Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRepublička vlast ponosna na svoje finansije, a ne da pare Vojvodini!?! Pokrajini umesto 7% leglo 3%

NOVI SAD – Republička vlast ponosno predočava kako je „budžet kao apoteka“ i da ove godine za razliku od prethodnih 30 godina, nema rebalansa budžeta. Sigurno je da bi se takav domaćinski odnos morao pozdraviti da se ne dešava nešto drugo – da ista ta republička vlada uskraćuje Pokrajinskoj vladi novac koji joj pripada i na koji ona računa, pa joj je umesto ustavnih sedam odsto, do sada leglo oko tri. Istine radi, nije prvi put da je tako. Tako je bilo i s prethodnim vladama. I njima je bilo lako da zakidaju na Vojvodini i u njihovo je vreme nastao dug od skoro milijardu evra koji je prethodnih nekoliko godina značajno premašen.

Rebalansa je bilo i tada, ali je ovog 7. oktobra Skupština AP Vojvodine usvojila i drugi ovogodišnji rebalanas. Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržala je taj rebalans, iako je šef poslaničke grupe Dušan Jakovljev tokom rasprave predočio da je razmatrana mogućnost da se rebalans ne podrži, već da se dozvoli da se stvari ogole do kraja, kako bi se videle posledice činjenice da se Vojvodina nalazi u prilici da joj nedostaje pet milijardi dinara.

– Međutim, to je pitanje koje je prilično rizično. Taj stav prema rebalansu vrlo brzo smo napustili, jer znamo da postoje potpisani ugovori, jer znamo da postoje završeni konkursi, jer znamo da postoje ljudi u Vojvodini na koje bi se to loše odrazilo – naveo je on.

Četrdeset dana gluvih telefona

Razlozi u neophodnosti drugog ovogodišnjeg rebalansa vojvođanske kase, kriju se, po navodima Pokrajinske vlade, u padu poreskih prihoda odnosno prihoda od poreza na dobit, jer preduzeća beleže pad dobiti od 30 do 70 odsto. Kako bi se to predupredilo, Pokrajinska vlada je još 26. avgusta donela odluku da Vladi Srbije i Ministarstvu finansija uputi Zahtev za odobravanje 4,4 milijarde dinara na ime transfera Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za izvršavanje obaveza. Kako je tada na konferenciji za novinare upozorio pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman, zahtev je u skaldu sa Zakonom o budžetskom sistemu, a biće upućen zbog smanjenih prihoda u budžetu Vojvodine, koji su u prvih šest meseci iznosili oko 11 milijardi dinara, što čini svega 3,2 odsto u odnosu na poreske prihode budžeta republike.

– Znači ne sedam odsto, već svega 3,2 odsto. A kada se tome doda da je deo tih prihoda namenski i da Pokrajina njima ne može slobodno raspolagati jer im je unapred određena namena, manevar za izvršavanje obaveza još je manji – upozorio je tada Radoman. Tri nedelje kasnije, upozorio je da odgovor iz Republike ne stiže, te da on bezuspešno pokušava da dobije telefonom ministra finasija Dušana Vujovića. Na kraju je pokrajinska administracija bila primorana da uradi jedino što je mogla, da napravi drugi ovogodišnji rebalans.

Ubrzavanje smene vlasti

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je ovim povodom, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, da odnos prema Vojvodini ni ranje nije bio idealan, a da je očigledno da se Vučićev SNS trudi da što pre preuzme pokrajinu i da tako bude na vlasti na svim nivoima u Srbiji. – U vreme kada su demokrate bile okosnica vlasti na republičkom nivou, ni tada nismo imali idealnu situaciju na relaciji Beograd – Novi Sad. Sada je očigledno da Srpska napredna stranka pokušava da što pre smeni vladajuću koaliciju u pokrajini – naveo je Popov.

