Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comŠta je s „Kulskim štofovima“ i novcem njenih radnika?

BEOGRAD/NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, Olena Papuga, zatražila je od ministra rada i socijalne politike Aleksandra Vulina informacije o preduzeću „Kulski štofovi“ iz Kule: šta je s imovinom, ko je zakupljuje i koliko plaća za to, kao i kada će radnici dobiti zaostale zarade. Ona je u svom poslaničkom pitanju navela i frapantan podatak – da je u Kuli od 1988. godine broj zaposlenih opao 18 puta!

U Kuli tkano dva miliona štofova godišnje

Naime, Papuga je ukazala da je 1988. godine u Kuli, koja je tada imala oko 50.000 stanovnika, bilo 15.000 zaposlenih u privredi odnosno 13.000 u proizvodnji, a samo dve hiljade van privrede. A kako je navela, 2014. godine opština Kula je imala 47.000 stanovnika, od toga samo 800 zaposlenih!

Prema rečima Papuge, fabrika „Kulski štofovi“ koja je nedavno slavila sto godina osnivanja, u najboljim vremenima imala je 1.700 zaposlenih i tada je bila poznata po izradi kvalitetnih štofova, a dobijala je više puta „Zlatne košute“ za kvalitet. Godišnje su tkali i po dva miliona metara štofova.

Radnicima nisu isplaćeni ni minimalci

– Radnici te fabrike svojim prekovremenim radom subotom izgradili su obdanište, rekreacioni centar sa bazenom itd. Učestvovali su u izgradnji cele opštine, a i dalje – navela je poslanica LSV i dodala da je 97 odsto ove fabrike do 5. jula 2010. godine, kada je „Štofara“ otišla u stečaj, bilo u državnom vlasništvu. Prema njenim rečima, radnici su pre desetak godina ostali uskraćeni za 87 plata, a stečajni upravnik, iako je bio u obavezi da uradi socijalni program, to nije uradio.

– Zašto u Akcionarskom društvu „Kulski štofovi“ u Kuli, nije urađen socijalni program? Zašto je samo 82 radnika za vreme jednogodišnjeg stečaja dobilo iz Fonda solidarnosti po 184 hiljade dinara (minimalne zarade za period 5. jul 2009 – 5. jul 2010), a ostali radnici nisu to dobili iako imaju presudu? Znači, šest godina čekaju da im se isplate zaostale plate – upitala je ona.

 

 

Ko je zakupac?
Gde su mašine iz štofare?

Papuga je ukazala i na nepoznanicu oko nekadašnje imovine „Štofare“, te je od ministra Vulina zatražila da joj odgovori gde su mašine ove fabrike. Prema njenim rečima, nekadašnji radnici pričaju da su one prevezene u Italiju i da su ljudi koji su radili na njima, išli tamo da ih montiraju.

– Šta je s predstavništvom fabrike u Novom Bečeju? Ko koristi i plaća zakupninu za magacinski prostor u Kuli? – navela je poslanica LSV i zatražila odgovor ko upravlja rekreacionim centrom koji su izgradili radnici „Kulskih štofova“, a ne koristi se.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...