Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comTri zakona koji Vojvodini oduzimaju tri inspekcije

NOVI SAD – Ne prestaje krunjenje vojvođanske autonomije. Svakim novim zakonom republička vlast joj ukida neku nadležnost. I nema tu mesta iznenađenjima, takvo stanje traje od tzv. „jogurt revolucije“, a šansa da se to zaustavi prilikom donošenja ovog Ustava, pre devet godina je propuštena zbog obećanja o „sedam posto budžeta“, koje nikada nije ispunjeno. Ali primera je sve više, sve su očitiji i sve grublji.

Sve na jednu adresu

Početkom oktobra, poslanica LSV Nada Lazić je prilikom rasprave o Predlogu zakona o nacionalnim parkovima, u lice ministarki poljoprivrede i šumarstva ukazala na odredbu kojom se uvodi pravilo da nadzor nad primenom tog zakona sprovodi ministarstvo. To znači da se AP Vojvodini oduzima inspekcijski nadzor nad Nacionalnim parkom Fruška gora i da će ministarstvo u Beogradu biti jedino koje se pita o našoj planini.

Liga je, naravno, podnela amandmane i jasno stavila do znanja da za to neće glasati, a ministarka je na tu prozivku u parlamentu odgovorila da garantuje da ingerencije nisu umanjene i da će Pokrajini ostati nadležnost. Ali u toku je i priprema Zakona o inspekcijskim službama u obrazovanju, koji će se uskoro naći u javnoj raspravi, kao i izmenama Zakona o vodama. Tim zakonima takođe se oduzimaju ingerencije Pokrajine. Zbog Zakona o inspekcijskim službama u obrazovanju, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje uputio je i zvaničan protest u formi dopisa Ministarstvu prosvete, a zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović (LSV), 29. septembra upozorio je da se tim zakonom Vojvodini i svim lokalnim samoupravama ukida nadležnost inspekcijskog nadzora, kao i da se takva odluka republičkih vlasti kosi sa svim evropskim načelima i načelima savremene politike.

Prava ukidaju, obaveze ostavljaju

– Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ima jednog člana u radnom telu koje radi na izradi nacrta tog zakona i sada je i zvanično da predstavnici Republike ne žele više o tome ni da razgovaraju – istakao je zamenik pokrajinskog sekretara. Govoreći o dopisu koji je njegov sekretarijat uputio resornom ministarstvu, Jovanović je pojasnio da je Vojvodini poverena nadležnost inspekcijskog nadzora i da je Pokrajina obavljala u najvećoj meri drugostepeni nadzor, dok su lokalne samouprave imale prvostepenu ulogu kontrole.

– Novim zakonom sve se to briše i ceo inspekcijski nadzor prebacuje se na resorno ministarstvo, dok drugi stepen nadzora zasad nije predviđen – objasnio je on i ocenio da će, ako takav zakonski akt bude usvojen, Vojvodina i njene lokalne samouprave imati obaveze bez nadležnosti i mogućnosti kontrole.

– Mi ćemo i dalje imati obaveze kao što su obnove predškolskih, osnovnih i srednjih škola, njihovo opremanje, plaćanje usavršavanja osoblja, putovanja učenika i ostalog, a nećemo imati nikakav nadzor nad njihovim funkcionisanjem. Ovakvim predlozima, centar svih odlučivanja i moći koncentriše se u Beogradu. I to patološko stanje centralizacije sve je gore i gore – istakao je Jovanović.

Problem i vode

Nedelju dana pre Jovanovića, na nameru Vlade Srbije da umanji nadležnosti vojvođanske administracije upozorio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški. On je tokom javne rasprave o izmenama Zakona o vodama, upozorio da se njime ukida nekoliko nadležnosti Vojvodini i najavio zvanično upućivanje primedbi Ministarstvu poljopivrede.

