Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNa pružnom prelazu Šid – Adaševci automobilima otpadaju karteri i točkovi

ŠID – Pružni prelaz puta Šid – Adaševci u katastrofalnom je stanju, a pošto nijedna dosadašnja sanacija nije bila trajnija, prinuđeni smo bili da se obratimo Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture i „Železnicama Srbije“, kaže za „Slobodnu Vojvodinu“ predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Šid, Predrag Bekerek. Prema njegovim rečima, prilikom prelaska pruge na ovom delu puta, vozilima neretko stradaju kardani i karteri, a događa se i da otpadne točak s automobila! Zbog toga je Bekerek 29. septembra uputio pismo ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović i direktoru „Železnica Srbije“ Miroslavu Stojčiću sa zahtevom da ovaj prelaz, koji se inače nalazi na putu M-18/1 i ukršta se s prugom Beograd – Zagreb, uvrste među 75 pružnih prelaza čiju je sanaciju ministarka najavila za ovu i narednu godinu. Prema Bekerekovim rečima, više je razloga za hitnu rekonstrukciju prelaza.

„Železnice“ obećavale rešenje, ali...

– Problem ovog prelaza jeste višegodišnji. Obraćali smo se i medijima i „Železnici“, oni bi obećali da će to biti rešeno, ali... Malo bace kamena ili asfaltiraju, ali nikad to nije rešeno dugotrajno – navodi Bekerek. A ovim putem sve je više saobraćaja. Mnogo ljudi tuda odlazi na posao u Šid, koriste ga traktoristi, a najviše kamioni na putu Beograd – Zagreb. Situacija je još gora od kako je u Šidu otvoren carinski terminal.

– Iako su ljudima otpadali karteri i točkovi, na svu sreću, do sada niko nije povređen. Možda i zato što se na samom prelazu vozi brzinom od pola kilometra na sat. Kada naiđe veliki kamion ili hladnjača, niko iza njih ne sme da ide, jer strahujemo da li će se prevrnuti ili zaglaviti na prelazu. Uz to, prelaz preko tog dela pruge traje četiri-pet minuta. Tako se dešavalo da kamion uđe u otvorenu rampu i pre nego što on ceo pređe, naiđe voz, rampa se zatvori preko kamiona – kazao je za naš list Predrag Bekerek i dodao da se nekad i po ceo sat čeka na prelazak pruge.

Nemoguće naplatiti štetu

– Osim automobila i kamiona, preko ovog dela pruge prelaze i vozila Hitne pomoći i vatrogasci kojima značajno usporavanje na ovom delu puta oduzima dragocene minute. Da sve bude još gore, vlasnici oštećenih vozila ne mogu naplatiti štetu od osiguravajućih kuća, jer je nemoguće ostaviti automobil ili kamion na pružnom prelazu do dolaska ekipe koja će uraditi uviđaj. Ukratko, vozači strepe za svoju bezbednost i za svoja vozila – navodi se u pismu upućenom ministarki saobraćaja i direktoru „Železnica“.

 

I međunarodni transport preko rupa

Opština Šid nalazi se na jednom od koridora međunarodnog teretnog transporta, zbog čega je putna infrastruktura dosta oštećena. To naročito važi za pružne prelaze. Jedan od tih prelaza, prema selu Vašica, saniran je i doveden u takvo stanje da se saobraćaj preko njega može donekle nesmetano odvijati. Međutim, prelaz ka Adaševcima je u veoma lošem stanju.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...