Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVrhunac bahatosti: Za NIS kao da zakoni ne važe!

SRBOBRAN – Građevinska i komunalna inspekcija Opštine Srbobran obustavile su početkom oktobra radove Naftne industrije Srbije na postavljanju podzemnih električnih kablova u toj opštini, pošto kompanija nije prethodno pribavila obaveznu saglasnost lokalne samouprave. Ispostavilo se da je NIS bez pitanja započeo radove na opštinskoj parceli. Kako za naš list ukazuje pomoćnik predsednika opštine Marko Lutkić, ta kompanija se i do sada ponašala isto, ali sada je opština Srbobran konačno reagovala.

Stari maniri

– Obavešten je savetnik generalnog direktora NIS-a, sačinjen je zapisnik inspekcije i radovi su obustavljeni – navodi Lutkić dodajući da je iz kompanije obećano da radove neće nastavljati dok ne pribave neophodne saglasnosti. Kako je objavio „Dnevnik“ 10. oktobra, nadzorni organ NIS-a potvrđuje da su radovi u srbobranskoj opštini počeli bez odobrenja opštine, te da će zbog toga poštovati odluku inspekcije, obustaviti radove i zvanično zatražiti saglasnost. Izostalo je obrazloženje zbog čega nisu prvo tražili saglasnost, pa po njenom dobijanju počeli radove, kako bi i trebalo da se radi.

Bez presude i bez protesta

Podsetimo, NIS je građane Srbobrana tužio za smetanje poseda, jer su letos blokirali ulaz u jedno od kućnih dvorišta u kojem je ta kompanija započela istraživanja. Lutkić koji je jedan od tuženih, kaže da je tim povodom, početkom oktobra, održan još jedan pretres na kojem nije rešeno ništa.

– Sud je odložio do daljeg. Tek u novembru ide nastavak suđenja, tako da sve ide ka tome kao što smo i pretpostavljali – da će spor trajati dok se svi radovi ne završe. A sve vreme dok traje postupak, traje i privremena mera zabrane okupljanja – upozorio je Lutkić. Dodaje da je očigledno da presuda u ovom slučaju nije ni bitna, već samo činjenica da NIS neometano može nastavljati istraživanja.

– Po planu, te radove trebalo je okončati do polovine avgusta. A evo, uveliko su probili rokove i pitanje je koliko će to još trajati – upozorava Lutkić koji je i funkcioner LSV.

Šta je s Rafinerijom u Novom Sadu?

A 12. oktobra u Novom Sadu, uz prisustvo grаdоnаčеlnika Nоvоg Sаdа, Мilоša Vučеvića, i generаlnog dirеktоra Nаftnе industriје Srbiје, Kirila Krаvčеnka, svečano je оtvorena CNG puniоnica nа NIS pеtrоl bеnzinskој stаnici „Nоvi Sаd 10“ nа Sеntаndrејskоm putu. Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad reagovao je na ovu vest, ocenivši da je otvaranje punionice komprimovanog prirodnog gasa na jednoj NIS-ovoj benzinskoj pumpi, investicija koja u potpunosti odražava nivo toliko spominjanih promena kako u gradu, tako i u državi.

– Prošlo je tri godine otkako je planirano otvaranje novih pogona u Rafineriji nafte Novi Sad. Ta modernizacija, najavljivana kada je NIS poklonjen Ruskoj Federaciji, trebalo je da donese nova radna mesta u novosadskoj Rafineriji. Krajnje je vreme da generalni direktor NIS-a jasno kaže da li će tog posla i tih radnih mesta biti, ili je tačno da je našu rafineriju „pustio niz vodu“ i da je smanjenje broja zaposlenih trajno opredeljenje te kompanije, a da će se buduće investicije meriti brojem točilica za gorivo – upozorili su novosadski ligaši.

Podsetimo, „Dnevnik“ je još 4. septembra objavio da je Naftna industrija Srbije odustala od modernizacije rafinerije nafte u Novom Sadu, u vrednosti od 130 miliona dinara, nakon čega je bilo planirano da se u njoj proizvode bazna ulja, jer, kako je za taj list saopšteno iz NIS-a, ta kompanija „trenutno traži mogućnost optimizacije projekta u cilju povećanja efikasnosti“.

 

 

 

NIS nije ispunio investicionu obavezu?!

Kako je 4. oktobra objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), nekadašnji ministar rudarstva i energetike i potpisnik ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS), Petar Škundrić, potvrdio je da NIS nije zaokružio svoju investicionu obavezu, mada je on lično uveren da hoće. Škundrić je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar rekao da je NIS-u ostalo još da završi poslove u vezi s rekonstrukcijom rafinerije Novi Sad. Portal VOICE objavio je da je taj posao trebalo da bude završen još 2012. godine i dodao da je neispunjenost investicionih obaveza uslov za raskid ugovora s „Gaspromom“. S druge strane, „Gasprom“ je još 2012. godine saopštio da je ispunio svoju investicionu obavezu, a VOICE navodi da jedini pouzdan odgovor na to pitanje mogu dati izveštaji revizora, koje ne poseduju u Ministarstvu rudarstva i energetike. U međuvremenu, u MUP-u je za VOICE potvrđeno da je istraga o privatizaciji NIS-a i dalje u toku.

 

Raskinuti Energetski sporazum s Rusijom

Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ovlastio je 16. septembra poslaničku grupu LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije da pokrene inicijativu za raskidanje Energetskog sporazuma koji je Republika Srbija potpisala s Ruskom Federacijom.

Dok to ne bude i učinjeno, poslanička grupa LSV podneće i niz drugih inicijativa, kako bi umanjila štetu koju taj ugovor nanosi AP Vojvodini i čitavoj Republici Srbiji. Jedna od njih jeste i inicijativa za povećanje iznosa rudne rente, budući da se vojvođanska nafta i gas šest godina besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...