Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMinistarstvo uskraćuje za subvencije poljoprivrednicima?!

NOVI SAD – Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije nije isplatilo subvencije svim poljoprivrednicima, a kada će – ne zna se. Naime, od 12.000 dinara, koliko država subvencioniše hektar poljoprivredne površine veličine do 20 hektara, 6.000 dinara poljoprivrednici refundiraju na osnovu fiskalnih računa za gorivo i đubrivo, a 6.000 dinara dobijaju u novcu. Predsednik Lige paora Miloš Šibul kaže da Ministarstvo nije dobro izračunalo koliko će biti potrebno za subvencije, pa su sredstva izostala za one poljoprivrednike koji su svoje zahteve predali posle 5. maja, a to je većina paora. On dodaje da je to bezobrazluk države, jer je taj novac trebao paorima za kupovinu semena, a poljoprivredna sezona je završena i usev je već skinut s njiva!

Isplaćivati subvencije u aprilu

Šibul ističe da subvencije treba isplaćivati u martu i aprilu, kada se kupuje repromaterijal za sezonu, a ne u novembru ili decembru. Kao primer navodi susednu Hrvatsku, u kojoj poljoprivrednici subvencije dobijaju do 1. marta.

– Ako se obistini ono što najavljuje republička vlada, da neće biti rebalansa, paori će ostati bez novčanog dela subvencija – upozorava on. Da nešto nije u redu, potvrđuje i pisanje poljoprivrednog lista „Gazdinstvo“ koji je u broju od 17. septembra objavio da je agrarni budžet pukao, jer je minus dostigao 12 milijardi dinara, a Ministarstvo poljoprivrede koristi razne načine da se opravda zašto ne isplaćuje novac. Zbog svega toga, narodna poslanica LSV Olena Papuga zatražila je 1. oktobra od ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković odgovore na pitanja o dugovanjima poljoprivrednicima po osnovu subvencija i premija za mleko, ali odgovor još nije stigao.

Pokrajina obezbedila dodatnih 47 miliona

I dok republička vlast zakida paore, novce duguje i Pokrajinskoj vladi, pa je rebalansom pokrajinskog budžeta za 2015. godinu najviše sredstava uskraćeno Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu. Ipak, taj sekretarijat je uštedeo na raznim stranama kako sredstva za registrovana poljoprivredna gazdinstva ne bi bila zakinuta. I nisu! Naprotiv! Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški (LSV) izjavio je za RTV da je 270 miliona dinara za konkurse koji su od životne važnosti za poljoprivredna gazdinstva, ostalo nedirnuto, a čak je obezbeđeno i dodatnih 47 miliona dinara za sisteme za navodnjavanje.

Ne prodavati zemlju strancima

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži donošenje novog Ustava koji će Vojvodini dati zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast i izvorne prihode i u kojem će pisati da se „vojvođanska zemlja ne sme prodavati strancima“, istakao je u Kruščiću predsednik LSV Nenad Čanak, prilikom razgovora s paorima.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...