Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPrivatizacija smišljena da ugasi lokalne medije

NOVI SAD – Država je ušla u proces privatizacije medija stihijski i neplanski. Ova privatizacija, u stvari, predstavlja seču lokalnih i manjinskih medija odnosno gašenje onih koje vlast ne može kontrolisati, izjavio je za „Slobodnu Vojvodinu“ direktor Radio- televizije Opštine Kovačica (RTV OK), Jan Litavski. Dodaje da su mediji koji proizvode program na jezicima nacionalnih zajednica, u još goroj poziciji, jer njih niko ne želi da kupi. Prema njegovim rečima, Agencija za privatizaciju ne zna koji zakon da sprovodi prilikom privatizacije medija i zato nastaju problemi.

Sukob dva zakona

– Zakon o privatizaciji i Zakon o medijima jesu u suprotnosti. Ako sprovedu Zakon o medijima, akcije se prenose zaposlenima. Međutim, ako Agencija sprovede Zakon o privatizaciji u kojem se navodi i deo za medije, onda se akcije dele samo zaposlenima koji nisu primili Dinkićeve akcije, pa će veći deo preći u državni akcijski fond, a poenta privatizacije jeste da država izađe iz medija. Njima bi najlakše bilo da mediji ne predaju dokumentaciju za privatizaciju, pa da proglase likvidaciju i medij onda ode u stečaj. Ovako ne znaju šta će s nama – pojašnjava Litavski i dodaje:

– Sve je to urađeno s ciljem da se ugase mediji koje ne mogu kontrolisati.

Sve zavisi od lokalnih vlasti

RTV OK, koja je jedna od poslednjih televizija koja emituje program na slovačkom, srpskom, mađarskom i rumunskom jeziku, tek iz petog puta uspela je da preda svu traženu dokumentaciju Agenciji za privatizaciju i sada će ta televizija preći u status društva s ograničenom odgovornošću. Prema rečima Jana Litavskog, to je potpuno neodrživa situacija za sve male medije – one lokalnog tipa i medije koji emituju program na jezicima nacionalnih zajednica.

– Manjinski i lokalni mediji ne mogu se finansirati od reklama i sami zarađivati dovoljno novca, jer proizvode nekomercijalan program. RTV OK ima sreće što ima odličnu saradnju s lokalnom samoupravom i uspeli smo da preko projekata obezbedimo novac. Međutim, kada opština više ne bude imala novca da nas finansira, RTV će biti ugašena. Takva je situacija s većinom manjinskih medija. Eto, Radio Selenča je već ugašen – zaključuje Jan Litavski.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...