Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSTRAHOTA Kolevka industrije sada zapošljava 800 ljudi

KULA – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga podržala je protest bivših radnika kulske „Štofare“ koji je 9. novembra održan u centru Kule. Radnici nekadašnjeg giganta „Kulski štofovi“, uz podršku bivših zaposlenih propalih kulskih preduzeća „Istre“, „Eterne“, „Tehnike“ i „Kramera“, protestovali su zbog neisplaćenih otpremnina, jer je nakon stečaja 2010. godine, samo 130 radnika tog preduzeća dobilo po 184.000 dinara iz Fonda solidarnosti, a njih 80 nije dobilo ni dinara. Na problem tih radnika Papuga je ukazala 14. oktobra, kada je u republičkom parlamentu od ministra rada i socijalne politike Aleksandra Vulina tražila odgovor na pitanje šta je s imovinom preduzeća „Kulski štofovi“, ko je zakupljuje i koliko plaća za to, kao i kada će biti isplaćene zaostale zarade nekadašnjim radnicima tog preduzeća iz Kule. Odgovora i dalje nema.

Šest godina borbe za prava

Radnici koji se već šest godina bore za svoja prava, šetnju su započeli ispred svoje nekadašnje fabrike, a završili je kod zgrade Skupštine opštine. Svoje zahteve u kojima traže da im se odgovori šta je s imovinom „Štofare“, ko njome raspolaže i šta je s mašinama koje su odnesene u Italiju, poslali su predsedniku opštine Draganu Trifunoviću, premijeru Aleksandru Vučiću, ministru Vulinu, predsednici odbora za privredu u Skupštini Srbije Aleksandri Tomić, predsedniku Pokrajinske vlade Bojanu Pajtiću i pokrajinskom sekretaru za privredu Miroslavu Vasinu.

– Tražimo da nam se u roku od 15 dana odgovori zašto u „Kulskim štofovima“ nije urađen socijalni program, iako država u njoj ima udeo od 97 odsto. Zahtevamo da socijalni program bude primenjen do kraja godine. Svi poverioci fabrike dosad su izmireni, samo radnici nisu. Sleduje nam 12 minimalaca po Zakonu o stečaju, koje čekamo već šestu godinu. Devet, umesto 12 minimalnih zarada iz Fonda solidarnosti Srbije, dobilo je 130 radnika, a 82 je uskraćeno za ta primanja – naveo je zahteve radnika Zoran Vlaški.

 

Ista sudbina za „Istru“, kožaru, „Kulatrans“...

Olena Papuga koja je bila na čelu protestne povorke, podsetila je da je popularna „Štofara“ u najboljim vremenima imala 1.700 zaposlenih i bila poznata po izradi kvalitetnih štofova, za šta je nagrađivana „Zlatnim košutama“ za kvalitet. Godišnje su radnici tkali i do dva miliona metara štofova, a svojim prekovremenim radom izgradili su obdanište, rekreacioni centar s bazenom i mnoge druge objekte u kulskoj opštini.

Ona je napomenula da je Kula nekada bila kolevka industrije, koja je 1988. godine u privredi imala 17.000 zaposlenih, a prošle godine tek oko 800. Ona je naglasila da su sudbinu „Kulskih štofova“ doživeli radnici brojnih preduzeća u Kuli.

– Ništa bolje od radnika „Štofare“ nisu prošli ni radnici „Istre“, kožare, fabrike obuće, „Kulatransa“, ali ovde je situacija najteža. Ovo je bila državna firma, a radnici nisu dobili što im pripada – istakla je Papuga navodeći da velikom broju radnika tih preduzeća nije povezan staž ili isplaćena otpremnina, niti je sproveden socijalni program, a ne zna se ni šta je s imovinom tih preduzeća.

A imovina?

Radnici „Kulskih štofova“ traže odgovore i na pitanje šta je s imovinom njihove nekadašnje fabrike. Predstavnike pokrajinske i republičke vlasti oni su zapitali i da li se deo imovine „Štofare“ nalazi u Italiji, jer su neki od njih tamo odlazili da montiraju mašine. Oni pitaju i šta je s predstavništvom u Bečeju, jer se, kako kažu, zna da je tamo sad „Telekom“, pa ih interesuje kome se plaća zakupnina ili je taj prostor prodat. „Ne znamo ni ko koristi magacinski prostor u Kuli i ko uzima zakupninu. Pošto postoji hipoteka na taj prostor, on se ne može prodati, ali je možda izdat u zakup. Radnici „Štofare“ su, radeći prekovremeno, izgradili rekreacioni centar s bazenom u Kuli. Nemamo saznanja ko upravlja centrom i kome će on biti prodat“, kazao je na protestu bivši radnik „Kulske štofare“, Zoran Vlaški.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...