Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comCentralizacija kao uvertira u prodaju EPS-a

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine na vreme je i dobronamerno upozoravala da je gašenje pet privrednih društava i formiranje jednog operatora distributivnog sistema katastrofalna ideja i da jedino što može uslediti nakon takve reorganizacije, jeste prodaja Elektroprivrede Srbije, istaknuto je u saopštenju LSV 15. oktobra, povodom najave sindikata te kompanije da će do kraja meseca, ukoliko se ne prekine sa započetom reorganizacijom kompanije, stupiti u štajk. 

Katastrofalna ideja

Liga je podsetila i da je uprkos njenom protivljenju, protivljenju pokrajinskog parlamenta i pojedinih republičkih ministara, nakon nekog vremena, direktor Aleksandar Obradović ipak uspeo da izdejstvuje da vlada odobri njegov plan reorganizacije.

– U takvim okolnostima, na kraju je ipak izboreno da nacionalni operativni dispečerski centar tako reorganizovanog EPS-a, bude premešten u Novi Sad i da u našoj „Elektrovojvodini“ u kojoj je pola veka ulagano u znanje, ljude i opremu, bude „srce“ sistema za celu Srbiju. To, međutim, ne znači da smo promenili mišljenje. I dalje mislimo da je čitava Obradovićeva reorganizacija koja podrazumeva centralizaciju nadležnosti, imovine i novca u beogradsku „Elektrodistribuciju“, a gašenje „Elektrovojvodine“ i drugih privrednih društava – katastrofalna ideja – poručila je Liga.

„Elektrovojvodina“ je lider

Ocenjeno je i da su razumljive vrlo oštre kritike koje na Obradovićev način reorganizacije i poslovne poteze ima i Sindikat radnika EPS-a odnosno ljudi koji su čitav svoj radni vek ugradili u tu kompaniju i kojima je cilj uspešnost kompanije i zadovoljni korisnici, a ne dobro servirana ponuda potencijalnim kupcima.

– Zato je potrebnije nego ikada predložiti i usvojiti nov zakon o upravljanju EPS-om, kako bi se izbeglo da uređenje elektrodistributivnog sistema u Srbiji bude predmet proizvoljne procene jednog čoveka, jednokratnih uredbi ili interesa moćnog kapitala. Za dobru budućnost elektroenergetske slike Srbije potrebno je odustati od centralizovanog sistema i da se u modernom obliku dosadašnjih pet privrednih društava ponovo vrate delatnosti zbog kojih su osnovana, počev od „Elektrovojvodine“ koja je bila lider kako u kvalitetu usluga, tako i u naplati – ukazano je u saopštenju LSV. Dodaje se i da menadžment EPS-a još ima šansu da ispravi pogrešne odluke.

– Za početak tako što će ponovo formirati više operatera na teritoriji Republike Srbije, od kojih bi „Elektrovojvodina“ bila operator za distribuciju električne energije i upravljanje distributivnim sistemom na teritoriji AP Vojvodine – zaključeno je u saopštenju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...