Šta nije u redu s trećinom države

Tokom rasprave, iz redova SNS-a čulo se da pokrajinska vlast ne računa dobro, da je dobila novca koliko i treba, da ih troši kako ne treba, a sad traži više. Dušan Jakovljev je u svom govoru zbog toga poručio da će Savet za budžet i finansije LSV vrlo pažljivo pregledati i ovaj i prethodni rebalans, kao i Odluku o budžetu za 2015. godinu, kako bi se utvrdilo da li je grešku napravila pokrajinska administracija, te da će se u tom slučaju razgovarati ponovo u pokrajinskom parlamentu, a njegovo izvinjenje nije jedino što će se onda čuti.

– Ako nije tako – u redu je. Znamo adresu kojoj se obraćamo zašto nam je danas loše – kazao je Jakovljev. Govoreći o toj adresi, on je podsetio da je Vlada Srbije s ponosom u nekoliko navrata isticala da će ovo biti budžetska godina u kojoj rebalansa neće biti.

– Svi komplimenti za to, što se tiče mene i poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ali trećina te iste zemlje u ovoj godini drugi put donosi rebalans. Onda tu nešto izgleda da baš nije u redu. Da li to mi nismo dovoljno zaradili? Da li smo po osnovu poreza, na osnovu kojih se formira budžet, ostvarili toliko da je dovoljno da Republika ne treba, a mi moramo praviti rebalans ili je u pitanju nešto treće? To nije politizacija, tako stvari stoje – ocenio je Jakovljev.

„Zamalo“ da vidimo Nacrt zakona o finansiranju

Šef poslaničke grupe je podsetio da je još proletos predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, najavio da će na dnevni red brzo stići pitanje finansiranja.

– Sad je oktobar! Ministar za finansije, gospodin Vujović, u toku protekla dva meseca dva puta je hteo, jedanput samo što nije, da pokaže Nacrt ili Predlog zakona o finansiranju. Da li je moguće da uvek ima nešto preče nego što je Vojvodina i da li je moguće da se nastavlja višedecenijska praksa da Vojvodina ne može nikad doći na dnevni red? – upitao je Jakovljev ocenjujući da misli da ipak to nije slučaj, već da je osnovni problem u Ustavu.

– Mislim da su i predsednik Vlade u ovoj zemlji i ministar finansija u ovoj republičkoj vladi, potpuno svesni da se Zakon o finansiranju, kao prelazno rešenje do promene Ustava, ne može doneti mimo tog Ustava. A ako se donese u skladu s Ustavom, a naročito onim delom gde Ustav reguliše Vojvodinu, to neće ličiti ni na šta i mislim da do kraja godine zbog toga taj predlog mi nećemo ni videti – naveo je Jakovljev dodajući da su za njega Ustav, rebalans i Zakon o finansiranju tri stranice istog trougla.

Zbog svega navedenog, Jakovljev je upozorio na neophodnost promene Ustava, koraka ka trajnom rešenju statusa AP Vojvodine koji više neće dozvoljavati različita čitanja i različita tumačenja.

 

Pare idu SNS opštinama

Jedan od mogućih odgovora na pitanje zbog čega Vojvodini nije odobrena, zakonski utemeljena, isplata 4,4 milijarde dinara iz budžetske rezerve, mogao bi se potražiti u vesti objavljenoj u listu „Blic“ od 12. oktobra, u kojem se ukazuje da je Vlada na prošloj sednici odobrila isplatu 40 miliona dinara iz budžetskih rezervi kako bi pomogla budžet grada Leskovca. Podseća se da su rekorderi u dobijanju ekstra novca iz državne kase Kragujevac, Niš i Novi Sad, koje vode naprednjaci. Dodaje se i da su, pored gradova koje vodi SNS, velike pare od Republike dobili još Jagodina (Dragan Marković Palma) i Novi Pazar (Rasim Ljajić).

KAKO TO?

Broj stanovnika (popis 2011)

Republika Srbija      7.120.666

AP Vojvodina          1.931.809

Grad Beograd         1.659.440

 

Budžet

Republika Srbija      1.630 milijardi dinara

AP Vojvodina                59* milijardi dinara

Grad Beograd             88,9 milijardi dinara

*svega 15 milijardi nisu transferna sredstva i na raspolaganju su pokrajinskoj administraciji

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...