Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZašto se ćuti i trpi? Slagali su za „Južni tok“, a vade naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi

NOVI SAD – Za mesec dana, 24. decembra, biće sedam godina od kako je u Moskvi potpisan Energetski sporazum kojim je NIS odnosno vojvođanski „Naftagas“ maltene poklonjen Ruskoj Federaciji i njenom „Gaspromu“ za tričavih 400 miliona evra, sa sve izvorima nafte i gasa pod vojvođanskim kućama i njivama. Za desetak dana, 1. decembra, biće i prva godišnjica od kako je Srbiji lično V. V. Putin poručio da nema ništa od „Južnog toka“. I sve to vreme, NIS, kompanija s većinskim ruskim vlasništvom, besomučno crpi našu naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi (3%), a višestruko nižoj nego u Ruskoj Federaciji (između 17% i 22%). Uprkos svemu tome, dok Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva zaštitu interesa Republike Srbije i građanki i građana Vojvodine uz raskid Energetskog sporazuma, Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje da nas do kraja godine očekuje usvajanje novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim neće biti promenjen iznos rudne rente. Dakle, namera je da NIS i dalje plaća rekordno nisku rentu?!

Ima osnova za raskid sporazuma

Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je te 2008. godine proteste pred kapijama NIS-a od Novog Sada i Srbobrana do Pančeva i Elemira, upozoravajući da je taj ugovor loš, da se vojvođanska imovina otima i poklanja bez pitanja. Upozoravala je u parlamentu da je Energetski sporazum prevara koja će Srbiju samo koštati i pritom joj namaknuti energetsku omču oko vrata. Obrazloženja na koja nije nasela LSV, a koja su ujedinila i vlast i neke opozicione stranke, bila su da će Srbija biti priključena na gasovod „Južni tok“ i da će sačuvati Kosovo. Ovih dana, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš, rekao je u emisiji „Radar“ na Radio-televiziji Vojvodine da, osim što je sporazum loš, mora biti bar njegove revizije, jer nije ostvareno ni ono zbog čega je potpisan. Niti ima „Južnog toka“, niti je Kosovo očuvano u državno-pravnom sistemu Srbije.

– To bi bilo isto kao kada bih ja kupio od vas automobil i isplatio vam automobil, a onda se na kraju desi da ne mogu dobiti u posed taj automobil, jer se s njim nešto dogodilo. Vi meni ili morate vratiti novac ili me obeštetiti nekim drugim automobilom ili nekom drugom robom. Ovde se to nije desilo – zaključio je on. Kostrešovo mišljenje deli i pomoćnik pokrajinskog sekretara za mineralne sirovine, Dragan Budošan:

– Sporazum je pisan za tri projekta: „Južni tok“, Banatski dvor i modernizacija tehnoloških procesa. S obzirom na to da se od dva projekta odustalo, praktično da je samo urađen Banatski dvor, smatramo da je trenutak da se o tome raspravlja i da ima mesta da se o tome priča – ukazao je Budošan u istoj emisiji.

Tišina u Moskvi

Ni nedavna trodnevna poseta premijera Vlade Republike Srbije, Aleksandra Vučića, i državne delegacije Ruskoj federaciji, kada je u pitanju energetika, nije donela nikakav pomak povodom tog pitanja. Ekipa „Radara“ pitala je nakon posete delegacije Srbije Rusiji, Ministaratvo rudarstva i energetike da li se u Moskvi razgovaralo o reviziji sporazuma, ali umesto odgovora na pitanje, rečeno im je da se „ministar Aleksandar Antić koji je i predsednik skupštine akcionara NIS-a, nije oglašavao povodom tog pitanja“.

 

Ludilu kraja nema:
Crpe više, a košta ih još manje!

