Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKako bi danas izgledala Srbija da su zabranjeni SPS, SRS, JUL i SSJ?

BEOGRAD – Dva peta oktobra, jedan 1988. a drugi 2000. godine, prilično su odredila moj put, dok je treći peti oktobar, 2004. godine, kada su dvojica gardista ubijena na stražarskom mestu u mirnodopskoj Srbiji, a njihove ubice nikad nisu pronađene, najviše uticao na moju političku angažovanost danas – rekao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, odgovarajući na pitanje novinara u emisiji „OKO“ na Radio-televiziji Srbije. U polusatnom inetrvjuu, Čanak je rekao da je njegov kompletan politički angažman od 1990. do 2000. godine bio u vezi s tim da u zemlji nešto promeni i da dođe do njene demokratizacije i decentralizacije, da ratovi stanu, da mržnja prestane i da ljudi počnu da žive normalno.

Pobeda je bila u septembru

– Nažalost, taj 5. oktobar 2004. godine, kada su ubijena ova dva momka, bio je dan kada sam shvatio da se to nije desilo – istakao je Čanak.

Upitan da li su iznevereni snovi petog oktobra, lider LSV je ocenio da nisu u pitanju snovi petog oktobra, već snovi devedesetih, kada se pod restrikcijama i sankcijama čekalo vreme u kojem će se živeti normalno.

– Pobeda je bila septembra, a ne oktobra. Jer, septembra su građani zaokružili listiće, a 5. oktobra su samo branili svoju volju. I to je cela priča. Ono što je tu iznevereno, izneverena su nadanja, ali kad malo bolje pogledate ko je izneverio ta nadanja, onda stvari počinju da se potpuno kazuju u drugom svetlu – kazao je Čanak.

Izostala lustracija

Dodao je da se lako sad praviti pametan, ali da je shvatio da nešto jako neće valjati negde polovinom oktobra 2000. godine, kada je Zoranu Đinđiću predložio da pod hitno zabrani Srpsku radikalnu stranku, Socijalističku partiju Srbije, Stranku srpskog jedinstva i Jugoslovensku levicu i lustrira njihova rukovodstva, na šta mu je Đinđić odgovorio:

„Ajde molim te, Nenade, ti bi samo zabranjivao. Ne pravi se demokratija tako što se zabranjuju stranke“. Čanak mu je odgovorio da su u pitanju zločinačke organizacije u kojima su pojedinci odgovorni za more krvi, za more raseljenih, stotine hiljada mrtvih, za upropaštene sudbine.

– Lekar, ako ubije pacijenta, njemu se zabrani da se bavi medicinom. Oficir, ako ne ispuni naređenje, njemu se oduzimaju činovi, on više nije oficir, bez obzira na školovanje – ukazao je Čanak i upitao kako bi izgledala ova zemlja da su te stranke bile zabranjene, a njihova rukovodstva lustrirana?

 

Nije se mirio s nakaradnim

privatizacijama

Čanak je rekao da nije i otkrio da mu je posle 2000. borba za autonomiju Vojvodine bila lakša s Vojislavom Koštunicom nego sa Zoranom Đinđićem. Kako je naveo, s Koštunicom koji je klerofašista, nije bilo iznenađenja, dok se s Đinđićem sve svodilo na igru mačke i miša odnosno borbu oko toga šta se može izboriti, a šta ne. Podsetio je na obesmišljavanje Omnibus zakona kojim je Vojvodini trebalo da bude vraćen deo ukinutih nadležnosti.

 

Da je Jugoslavija izdržala 
oktobra 1988. ne bi se raspala

Čanak je ukazao da je takozvana „jogurt revolucija“ 5. i 6. oktobra 1988. godine, kada je ustavnim pučem srušena autonomija Vojvodine, bila uvod u raspad tadašnje Jugoslavije

– Da je Jugoslavija tada imala snage da se suprotstavi Miloševiću na pitanju Vojvodine,  Jugoslavija se ne bi raspala. Milošević bi bio u zatvoru, gde mu je i bilo mesto, gde je na kraju i stigao, ali pre nego što je pod zemlju gurnuo stotine hiljada ljudi, a iz zemlje isterao milione – kazao je Čanak novinarima.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...