nacionalnih saveta, i posle konsultacija s eminentnim stručnjacima iz oblasti ustavnog prava, došao sam do sledećeg zaključka:

Novim Ustavom Republike Srbije, Vojvodina ne dobija zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, kao što smo tražili. S novim Ustavom imamo problem i s procedurom, jer građani nisu bili u prilici da budu uključeni u javnu raspravu, a institucije nisu bile u prilici da se uključe u donošenje ili menjanje teksta Ustava, iako sam lično tražio od premijera Koštunice da se donošenje novog Ustava odloži za mesec dana, da se otvori javna rasprava i da se na taj način omogući svim zainteresovanim stranama da daju svoj stav o Ustavu i da učestvuju u pisanju i kreiranju novog Ustava, kao najvišeg pravnog akta naše države.

Isto tako, moram da kažem da nisam bio u prilici ni da omogućim poslanicima Skupštine AP Vojvodine da pre usvajanja Ustava od strane Skupštine Srbije, razmatraju taj predlog i o tome daju svoj sud. Zbog toga Skupština AP Vojvodine nije ni bila u prilici da donosi odluku ili da raspravlja o Ustavu, jer ja ne želim da dozvolim da Skupština Vojvodine postfestum razmatra određeni dokument na koji se ne može uticati.

Posle svih ovih razgovora, doneo sam odluku da pozovem građane Vojvodine na bojkot ustavnog referenduma, jer je to jedini način i jedina mogućnost da se odbrani interes Vojvodine i da se zaštiti Vojvodina“, rekao je na konferenciji za novinare 11. oktobra 2006. predsednik Skupštine AP Vojvodine, Bojan Kostreš.

 

Ko je danas 
za promenu Ustava

SNS

DS

SPS

PUPS

JS

SDPS

SVM

Nova Srbija

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...