Kako je objavio „Dnevnik“ 10. novembra, zbog najave da iznos rudne rente neće biti povećan ni u novom zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, opštine Srbobran, Kanjiža i Kikinda tražile su da se u zakon unese izmena koja bi omogućila da celokupan prihod od rudne rente u visini od tri odsto, koliko plaća NIS, ostane lokalnim samoupravama, sve dok ona ne dostigne zakonom pripisanih sedam odsto, umesto što ovako 50 odsto tog novca ide u republičku, deset u pokrajinsku, a svega 40 odsto njima. Predstavnici tih opština razgovarali su s ministrom energetike Aleksandrom Antićem o svom zahtevu, od kojeg, kako najavljuju, neće odustati, ali promena nije bilo, osim što je obećano da će njihov zahtev biti razmotren. Primera radi, u opštini Srbobran, uprkos povećanju eksploatacije nafte, prihodi od rudne rente opadaju, jer se iznos dobija množenjem količine izvučene nafte s njenom cenom na svetskom tržištu, koja je ove godine znatno niža. Tako je prošle godine Srbobran zaradio 120, a ove godine 72 miliona.

 

 

 

Zaštititi interese građana

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće inicijativu za raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom, jer želi da zaštiti interese Republike Srbije, kao i građanki i građana Vojvodine, objavljeno je na zvaničnom sajtu Lige i navedeno taksativno zabog čega bi to sve moralo biti učinjeno. Pored već spomenutog izostanka „Južnog toka“, navodi se da je Naftna industrija Srbije maltene poklonjena Ruskoj Federaciji, jer je većinski paket akcija prodat za 400 miliona evra, iako je njena procenjena vrednost iznosila 2,2 milijarde dolara. Tako su uz ogromnu imovinu Naftne industrije Srbije, preuzeli nalazišta nafte i gasa vredna sedam milijardi evra, geotermalne izvore i onemogućili drugim stranama koje su zainteresovane, istraživanje nafte i gasa.

Koliko iznosi rudna renta u

drugima zemljama?

Sigurno je da neće biti lako raskinuti Energetski sporazum, kao što je sigurno i da LSV od toga neće odustati, ni gubiti vreme, pa će podneti i niz drugih inicijativa kako bi umanjila štetu koju taj ugovor nanosi AP Vojvodini i čitavoj Republici Srbiji. Jedna od njih jeste i inicijativa za povećanje iznosa rudne rente odnosno naknade za izvlačenje nafte i gasa. Primera radi, rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12% (i raste), u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%. Trebalo bi da rudna renta u Srbiji po zakonu iznosi 7%, ali taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća 3%!

Na štetu vojvođanskih

lokalnih samouprava

Naime, prethodni ministar energetike Milan Bačević uspeo je da izdejstvuje da se rudna renta za NIS ne menja od 2013. do 2023. godine. LSV je izračunala da će država ako se građanke i građani Vojvodine ne pobune, na toj razlici što NIS rudnu rentu i dalje plaća tri umesto sedam odsto, izgubiti 360 miliona dolara, što je dovoljno za otvaranje 60.000 radnih mesta ili 150 kilometara auto-puta kroz Vojvodinu. Liga upozorava da to nepoštovanje zakona ide na štetu Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, te da se upravo njima iz novčanika izbija ta razlika između 7% i 3%.

– Na štetu Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, čijim građanima pucaju kuće dok se nafta vadi, a kamioni gaze njive. Opštine koje nemaju novca da izgrade vodovode, dok im izvlače crno zlato ispod ulica, na grobljima, po dvorištima ili dečjim igralištima.

Buše i kopaju bez pitanja, krše zakone, a kad se građani pobune i protestuju, kao što je to slučaj u Srbobranu, tuže ih i vuku po sudovima dok ne završe s izvlačenjem nafte i gasa?!

Obeštetiti Vojvodinu

– Pored toga što od „Južnog toka“ nema ništa, pod velikim znakom pitanja jesu i ulaganja u novosadsku Rafineriju nafte, pa će Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražiti jasan odgovor na pitanje da li je i kada određen revizor koji je trebalo da ispita ispunjenost investicione obaveze odnosno ulaganja u NIS. I kada će javnosti konačno biti predstavljen njegov izveštaj – poručuje LSV i dodaje:

– Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenuće u Narodnoj skupštini Republike Srbije i pitanje obeštećenja Vojvodine kroz vraćanje vojvođanskog „Naftagasa“ u nadležnost Vojvodine ili učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Republika Srbija ostvaruje sa svojih preostalih 29% vlasništva. Ako to, kao i raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom, nekome deluje nerealno, neka se podseti da je isto tako delovalo nerealno i da će LSV slomiti koncesiju za auto-put Horgoš–Požega, koja bi Vojvodinu oštetila za 450 miliona evra, a koju godinu kasnije, to je ipak uspela.