– Predloženim izmenama ukida se nekoliko nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, i to u segmentima određivanja hidromeliorizacije područja na teritoriji Vojvodine, donošenja planova, akata u vezi s radovima, a ono što najviše zabrinjava jeste ukidanje Pokrajini mogućnosti inspekcijskog nadzora odnosno vodne inspekcije i to bez obrazloženja – kazao je tada novinarima Bogaroški. Dodao je da ne vidi nijedan razlog za takav postupak predlagača, tj. Ministarstva poljoprivrede, jer je inspekcija svoj posao radila kvalitetno. Na pitanje da li to možda ima veze s nedavnom prijavom nadležne pokrajinske inspekcije protiv industrije mesa „Matijević“, Bogaroški je naveo da odbacuje takvu mogućnost.

– Ne verujem da je to moguće, jer je inspekcija profesionalno radila svoj posao, a ako je tako nešto razlog, onda sam zapanjen – dodao je pokrajinski sekretar. Bogaroški je objasnio i da se predloženim izmenama Zakona o vodama predviđa i mogućnost zakupa odnosno razmene za zemljište koje se nalazi u priobaljima odnosno koritima, što do sada nije bio slučaj.

Pokrajinska vlada traži objašnjenje

Podsetimo, Vlada AP Vojvodine je u saopštenju nakon sednice krajem septembra, takođe upozorila na sistematsko ukidanje nadležnosti koje sprovodi Vlada Srbije, a koje je nastavljeno Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama. Ocenjeno je da se, pored ukidanja vodne inspekcije, tim nacrtom ukida nadležnost Pokrajine i u određivanju hidromelioracionih područja, donošenju planova upravljanja vodnim područjima na svojoj teritoriji i „izbrisani su nazivi javnih vodoprivrednih preduzeća koja su pripremala te planove“. Istovremeno, predloženo je i ukidanje nadležnosti pokrajinskog organa uprave nadležnog za zdravstvo, za određivanje zona sanitarne zaštite izvorišta za snabdevanje vodom za piće i za sanitarno-higijenske potrebe, dodaje se u saopštenju. Zbog svega navedenog, Pokrajinska vlada je zadužila pokrajinske sekretarijate da pripreme podatke o „dosadašnjem derogiranju nadležnosti“ Pokrajine, nakon čega će predložiti raspravu o toj temi na sednici Skupštine Vojvodine. Ponovljen je i zahtev Vladi Srbije za održavanje zajedničke sednice dveju vlada radi „razmatranja aktuelnih pitanja koja opterećuju rad vojvođanske vlade“. Pored ovog problema, na dnevnom redu te zajedničke sednice našlo bi se, između ostalog, i pitanje nedostajućih 4,4 milijarde dinara u budžetu pokrajine za finansiranje planiranih aktivnosti i obaveza, kao i pitanje sistematskog ukidanja određenih nadležnosti, saopštila je tada Pokrajinska vlada.

I Šabić je u problemu?!

Poverenik Rodoljub Šabić upozorio je 22. septembra, gostujući na N1, da je evidentan proces da vlast javnosti pokušava da ograniči pristup informacijama. „Sve češće se kreiraju propisi u kojima se uvode rešenja koja otežavaju pristup informacijama i to ne samo da je kršenje zakona već izaziva sumnje i nosi posledice“, upozorio je Šabić. Podsetio je da se u slučaju skrivanja ugovora o Železari Smederevo, prvi put u deset godina suočio s činjenicom da je Ministarstvo privrede od javnosti, ali i od njega, sakrilo ugovor.

 

 

Nema opuštanja

Svakodnevna borba 
za odbranu autonomije

NOVI SAD – Braneći pravo Vojvodine na inspekcijski nadzor nad rođenom Fruškom gorom, Nada Lazić je upozorila ministarku poljoprivrede da se u Zakonu o zaštiti prirode, koji je inače krovni zakon, kaže da se AP Vojvodini poverava vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ovog zakona na zaštićena područja koja se nalaze na teritoriji AP Vojvodine, „ali da se očigledno, kako koji zakon dođe na usvajanje, oduzimaju nadležnosti Vojvodini, kao maloletnom i neodgovornom detetu“. Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je zatim jasno rekla poslanici LSV da nadležnost inspekcije ostaje, te da u ovom slučaju neće biti smanjenja nadležnosti AP Vojvodine. Nada Lazić je u raspravi podsetila da je nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora pokrajinskoj administraciji oduzimana dvaput tokom prethodnih nekoliko decenija. Prvo dolaskom na vlast Slobodana Miloševića 1991. godine, a zatim i odlukom Ustavnog suda Srbije u julu 2012. godine.

