Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSprečiti da vojvođanski paori budu nadničari na svojvoj zemlji

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je 17. novembra predloge šest amandmana na Predlog izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji su zatim upućeni Narodnoj skupštini Republike Srbije kako bi se na vreme ispravilo sve odredbe koje ugrožavaju poljoprivrednike. Amandmane su podržali poslanici vladajuće koalicije iz DS, LSV i SVM. U Narodnoj skupštini će tokom rasprave o tom zakonu amandmane vojvođanske administracije braniti i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški.

Tehnički i suštinski amandmani

Bogaroški je na početku sednice, obrazložio amandmane, ukazujući da su neki od njih tehnički, a drugi suštinski. Precizirao je da se dva najvažnija odnose na odredbu koja predviđa mogućnost davanja 30 odsto zemlje u lokalnim samoupravama na 30 godina isključivo pravnim licima, o čemu diskreciono pravo odluke ima komisija Ministarstva poljoprivrede, po nepropisanoj proceduri.

– Mi ovde pričamo o potencijalnoj šteti, ukoliko se donese loša odluka, na dve generacije – istakao je Bogaroški upozorivši da je između 10 i 14 hiljada gazdinstava na teritoriji AP Vojvodine upućeno na zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, što znači da je ozbiljno ugroženo između 50 i 70 hiljada ljudi. Takođe, Bogaroški je istakao da usvajanje zakona u predloženoj formi neće dovesti ni do novog zapošljavanja, ni novih investicija, niti će biti novih prozvodnih kapaciteta, ali ćemo zato, upozorio je on, već za tri-četiri godine ponovo, po starom običaju u Srbiji, doći u situaciju da gledamo unazad i govorimo: “nije trebalo, napravljena je greška”..

– Nema više ničega osim poljoprivrednog zemljišta koje je ispod naših nogu. To ako ode, završili smo – istakao je Bogaroški.

Tačka na kojoj sve razmirice

moraju da prestanu

Upravo na to je nedelju dana ranije, ukazao lider LSV Nenad Čanak, koji je na konferenciji za novinare ukazao da je Liga već krenula sa prikupljanjem potpisa za referendum na kojem bi se građani izjasnili da li prihvataju rešenja predložena u zakonu. Čanak je ukazao da je Liga upozoravala i na štetnost Energetskog sporazuma sa Ruskom federacijom i za koji su sada svi saglasni da nije dobar dok ta kompanija izvlači naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi. Usvajanjem predloženih izmena zakona  i poljoprivredno zemljište će, kako je upozorio, doživeti istu sudbinu. Čanak je rekao da je dobrodošao “svako onaj ko hoće iskreno da pomogne da se spreči jedan ovako štetan zakon i jedan ovako štetan postupak po sve građane Vojvodine” .

– Mi nećemo ni sektašiti, nećemo pitati ko je gde bio i ko je šta radio do sada. Važno je da se stvari od opšteg interesa, a ovo sasavim sigurno jeste jedna od njih, budu tačke na kojima ćemo svi zajedno uložiti napore da svim građanima bude bolje. Ovo je mesto na kome sve razmirice moraju da prestanu – poručio je Čanak.

- Tražimo lovostaj na vojvođanske paore, koji bi ovim zakonom bili odstreljeni, a ne sačuvani – poručio je Čanak. Dan kasnije, Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu je saopštio da će pozvati članove i simpatizere te stranke da se priključe akciji Lige socijaldemokrata Vojvodine, uz napomenu da je “odluka o podršci LSV doneta zbog  izuzetne opasnosti koja preti Vojvodini, njenim poljoprivrednicima i građanima kao i celokupnoj privredi Srbije”.

Mesecima upozoravali

O amandmanima kojima bi trebalo ispraviti zakona kako bi se zaštitili vojvođanski paori, u Skupštini APV govorilo je nekoliko poslanika LSV, pa je Robert Kolar ukazao da nije tačno da Evropska unija od nas ne traži da prodamo poljoprivredno zemljište, Aleksandar Marton da je zakon pun nepreciznosti i da će njegovo usvajanje izazvati brojne probleme u Vojvodini i Srbiji, dok je Miloš Šibul poručio da ako Beograd može da odvoji novac za mlade bračne parove da kupe stanove, onda Liga želi isti takav novac za mlada gazdinstva. Adam Paljov je na maternjem slovačkom ukazao da Liga ovim amandmanima na zakon želi da sačuva domaću poljoprivredu i domaće poljoprivrednike, dok je Dejan Keresteš na mađarskom jeziku poručio da trebalo mnogo više brinuti za paore koji nekoliko generacija od svojih malih oranica izdržavaju svoje porodice i ovu državu.

 

Kostreš: Liga garantuje 
da nema odustajanja!

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš je u izjavi za Dnevnik upozorio da to što Liga ima jasno liderstvo u vođenju inicijative u zaštiti vojvođanske zemlje i paora garantuje da će se učiniti maksimum i izbeći da bilo ko od nje odustane.

– Kao što smo pre četiri godine prikupili 30.000 potpisa i zaustavili godišnju registraciju traktora, ili kada smo jedini bili uz poljoprivrednike kada im policija nije dala da idu u Beograd, kao što sve ove godine pitamo gde su njihove subvencije i kako to zemljoradnička penzija može biti manja od socijalne pomoći, tako ćemo i sad prikupiti 100.000 potpisa i učiniti sve da ih država zaštiti – naglasio je Kostreš.

Upitan da prokomentariše mogućnost eventualnih protesta koje je pomenuo Bojan Pajtić, Kostreš je istakao da ideja LSV nije pravljenja provokacija, niti sukoba, nego upravo suprotno: ujedinjavanje ljudi u zaštiti naše zemlje. - Mi od protesta ne bežimo, niti ih se bojimo, ali nećemo ulaziti u taj tip polarizacije odnosa jer ne želimo da probleme poljoprivrednika zloupotrebimo u političke svrhe za to da bi Liga dobila par hiljada glasova više – naveo je on, uz napomenu da je Ligi socijaldemokrata Vojvodine najvažnije da se pitanje sistemski reši i da vojvođanski paori na budu nadničari na svojoj zemlji.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...