Ili neka obrati pažnju na činjenicu da je poslanička grupa LSV u Skupštini Vojvodine tokom šest godina, 39 puta podnosila inicijativu za obešetećenje Vojvodine zbog poklanjanja NIS-a. Na početku je to nekima delovalo smešno, jer je parlament uporno odbijao da to i stavi na dnevni red. Posle nekog vremena, mnogima je prestalo da bude smešno. Prošle godine, ta inicijativa je usvojena. Sedam godina i naši poslanici i poslanice u republičkom parlamentu i u javnosti insistiraju da se NIS odnosno naš „Naftagas“ vrati Vojvodini i da naše bušotine nafte i gasa budu nešto što ćemo ostaviti svojoj deci i unucima, uložiti u njihovo obrazovanje, u bolnice i domove zdravlja, u bolji život naših penzionera. Nismo se umorili. Naprotiv – poručuje Liga socijaldemokrata Vojvodine.

 

Visina rudne rente

 

Hrvatska 10%

Mađarska 12% (i raste)

Bugarska 12,5%

Slovenija 18%

Rusija i do 22%

Srbija – po zakonu iznosi 7%, ali taj zakon ne važi za NIS,

on i dalje plaća 3%.

 

Koliko košta ljubav
prema Rusiji,
kada se uporedimo s komšijama? 
Zarađivali bismo još 
159 miliona evra godišnje!

 

Dok država štedi na penzionerima, prosvetarima i subvencijama poljoprivrednicima, ne štedi na ljubavi prema Rusiji, bar kada je reč o naplati rudne rente.

– Koliko Srbija gubi, najlakše je prikazati upoređivanjem sa nekim od suseda. Za primer uzmimo Hrvatsku, u kojoj rudna renta iznosi 10 procenata. NIS je za 2014. godinu po tom osnovu platio 2.308.984.342 dinara. Da je renta kao u Hrvatskoj – 10 procenata, u republički, pokrajinski i lokalne budžete ukupno bi se slilo 7.696.614.470 dinara – ističe Udicki. S druge strane, dodaje, Hrvatska za eksploataciju nafte, u skladu s „Uredbom o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika“, od 19. marta 2014. godine, naplaćuje još pet naknada koje Srbija nema, kao i naknadu za površinu istražnog prostora koju ima i Srbija, ali koju NIS ne plaća. Samo po osnovu te jedne naknade, NIS svake godine zadrži 215 miliona dinara.

– Kada bi Srbija naplaćivala isti iznos naknada, naravno u dinarima, koje se slivaju u budžet Republike Hrvatske, a koje u ovom ili onom obliku postoje i u drugim zemljama u okruženju i svetu (npr. Angola, gde NIS sve pomenute naknade plaća već 30 godina), budžet Srbije bi samo u 2014. godini od NIS-a prihodovao najmanje dodatnih 19 milijardi dinara odnosno oko 159 miliona evra! Toliko očigledno košta ljubav Srbije prema Rusiji, jer godišnje toliko poklanjamo ruskoj državnoj firmi „Gasprom njeft“ – upozorava on. Udicki na kraju ocenjuje da bi sva pitanja istraživanja i eksploatacije nafte najbolje bilo rešiti donošenjem posebnog Zakona o nafti, kojim bi bila obuhvaćena sva pitanja.

– To ne bi trebalo da bude nikakav problem, jer takve zakone imaju zemlje u našem okruženju, poput Rumunije i Hrvatske. Obe su članice Evropske unije kojoj i mi težimo – ističe Udicki.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...