Uspesi

Ukoliko ministarka održi reč, to će biti još jedna pobeda u korist Vojvodine, u borbi koja traje svakog dana. Maja ove godine, na javnoj raspravi o izmenama Zakona o sportu, održanoj tada u Novom Sadu, izvojevana je važna pobeda za AP Vojvodinu i za lokalne samouprave, jer je sekretarka Marinika Tepić od Ministarstva omladine i sporta dobila obećanje da će predložene sporne odredbe koje bi narušile izvorne nadležnosti APV u oblasti sporta, biti brisane.

Inače, poslanici LSV su cele 2014. godine vodili  bitku za očuvanje ingerencija APV, a u uspehe se može ubrojati amandman na izmene Zakona o privatizaciji, kojim je u taj akt uneta odredba koja garantuje da će i ubuduće deo prihoda od privatizacije preduzeća na teritoriji AP Vojvodine, ići u njen budžet.


Natezanje

Nažalost, sluha nije bilo i nisu prošli amandmani Lige na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, pa AP Vojvodina ostaje bez prava da daje saglasnost na prostorne planove jedinica lokalne samouprave i generalne urbanističke planove na teritoriji pokrajine. Nisu prošli ni amandmani na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, zatim na Izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao ni amandman na Predlog zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, a svaki taj put, Pokrajina je ostala bez dela ingerencija. AP Vojvodina je usvajanjem izmena Zakona o finansiranju političkih partija, ostala i bez mogućnosti da finansira rad političkih stranaka koje učestvuju u radu pokrajinskog parlamenta, dok je to pravo ostalo Narodnoj skupštini Republike Srbije.


Drugi problem – ingerencije bez novca

Kada su u pitanju nadležnosti, pokrajinska administracija se suočava s još jednim problemom – nadležnosti bez novca. Tako je u februaru ove godine, na sastanku predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora i ministarke za saobraćaj Zorane Mihajlović, po ko zna koji put istaknuto da Vojvodina treba da dobije svoje preduzeće za puteve, kako bi mogla da brine o putevima II reda na svojoj teritoriji. Sličnih izjava iz republičke vlade bilo je i ranije, ali svaki put je izostao odgovor na osnovno pitanje – da vlast kaže kada će za to prebaciti sredstva, jer u suprotnom, AP Vojvodina ne može sprovoditi svoje ingerencije.


Gde su sada „Novkabel“, HINS, „Jugoalat“…

Dvadeset sedam godina

pljačke i propadanja


Obilaskom ugašenih i propalih fabrika u Novom Sadu, Gradski odbor Omladine LSV Novi Sad obeležio je 5. oktobra 27. godišnjicu tzv. „jogurt revolucije“.

Na kapijama tih preduzeća, nekadašnjih giganata, ostavljene su poruke kojima su građanke i građane podsetili na sramotna dešavanja koja su prouzrokovala nasilnu smenu tadašnje administracije i početak agonije, pljačke i propadanje Vojvodine.

– Mnoge uspešne firme koje su tada poslovale, uništene su i zaboravljene. Radnici i radnice tih preduzeća ostali su na ulicama. Veliki giganti poput „Novkabela“, „Albusa“, HINS-a, „Jugoalata“, „Jugodenta“, „Neobusa“, danas zajedno zapošljavaju par desetina radnika ili su potpuno zatvoreni. Nekada je Novi Sad bio industrijski centar, a danas smo svedoci da je Novi Sad grad bez novih radnih mesta, grad bez investicija, grad u kojem komunalni sistem ne funkcioniše, grad koji nikad nije bio prljaviji i zapušteniji – navedeno je u saopštenju Omladine LSV Novi Sad, uz poruku da će Vojvodine biti onoliko, koliko bude borbe za nju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...