Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOpet kasne udžbenici na jezicima nacionalnih zajednica

NOVI SAD – Učenici koji su pripadnici nacionalnih zajednica i nastavu pohađaju na svojim maternjim jezicima, i ovu školsku godinu počeli su bez kompletnih udžbenika. 

Zbog toga, kao i zbog činjenice da pripadnici nacionalnih zajednica imaju probleme i prilikom službene upotrebe maternjeg jezika, pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton ukazao je da se njihova prava ne poštuju dovoljno i predložio da se AP Vojvodini prenesu i vrate ingerencije u ovoj oblasti s republičkog nivoa.

Opet isto

Podsetimo, poslanica LSV u Skupštini Srbije, Olena Papuga, pokušavala je poslednjih godina u više navrata da od nadležnih ministara dobije odgovor hoće li i kada će biti odštampani udžbenici za đake pripadnike nacionalnih zajednica: Mađare, Slovake, Hrvate, Bunjevce, Makedonce, Rumune i Rusine. U julu 2014. godine, postavila je isto pitanje direktno Aleksandru Vučiću i od njega dobila obećanje da će učenici rusinske nacionalne zajednice dobiti udžbenike, kao i da će se vlada pozabaviti time da svi pripadnici nacionalnih manjina dobiju udžbenike koji im nedostaju.

Nažalost, ove godine ponovila se ista situacija.

Problemi i ispisivanje

imena u dokumentima

– Službena upotreba jezika i pisma često se svodi na puko ispisivanje naziva gradova i mesta na više jezika, iako u zakonu jasno stoji šta sve i gde se još sve mora ispisivati jezikom i pismom nacionalne zajednice. Prava nacionalnih zajednica nedovoljno se poštuju i u radu državnih organa, pa problema ima čak i kod ispisivanja ličnog imena u dokumentima. Pored toga, sve je više teškoća i u informisanju, jer privatizacija lokalnih medija vodi u smanjenje minutaže programa na jeziku zajednica. Ukratko, rešenja propisana Ustavom i zakonima često su samo mrtvo slovo na papiru, a to ne doprinosi negovanju i unapređenju vojvođanske višejezičnosti – naveo je Marton 26. septembra u saopštenju povodom Evropskog dana jezika. On je istakao da se višejezičnost u Vojvodini mora institucijalno osnaživati i zato je neophodno sistemsko rešenje problema u toj oblasti odnosno vraćanje ingerencija Vojvodini u toj oblasti.

 

Veća zastupljenost maternjeg i rodno osetljivog jezika

Povodom obeležavanja Evropskog dana jezika, u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine održana je stručna konferencija o rodno osetljivom jeziku i upotrebi maternjih jezika na teritoriji Pokrajine. Konferencijom je predsedavala mr Maja Sedlarević, pokrajinska poslanica LSV i doktorantkinja Centra za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu. Ona je u uvodnom izlaganju ocenila da je potrebno obezbediti veću zastupljenost kako maternjih jezika, tako i rodno senzitivnog jezika.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...